Man som tävlar i canicross med sin hund

Canicross (linlöpning med hund)

Canicross är en hundsport som även kallas linlöpning med hund. Detta är en fartfylld sport där du springer och tävlar med din hund. Hundsporten har sitt ursprung i Europa där hundspannsförare ägnade sig åt denna aktivitet när det inte var säsong för att köra hundspann. På senare år har sporten vuxit och blivit en självständig och populär hundsport.

Tävlingsformen canicross går ut på att en hund (ibland två hundar) kopplas fast till löparen. Detta med et elastiskt hundkoppel som fästs i löparens midjebälte och hundens dragsele. Tack vare att kopplet är elastiskt blir inte rycket så kraftfullt när hunden drar sin löpare framåt. Därmed blir löpningen behagligare för såväl människa som hund. Dessutom fördelar det breda midjebältet hundens dragkraft på ett bekvämt sätt för löparen.

Man skulle kunna säga att linlöpning är en lite mer extrem variant av att bara springa med hund. Hunden ska dra dig framåt, men du kan börja med att bara jogga med hunden och lägga till draget lite senare. I den länkade artikeln tipsar vi förresten om hur du kan löpträna med din hund. Så passa på att spana in den artikeln om du vill få lite tips kring detta!

Inom hundsporten canicross är ett lopp vanligtvis omkring fem kilometer långt. Det är dock möjligt att springa såväl längre som kortare sträckor. Ibland kan loppen till och med vara runt en mil långa.

Vissa hundraser lämpar sig bättre för linlöpning än andra

Alla hundar kan förvisso ägna sig åt canicross. Vissa raser är dock lite bättre lämpade för linlöpning än andra hundraser. Till exempel kan mindre hundar inte generera lika mycket dragkraft som en större hund. Denna skillnad kan bli betydande när du springer en längre sträcka. Med detta sagt finns det egentligen inget som förhindrar mindre hundraser från att träna och tävla i denna hundsport.

Vissa hundar är dock bättre anpassade för att springa längre distanser än andra. Dessutom bör du vara medveten om vilka unika förutsättningar just din hund har. Det är viktigt att inte pressa hunden mer än vad den klarar av.

Vill du få tips på hundar som är utmärkta lagmedlemmar för canicross? Spana då in vår lista över de bästa hundraserna för löpning! Till de främsta raserna för linlöpning med hund hör bland andra:

Man som tävlar i linlöpning med hund

Så kan du börja med canicross

Ovan har vi listat några av de hundraser som lämpar sig väl för linlöpning med hund. Denna hundsport handlar såklart om så mycket mer än att enbart skaffa rätt hund för ändamålet. För att på allvar börja med canicross behöver du:

 • Lära din hund vissa viktiga kommandon. När din hund springer i full fart och är fäst vid din midja behöver du kunna styra den. Det räcker då inte med vanliga hundkommandon som ”sitt” och ”ligg”. Du bör därför lära din hund vissa specialkommandon för att kunna styra dess hastighet och riktning. Vi kommer strax in på dessa!
 • Träna upp din och hundens fysik. Canicross är som sagt en sport där du tävlar med din hund. Därför bör du försöka träna upp såväl din egen som hundens fysik inför ert första lopp. Även om du bara vill testa på linlöpning med hund bör du se till att vara i tillräckligt god form för att kunna genomföra loppet med bravur. Denna hundsport kan stundtals vara mer fysiskt krävande än vad många utomstående tror.
 • Skaffa rätt utrustning. Du kan såklart ge dig ut och jogga med din hund med ett vanligt handhållet koppel och en typisk hundsele. Men om du är seriös med din intention att börja med canicross bör du skaffa in den rätta utrustningen för ändamålet. Hunden ska nämligen kunna dra dig framåt på ett sätt som är bekvämt för båda parter. Fortsätt att läsa denna artikel för att få tips på vilken utrustning som krävs!

Vi kommer strax gå in på lämplig utrustning för canicross. Först kommer vi dock utveckla resonemanget kring de specifika kommandon för linlöpning med hund som du bör lära din vovve.

Viktiga hundkommandon för linlöpning med hund

Det är fördelaktigt om du kan lära din hund vissa specialkommandon för linlöpning med hund. Till exempel är det tryggare att springa fort om du på förhand kan berätta för din hund att svänga. Dessutom är canicross en tävling där det handlar om att ta sig fram så fort som möjligt. Genom att vägleda din hund kan du spara viktig tid.

Du bestämmer själv vad du vill kalla de olika kommandona, d.v.s. vilka ord du vill använda. De mest grundläggande sådana som du har användning för i canicross är:

 • Stanna / Vänta – Din hund ska stå still och vänta på din startsignal.
 • Kör / Spring – Detta är startsignalen som ska få din hund att börja springa.
 • Höger – Sväng höger.
 • Vänster Sväng vänster.
 • Gå om – Spring om ett annat lag utan att störa ekipaget.
 • Bromsa – Sakta ner (d.v.s. bromsa – inte stanna helt).
 • Öka / Gasa – Öka takten.

Du kan lära din hund dessa kommandon på flera olika sätt. Ett sätt är att träna in vissa av dem på era vanliga, kopplade promenader. Så fort du tar av till höger säger du höger och belönar din hund med beröm och en godisbit. Samma sak gör du när du svänger vänster. Med tiden kan du gradvis öka svårighetsgraden genom att styra hunden från ett allt längre avstånd. Dessutom bör du även dra ner på belöningen pö om pö.

Utrustning för canicross

När det kommer till utrustning för canicross är rätt sådan A och O. Du vill försäkra dig om att du har den rätta utrustningen samt att denna passar din hund som handen i handsken.

Det är nämligen skadligt för både din hund och dig själv att använda fel utrustning när ni tränar eller tävlar i linlöpning med hund. Hunden kan bland annat skada sin nacke och du själv kan få ont i ryggen om fel sele, bälte eller koppel används.

Sele för canicross

Det är farligt för din hund att dra när den bär ett halsband. Du bör dock inte springa till din närmsta djuraffär och köpa den första bästa selen du hittar. Det är nämligen viktigt att hunden bär en särskild sele för canicross. En sådan är bekvämare för din hund att springa och dra i.

Vi har testat olika selar och utsett den bästa dragselen för hund. Klicka dig vidare till den artikeln för att se vilken sele för canicross vi rekommenderar!

Bälte för canicross

Du som löpare behöver även ett särskilt bälte för canicross. Ett brett midjebälte för hundförare fördelar dragkraften jämnare till din rygg och dina höfter. På så vis skyddar du höfterna genom att använda ett hundförarbälte.

Vi har skrivit en artikel där vi utser det bästa midjebältet för hundägare. Spana in den artikeln för att få rekommendation på ett bra bälte för canicross!

Koppel för canicross

Du bör även införskaffa ett bra koppel för canicross. Vi syftar på ett expanderkoppel som kan absorbera rycket och samtidigt uppmuntra din hund att dra. Det kommer kännas betydligt mer bekvämt att använda ett sådant koppel.

I en annan artikel har vi utsett den bästa draglinan för hundar. Läs gärna den för att få tips på lämpliga koppel för canicross!

Närbild på hund som tävlar i canicross
Det är viktigt med rätt utrustning när man ägnar sig åt canicross.

Därför bör du börja med canicross

Canicross är en hundsport som har många fördelar för både dig och din hund. Några exempel på sådana är att:

 • Den ger er båda motion. Linlöpning med hund är en utmärkt motionsform för såväl människor som för hundar.
 • Den kommer stärka ert band. Vill du knyta an mer till din hund? Då kan det vara en bra idé att börja med canicross. Denna aktivitet ger er nämligen ett tillfälle att få jobba tillsammans som ett lag.
 • Det är lätt att komma igång. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara svårt att börja med canicross. I själva verket är det dock väldigt enkelt. Du behöver inte en massa utrustning utan bara en dragsele, ett expanderkoppel och ett bälte. Ett par-tre tusenlappar är allt du behöver lägga på att köpa riktigt bra utrustning.
 • Canicross är en social aktivitet. När du börjar med canicross öppnas en helt ny värld upp för dig. Du får chansen att träffa nya människor och hundar samt skaffa goda vänner!

Måste jag vara vältränad för att börja med canicross?

Du kan börja med canicross oavsett hur vältränad eller inte du är. Det viktiga är att du börjar försiktigt och inte anstränger dig själv eller din hund för mycket. Du kan träna linlöpning med hund i samband med att du joggar, promenerar eller vandrar.

Det första steget är att ta sig från att ligga i soffan till att springa 5 km. Detta är något som de flesta medelstora hundar med god hälsa klarar av. Därför är detta ett lämpligt mål som bör få dig och din hund i form. Du bör inte satsa på att starta i ett 10 km-lopp utan att först ha förberett dig och hunden på långdistanslöpning!

Om din hund är lite till åren eller i sämre form än vad du är bör du fokusera mer på hunden. Börja med att springa lite kortare sträckor på promenaderna. Ta det hela i din hunds tempo och bygg gradvis upp förmågan att springa allt längre stunder och sträckor.

Kvinna som ägnar sig åt linlöpning med hund

Att tänka på när du vill börja med canicross

Innan du bestämmer dig för att börja med canicross bör du ha vissa saker i åtanke. Det är viktigt att era löprundor är roliga och säkra. Därför bör du ha tänka på att:

 • Inte spring med din unghund. Du bör inte börja med canicross riktigt än om din hund är under ett år gammal. Allra helst bör du vänta till omkring ett och ett halvt års ålder. Detta gäller framför allt om du äger en stor hundras. Orsaken till detta är att hundens kropp fortfarande utvecklas och kan skadas av den fysiska belastningen.
 • Prata med din veterinär först. Innan du och din hund börjar med canicross kan det vara värt att prata med er veterinär. Detta för att få ett klartecken från veterinären att din hund är redo att springa. Det är ju bättre att vara på den säkra sidan när det gäller din hunds hälsa!
 • Välj rätt underlag att springa på. Du bör i allra största mån försöka undvika att springa på asfalt eller trottoarer. Spring hellre på grus eller mjukare naturunderlag. Genom att göra detta gör du även dina knän en tjänst.
 • Spring inte när det är för varmt. Linlöpning med hund i hetta kan vara farligt, inte minst för hunden. Det händer ibland att hundar som tävlar i canicross drabbas av värmeslag. Detta är någonting som alla hundar kan göra oavsett kön, pälsfärg etc. Det har dock visat sig att framför allt hanhundar och mörkfärgade hundar är särskilt benägna att drabbas. Även en högre löphastighet är en faktor som tycks öka risken. Detta visar en brittisk studie på hur linlöpning med hund påverkar hundens kroppstemperatur.
 • Drick innan ni påbörjar aktiviteten. Både du själv och din hund bör dricka ordentligt innan ni börjar springa tillsammans. Du kan med fördel förvara en vattenskål och en vattenflaska i bilen. På så vis kan du ge hunden chansen att dricka precis innan nu påbörjar träningssessionen eller tävlingen. Om ni ska springa långt kan du även välja att bära en vattenflaska i ditt bälte.
 • Var uppmärksam på skador. De tävlande hundarna i canicross kan ibland skadas på olika sätt. Skrubbsår och andra sår på bland annat trampdynorna eller frambenen tillhör de vanligare skadorna. Även löparna riskerar att drabbas av bland annat fotledsskador, blåmärken och skärsår. Ekipage med två hundar tycks vara mer olycksdrabbade än ekipage med bara en hund. Dessutom verkar hundar som även tävlar i agility vara lite mer skadebenägna än andra. Detta enligt en studie som baseras på en onlinebaserad undersökning.
 • Ha tålamod. Det kan ta tid för din hund att vänja sig vid aktiviteten. Låt det i sådana fall ta tid och ha inte alltför bråttom! Börja försiktigt och öka gradvis belastningen.
Tre kvinnor med hundar
Canicross är en social aktivitet för hundar och människor.

Vanliga frågor om linlöpning med hund

Vad är canicross?

Canicross kallas även för linlöpning och är en sport där du och din hund springer tillsammans som ett lag. Hunden springer framför dig och är fastkopplad i ditt midjebälte under hela loppet. Ibland springer två hundar i ett lag med en löpare.

Hur börjar man med canicross?

Du bör börja med skaffa rätt utrustning för linlöpning med hund. Därefter lär du hunden att springa framför dig och dra. Lär sedan hunden att springa, sakta ner, stanna, svänga höger och vänster samt springa förbi ett annat lag utan att störa dem.

Vilken utrustning krävs för canicross?

Du behöver tre saker för att börja med canicross: en dragsele, ett elastiskt koppel och ett midjebälte. Det är viktigt att utrustningen är funktionell och passar din hund perfekt. Rätt utrustning förhöjer upplevelsen och minimerar skaderisken.

Avslutande tankar om canicross

Har du fler frågor om canicross och vill komma i kontakt med likasinnade? Då kan du med fördel gå med i denna grupp på Facebook. Du får då möjlighet att diskutera sporten, ställa frågor m.m.

Om du gillar linlöpning med hund kan du även uppskatta andra hundsporter. Några exempel på liknande sådana är bikejouring, skijouring och mushing.

Ägnar du själv dig åt linlöpning med hund? Eller är du sugen på att börja med canicross? Berätta gärna om dina erfarenheter och tankar i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *