Afghanhund – en forntida hundras med stor elegans

Afghanhund är en hundras som är känd för sin långa och silkeslika päls. Detta är en ras som är väldigt populär tack vare dess stora elegans. Den är därför en vanlig syn på hundutställningar.

Precis som namnet antyder härstammar afghanhunden från Afghanistan. De allra flesta hundar av denna ras som lever idag har dock sitt ursprung i 1900-talets Storbritannien.

Afghanhunden tillhör de nio forntida hundraserna tillsammans med bland andra salukin och basenjin. Vad detta betyder då detta, undrar du kanske? Det innebär att rasens DNA är mer närbesläktat med de hundar som levde under forntiden än vad de flesta andra moderna hundraser är.

En afghanhund är oberoende och självsäker men ändå trevlig och ganska tystlåten. Dessa hundar kan också vara ganska humoristiska när de umgås med människor som de är bekväma med.

Fakta om afghanhund

Mankhöjd hanar:68-74 cm
Mankhöjd tikar:63-69 cm
Vikt:20-27 kg
Rasklubb:Svenska Afghanhundklubben
Rasgrupp:Grupp 10 (Vinthundar)

Historia

Det är faktiskt svårt att sätta fingret på exakt hur gammal hundrasen afghanhund är. Detta beror på att dess historia sträcker sig längre tillbaka än det skrivna ordet. Den första bevarade beskrivningen av rasen är en teckning från en engelsk soldat vid namn Thomas Duer Broughton. Han hade kommit i kontakt med rasen i samband med sin vistelse i Indien år 1809. Men rasens historia är alltså betydligt längre än sådan.

Dessa hundar kommer ursprungligen från flera olika delar av Afghanistan. Deras päls och färg skiljer sig åt beroende på vilken region de härstammar från. De afghanhundar som kommer från bergsområden har en tjockare och mörkare päls. Afghaner från öknen har istället en ljusare och lättare päls.

Historiskt sett har rasen använts som jakthund. Jägarna hade då nytta av afghanhundens snabbhet, självständighet och panoramaseende.

Den moderna afghanhunden härstammar dock främst från 1920-talets England. Rasen var nämligen populär bland brittiska soldater och adelsmän men dog nästan ut i samband med första världskriget. I samband med kriget var det av förklarliga skäl ont om resurser. Då var det svårt att avla fram och ta hand om sällskapsdjur.

Men under 1920-talets mitt började brittiska officerare föra med sig afghanhundar till väst. Detta ledde till att rasen kunde räddas och idag finns det omkring 500 afghanhundar i Sverige samt många fler i Europa som helhet.

Afghanhund

Om afghanhund som sällskapshund

En ”afghan” har en lång och vacker päls. Att vårda pälsen är därför en stor del av hundägandet när man har en afghanhund som sällskapshund. Dess silkeslena päls behöver borstas regelbundet för att förhindra tovor och trassel i pälsen. Däremot behöver dessa hundar inte nödvändigtvis badas särskilt frekvent. Men pälsen behöver alltså borstas flera gånger i veckan för att behålla dess lena struktur.

Utöver borstandet är det faktiskt inte så svårt att ta hand om en afghanhund. Dess klor behöver klippas för att hållas korta. Det är såklart också viktigt med regelbunden tandborstning för en god munhälsa.

De långa öronen gör dock att afghanhundar har lite lättare för att få öroninfektioner. Därför bör öronen rengöras och kollas regelbundet för att förebygga och upptäcka irritation och infektion. Detta har lett till att många hundägare binder upp pälsen på hundens huvud till en tofs på toppen. Genom att göra detta kan du nämligen förhindra att pälsen doppas i hundens mat eller att den stänger in bakterier kring öronen.

Alla hundar behöver också motioneras regelbundet. Exakt hur mycket motion en hund behöver varierar dock. I den länkade artikeln ger vi generella fingervisningar. Men helt klart är att afghanhundar behöver få möjlighet att springa omkring en del. Om de får göra detta kan de dock nöja sig med att ligga och slappa i soffan efteråt utöver de regelbundna promenaderna. Med det sagt kan du med fördel ägna dig åt lure coursing med din afghanhund. Du ger då hunden utlopp för sin naturliga jaktinstinkt.

En afghanhund är väldigt smart och självständig. Därför kan de vara ganska envisa och svåra att träna. Av denna anledning nöjer sig många hundägare med att ägna sig åt ställa ut sina hundar och att ägna sig åt vissa andra hundsporter. Utöver detta räcker det ofta gott med att bara ägna sig åt den mest grundläggande vardagslydnaden. Med tanke på hundens utpräglade jaktinstinkt är det också viktigt att känna till att hunden kan få svårt att lyssna om ett vilt djur uppenbarar sig.

Vanliga frågor om afghanhund

Hur är en afghanhund?

En afghanhund är en ståtlig och självständig hund med en lång och vacker päls. Den är också lite känslig, väldigt lojal och tyr sig ofta till sin familj.

Vilken grupp tillhör afghanhunden?

Afghanhunden är en vinthund och tillhör därmed rasgrupp 10.

Avslutande tankar

En afghanhund kan vara ett utmärkt val om du gärna ägnar dig åt mycket pälsvård. Du bör även vara beredd att ta dig an en vacker men självständig jycke. Överlag är dock detta en lojal och frisk hundras med en stor personlighet. Därför lämpar den sig väl för såväl hundutställare som många andra hundägare.

Har du själv en hund av denna ras eller är du kanske sugen på att skaffa en? Kommentera nedan och berätta lite om din erfarenhet av rasen, eller ställ frågor om den!

Liknande artiklar