Man som tÀvlar i canicross med sin hund

Canicross (linlöpning med hund) 🐕

Canicross Àr en hundsport som Àven kallas linlöpning med hund. Detta Àr en fartfylld sport dÀr du springer och tÀvlar med din hund. Hundsporten har sitt ursprung i Europa dÀr hundspannsförare Àgnade sig Ät denna aktivitet nÀr det inte var sÀsong för att köra hundspann. PÄ senare Är har sporten vuxit och blivit en sjÀlvstÀndig och populÀr hundsport.

TÀvlingsformen canicross gÄr ut pÄ att en hund (ibland tvÄ hundar) kopplas fast till löparen. Detta med et elastiskt hundkoppel som fÀsts i löparens midjebÀlte och hundens dragsele. Tack vare att kopplet Àr elastiskt blir inte rycket sÄ kraftfullt nÀr hunden drar sin löpare framÄt. DÀrmed blir löpningen behagligare för sÄvÀl mÀnniska som hund. Dessutom fördelar det breda midjebÀltet hundens dragkraft pÄ ett bekvÀmt sÀtt för löparen.

Man skulle kunna sÀga att linlöpning Àr en lite mer extrem variant av att bara springa med hund. Hunden ska dra dig framÄt, men du kan börja med att bara jogga med hunden och lÀgga till draget lite senare. I den lÀnkade artikeln tipsar vi förresten om hur du kan löptrÀna med din hund. SÄ passa pÄ att spana in den artikeln om du vill fÄ lite tips kring detta!

Inom hundsporten canicross Àr ett lopp vanligtvis omkring fem kilometer lÄngt. Det Àr dock möjligt att springa sÄvÀl lÀngre som kortare strÀckor. Ibland kan loppen till och med vara runt en mil lÄnga.

Vissa hundraser lÀmpar sig bÀttre för linlöpning Àn andra

Alla hundar kan förvisso Àgna sig Ät canicross. Vissa raser Àr dock lite bÀttre lÀmpade för linlöpning Àn andra hundraser. Till exempel kan mindre hundar inte generera lika mycket dragkraft som en större hund. Denna skillnad kan bli betydande nÀr du springer en lÀngre strÀcka. Med detta sagt finns det egentligen inget som förhindrar mindre hundraser frÄn att trÀna och tÀvla i denna hundsport.

Vissa hundar Àr dock bÀttre anpassade för att springa lÀngre distanser Àn andra. Dessutom bör du vara medveten om vilka unika förutsÀttningar just din hund har. Det Àr viktigt att inte pressa hunden mer Àn vad den klarar av.

Vill du fÄ tips pÄ hundar som Àr utmÀrkta lagmedlemmar för canicross? Spana dÄ in vÄr lista över de bÀsta hundraserna för löpning! Till de frÀmsta raserna för linlöpning med hund hör bland andra:

 • korthĂ„rig vorsteh
 • rhodesian ridgeback
 • ungersk vizsla
 • weimaraner
 • airedaleterrier
 • belgisk vallhund
 • parson russell terrier
 • engelsk setter
 • europeisk slĂ€dhund (eurohond).
Man som tÀvlar i linlöpning med hund

SÄ kan du börja med canicross

Ovan har vi listat nÄgra av de hundraser som lÀmpar sig vÀl för linlöpning med hund. Denna hundsport handlar sÄklart om sÄ mycket mer Àn att enbart skaffa rÀtt hund för ÀndamÄlet. För att pÄ allvar börja med canicross behöver du:

 • LĂ€ra din hund vissa viktiga kommandon. NĂ€r din hund springer i full fart och Ă€r fĂ€st vid din midja behöver du kunna styra den. Det rĂ€cker dĂ„ inte med vanliga hundkommandon som ”sitt” och ”ligg”. Du bör dĂ€rför lĂ€ra din hund vissa specialkommandon för att kunna styra dess hastighet och riktning. Vi kommer strax in pĂ„ dessa!
 • TrĂ€na upp din och hundens fysik. Canicross Ă€r som sagt en sport dĂ€r du tĂ€vlar med din hund. DĂ€rför bör du försöka trĂ€na upp sĂ„vĂ€l din egen som hundens fysik inför ert första lopp. Även om du bara vill testa pĂ„ linlöpning med hund bör du se till att vara i tillrĂ€ckligt god form för att kunna genomföra loppet med bravur. Denna hundsport kan stundtals vara mer fysiskt krĂ€vande Ă€n vad mĂ„nga utomstĂ„ende tror.
 • Skaffa rĂ€tt utrustning. Du kan sĂ„klart ge dig ut och jogga med din hund med ett vanligt handhĂ„llet koppel och en typisk hundsele. Men om du Ă€r seriös med din intention att börja med canicross bör du skaffa in den rĂ€tta utrustningen för Ă€ndamĂ„let. Hunden ska nĂ€mligen kunna dra dig framĂ„t pĂ„ ett sĂ€tt som Ă€r bekvĂ€mt för bĂ„da parter. FortsĂ€tt att lĂ€sa denna artikel för att fĂ„ tips pĂ„ vilken utrustning som krĂ€vs!

Vi kommer strax gÄ in pÄ lÀmplig utrustning för canicross. Först kommer vi dock utveckla resonemanget kring de specifika kommandon för linlöpning med hund som du bör lÀra din vovve.

Viktiga hundkommandon för linlöpning med hund

Det Àr fördelaktigt om du kan lÀra din hund vissa specialkommandon för linlöpning med hund. Till exempel Àr det tryggare att springa fort om du pÄ förhand kan berÀtta för din hund att svÀnga. Dessutom Àr canicross en tÀvling dÀr det handlar om att ta sig fram sÄ fort som möjligt. Genom att vÀgleda din hund kan du spara viktig tid.

Du bestÀmmer sjÀlv vad du vill kalla de olika kommandona, d.v.s. vilka ord du vill anvÀnda. De mest grundlÀggande sÄdana som du har anvÀndning för i canicross Àr:

 • Stanna / VĂ€nta – Din hund ska stĂ„ still och vĂ€nta pĂ„ din startsignal.
 • Kör / Spring – Detta Ă€r startsignalen som ska fĂ„ din hund att börja springa.
 • Höger – SvĂ€ng höger.
 • VĂ€nster – SvĂ€ng vĂ€nster.
 • GĂ„ om – Spring om ett annat lag utan att störa ekipaget.
 • Bromsa – Sakta ner (d.v.s. bromsa – inte stanna helt).
 • Öka / Gasa – Öka takten.

Du kan lÀra din hund dessa kommandon pÄ flera olika sÀtt. Ett sÀtt Àr att trÀna in vissa av dem pÄ era vanliga, kopplade promenader. SÄ fort du tar av till höger sÀger du höger och belönar din hund med beröm och en godisbit. Samma sak gör du nÀr du svÀnger vÀnster. Med tiden kan du gradvis öka svÄrighetsgraden genom att styra hunden frÄn ett allt lÀngre avstÄnd. Dessutom bör du Àven dra ner pÄ belöningen pö om pö.

Utrustning för canicross

NÀr det kommer till utrustning för canicross Àr rÀtt sÄdan A och O. Du vill försÀkra dig om att du har den rÀtta utrustningen samt att denna passar din hund som handen i handsken.

Det Àr nÀmligen skadligt för bÄde din hund och dig sjÀlv att anvÀnda fel utrustning nÀr ni trÀnar eller tÀvlar i linlöpning med hund. Hunden kan bland annat skada sin nacke och du sjÀlv kan fÄ ont i ryggen om fel sele, bÀlte eller koppel anvÀnds.

Sele för canicross

Det Àr farligt för din hund att dra nÀr den bÀr ett halsband. Du bör dock inte springa till din nÀrmsta djuraffÀr och köpa den första bÀsta selen du hittar. Det Àr nÀmligen viktigt att hunden bÀr en sÀrskild sele för canicross. En sÄdan Àr bekvÀmare för din hund att springa och dra i.

Vi har testat olika selar och utsett den bÀsta dragselen för hund. Klicka dig vidare till den artikeln för att se vilken sele för canicross vi rekommenderar!

BÀlte för canicross

Du som löpare behöver Àven ett sÀrskilt bÀlte för canicross. Ett brett midjebÀlte för hundförare fördelar dragkraften jÀmnare till din rygg och dina höfter. PÄ sÄ vis skyddar du höfterna genom att anvÀnda ett hundförarbÀlte.

Vi har skrivit en artikel dÀr vi utser det bÀsta midjebÀltet för hundÀgare. Spana in den artikeln för att fÄ rekommendation pÄ ett bra bÀlte för canicross!

Koppel för canicross

Du bör Àven införskaffa ett bra koppel för canicross. Vi syftar pÄ ett expanderkoppel som kan absorbera rycket och samtidigt uppmuntra din hund att dra. Det kommer kÀnnas betydligt mer bekvÀmt att anvÀnda ett sÄdant koppel.

I en annan artikel har vi utsett den bÀsta draglinan för hundar. LÀs gÀrna den för att fÄ tips pÄ lÀmpliga koppel för canicross!

NÀrbild pÄ hund som tÀvlar i canicross
Det Àr viktigt med rÀtt utrustning nÀr man Àgnar sig Ät canicross.

DÀrför bör du börja med canicross

Canicross Àr en hundsport som har mÄnga fördelar för bÄde dig och din hund. NÄgra exempel pÄ sÄdana Àr att:

 • Den ger er bĂ„da motion. Linlöpning med hund Ă€r en utmĂ€rkt motionsform för sĂ„vĂ€l mĂ€nniskor som för hundar.
 • Den kommer stĂ€rka ert band. Vill du knyta an mer till din hund? DĂ„ kan det vara en bra idĂ© att börja med canicross. Denna aktivitet ger er nĂ€mligen ett tillfĂ€lle att fĂ„ jobba tillsammans som ett lag.
 • Det Ă€r lĂ€tt att komma igĂ„ng. En vanlig missuppfattning Ă€r att det skulle vara svĂ„rt att börja med canicross. I sjĂ€lva verket Ă€r det dock vĂ€ldigt enkelt. Du behöver inte en massa utrustning utan bara en dragsele, ett expanderkoppel och ett bĂ€lte. Ett par-tre tusenlappar Ă€r allt du behöver lĂ€gga pĂ„ att köpa riktigt bra utrustning.
 • Canicross Ă€r en social aktivitet. NĂ€r du börjar med canicross öppnas en helt ny vĂ€rld upp för dig. Du fĂ„r chansen att trĂ€ffa nya mĂ€nniskor och hundar samt skaffa goda vĂ€nner!

MÄste jag vara vÀltrÀnad för att börja med canicross?

Du kan börja med canicross oavsett hur vÀltrÀnad eller inte du Àr. Det viktiga Àr att du börjar försiktigt och inte anstrÀnger dig sjÀlv eller din hund för mycket. Du kan trÀna linlöpning med hund i samband med att du joggar, promenerar eller vandrar.

Det första steget Àr att ta sig frÄn att ligga i soffan till att springa 5 km. Detta Àr nÄgot som de flesta medelstora hundar med god hÀlsa klarar av. DÀrför Àr detta ett lÀmpligt mÄl som bör fÄ dig och din hund i form. Du bör inte satsa pÄ att starta i ett 10 km-lopp utan att först ha förberett dig och hunden pÄ lÄngdistanslöpning!

Om din hund Àr lite till Ären eller i sÀmre form Àn vad du Àr bör du fokusera mer pÄ hunden. Börja med att springa lite kortare strÀckor pÄ promenaderna. Ta det hela i din hunds tempo och bygg gradvis upp förmÄgan att springa allt lÀngre stunder och strÀckor.

Kvinna som Àgnar sig Ät linlöpning med hund

Att tÀnka pÄ nÀr du vill börja med canicross

Innan du bestÀmmer dig för att börja med canicross bör du ha vissa saker i Ätanke. Det Àr viktigt att era löprundor Àr roliga och sÀkra. DÀrför bör du ha tÀnka pÄ att:

 • Inte spring med din unghund. Du bör inte börja med canicross riktigt Ă€n om din hund Ă€r under ett Ă„r gammal. Allra helst bör du vĂ€nta till omkring ett och ett halvt Ă„rs Ă„lder. Detta gĂ€ller framför allt om du Ă€ger en stor hundras. Orsaken till detta Ă€r att hundens kropp fortfarande utvecklas och kan skadas av den fysiska belastningen.
 • Prata med din veterinĂ€r först. Innan du och din hund börjar med canicross kan det vara vĂ€rt att prata med er veterinĂ€r. Detta för att fĂ„ ett klartecken frĂ„n veterinĂ€ren att din hund Ă€r redo att springa. Det Ă€r ju bĂ€ttre att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan nĂ€r det gĂ€ller din hunds hĂ€lsa!
 • VĂ€lj rĂ€tt underlag att springa pĂ„. Du bör i allra största mĂ„n försöka undvika att springa pĂ„ asfalt eller trottoarer. Spring hellre pĂ„ grus eller mjukare naturunderlag. Genom att göra detta gör du Ă€ven dina knĂ€n en tjĂ€nst.
 • Spring inte nĂ€r det Ă€r för varmt. Linlöpning med hund i hetta kan vara farligt, inte minst för hunden. Det hĂ€nder ibland att hundar som tĂ€vlar i canicross drabbas av vĂ€rmeslag. Detta Ă€r nĂ„gonting som alla hundar kan göra oavsett kön, pĂ€lsfĂ€rg etc. Det har dock visat sig att framför allt hanhundar och mörkfĂ€rgade hundar Ă€r sĂ€rskilt benĂ€gna att drabbas. Även en högre löphastighet Ă€r en faktor som tycks öka risken. Detta visar en brittisk studie pĂ„ hur linlöpning med hund pĂ„verkar hundens kroppstemperatur.
 • Drick innan ni pĂ„börjar aktiviteten. BĂ„de du sjĂ€lv och din hund bör dricka ordentligt innan ni börjar springa tillsammans. Du kan med fördel förvara en vattenskĂ„l och en vattenflaska i bilen. PĂ„ sĂ„ vis kan du ge hunden chansen att dricka precis innan nu pĂ„börjar trĂ€ningssessionen eller tĂ€vlingen. Om ni ska springa lĂ„ngt kan du Ă€ven vĂ€lja att bĂ€ra en vattenflaska i ditt bĂ€lte.
 • Var uppmĂ€rksam pĂ„ skador. De tĂ€vlande hundarna i canicross kan ibland skadas pĂ„ olika sĂ€tt. SkrubbsĂ„r och andra sĂ„r pĂ„ bland annat trampdynorna eller frambenen tillhör de vanligare skadorna. Även löparna riskerar att drabbas av bland annat fotledsskador, blĂ„mĂ€rken och skĂ€rsĂ„r. Ekipage med tvĂ„ hundar tycks vara mer olycksdrabbade Ă€n ekipage med bara en hund. Dessutom verkar hundar som Ă€ven tĂ€vlar i agility vara lite mer skadebenĂ€gna Ă€n andra. Detta enligt en studie som baseras pĂ„ en onlinebaserad undersökning.
 • Ha tĂ„lamod. Det kan ta tid för din hund att vĂ€nja sig vid aktiviteten. LĂ„t det i sĂ„dana fall ta tid och ha inte alltför brĂ„ttom! Börja försiktigt och öka gradvis belastningen.
Tre kvinnor med hundar
Canicross Àr en social aktivitet för hundar och mÀnniskor.

Vanliga frÄgor om linlöpning med hund

Vad Àr canicross?

Canicross kallas Àven för linlöpning och Àr en sport dÀr du och din hund springer tillsammans som ett lag. Hunden springer framför dig och Àr fastkopplad i ditt midjebÀlte under hela loppet. Ibland springer tvÄ hundar i ett lag med en löpare.

Hur börjar man med canicross?

Du bör börja med skaffa rÀtt utrustning för linlöpning med hund. DÀrefter lÀr du hunden att springa framför dig och dra. LÀr sedan hunden att springa, sakta ner, stanna, svÀnga höger och vÀnster samt springa förbi ett annat lag utan att störa dem.

Vilken utrustning krÀvs för canicross?

Du behöver tre saker för att börja med canicross: en dragsele, ett elastiskt koppel och ett midjebÀlte. Det Àr viktigt att utrustningen Àr funktionell och passar din hund perfekt. RÀtt utrustning förhöjer upplevelsen och minimerar skaderisken.

Avslutande tankar om canicross

Har du fler frÄgor om canicross och vill komma i kontakt med likasinnade? DÄ kan du med fördel gÄ med i denna grupp pÄ Facebook. Du fÄr dÄ möjlighet att diskutera sporten, stÀlla frÄgor m.m.

Om du gillar linlöpning med hund kan du Àven uppskatta andra hundsporter. NÄgra exempel pÄ liknande sÄdana Àr bikejouring, skijouring och mushing.

Ägnar du sjĂ€lv dig Ă„t linlöpning med hund? Eller Ă€r du sugen pĂ„ att börja med canicross? BerĂ€tta gĂ€rna om dina erfarenheter och tankar i kommentarsfĂ€ltet nedan!

Liknande artiklar

Prenumerera pÄ vÄrt nyhetsbrev

Om skribenten

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *