American staffordshire terrier – en muskulös och lojal vän för livet

American staffordshire terrier är en hundras som ibland kallas för ”amstaff”. Detta är en medelstor hund med ett fyrkantigt huvud och en muskulös kroppsbyggnad. Dessa hundar är mest kända för sin höga energinivå samt för sitt stora mod. Men amstaffen är också väldigt lojal och tillgiven sin familj.

Trots att denna hundras har en tufft utseende och ett ganska nedsvärtat rykte är hundarna faktiskt ofta vänliga och trevliga. Amstaffar är kända för att knyta an väldigt starkt till sin familj. Sannolikheten är därmed stor att din american staffordshire terrier blir båda en lojal familjemedlem och en vän för livet!

Rasens historia kan spåras tillbaka till 1800-talets England, där den användes för hundhetsning. Fortsätt att läsa för att få mer information om amstaffens historik!

Fakta om american staffordshire terrier

Mankhöjd hanar:46-48 cm
Mankhöjd tikar:43-46 cm
Vikt hanar:28-33 kg
Vikt tikar:19-25 kg
Rasklubb:American Staffordshire Terrierklubben Sverige
Rasgrupp:Grupp 3 (Terrier)

Historia

American staffordshire terrier är alltså en hundras vars historia går tillbaka till 1800-talet. I England korsade men vid denna tid terrier och bulldoggar för att skapa en helt ny ras. Rasen ifråga var tänkt att ha de egenskaper hos de ursprungliga hundarna som man uppskattade. Resultatet var en hundras som var hälften terrier, hälften bulldogg. Den var därmed energisk och rörlig som en terrier men med en bulldoggs självförtroende och ihärdighet. Man kallade hundrasen för staffordshire bullterrier.

I och med att hundkamperna förbjöds i Storbritannien år 1835, men förbudet var svårt att upprätthålla för lagens långa arm. Därför fortsatte rasen att frodas även trots detta förbud.

Mot slutet av 1800-talet kom rasen till USA och började där att kalla för pitbullterrier och sedermera amerikansk bullterrier. I Amerika användes rasen dock inte till hundhetsning i samma utsträckning som hade varit fallet i England. Med tiden utvecklades den nordamerikanska varianten av rasen och blev bland annat större och högre. Den amerikanska kennelklubben registrerade 1936 rasen vid namnet staffordshire terrier.

1972 bytte man namn för att skilja på den mindre och kortare brittiska varianten. Den kom att kallas för staffordshire bullterrier medan just american staffordshire terrier alltså var den andra, separata hundrasen.

Så tar du hand om din amstaff

En amstaff har en väldigt kort päls hunden fäller då och då. Som alltid är det viktigt med kloklippning samt att bada hunden regelbundet. Badet får hundens hy och päls att bli ren, fin och hälsosam.

American staffordshire terrier är en hundras med mycket energi. Därför är det viktigt med regelbunden motion. Amstaffar gör särskilt bra ifrån sig i hundsporter som är både mentalt och fysiskt utmanande. Liksom andra hundraser blir dessa hundar lätt hyperaktiva och destruktiva om de inte ges tillräckligt mycket motion och mental aktivering. Därför är det viktigt att du tillgodoser detta behov för att hålla din hund nöjd samt för att förebygga att den utvecklar beteendeproblem.

Om du väljer att skaffa en amstaff får du högst sannolikt en väldigt tillgiven, vänlig och trevlig kamrat. Rasen gillar att följa med på en rad olika aktiviteter. Med det sagt bör du vara medveten om rasens starka jaktinstinkt samt historik med hundhetsning. Din hund bör därför noga övervakas när den träffar andra djur eller mindre barn. Med mycket socialisering och rätt träning kan rasen dock funka bra tillsammans med såväl andra husdjur som med barn.

American staffordshire terrier (amstaff)

Amstaff jämfört med andra hundraser

Nu vet du vad en american staffordshire terrier är och vad som gör rasen så speciell. Så hur står sig då amstaffen mot vissa andra, liknande raser? Läs vidare så ska vi förklara!

American staffordshire terrier eller pitbull?

Vad är skillnaden mellan en american staffordshire terrier och en pitbull? Detta är en vanlig fråga som många ställer sig. Till att börja med finns det ingen hundras som heter enbart pitbull. Vad som åsyftas är istället amerikansk pitbull terrier. Detta är en hundras som varken är erkänd som ras av Svenska Kennelklubben eller av dess amerikanska eller brittiska motsvarigheter.

I grund och botten är en amstaff mer eller mindre samma ras som en amerikansk pitbull terrier. Den stora skillnaden idag har att göra med de bägge rasernas utseende. Amstaffen har en striktare rasstandard som uppfödarna av rasen har att förhålla sig till. Detta gäller främst hundarnas storlek. En amerikansk pitbullterrier är ofta större men kan skilja mycket i storlek och väga allt från ca 13,5-40 kg.

American staffordshire terrier eller bully?

American staffordshire terrier är en hundras som härstammar från Storbritannien. Detta medan american bully istället är en ras som kommer från USA. Bägge dessa hundraser har en liknande höjd. En amstaff kan dock väga så mycket som 23 kg mindre än en bully.

American staffordshire terrier eller dogo argentino?

Amstaffen tillhör rasgruppen terrier medan dogo argentino hör till en annan rasgrupp. Trots detta finns det vissa likheter mellan dessa båda raser.

Dogo argentino är till att börja med en betydligt större hund än american staffordshire terrier. Båda raserna beskrivs som vänliga och utåtriktade. Därför är de bra val för barnfamiljer. Men när det kommer till att bete sig väl kring barn är amstaffen generellt sett att föredra. Det är en populär hundras för barnfamiljer som alltså har en fördel i detta hänseende.

Vanliga frågor om american staffordshire terrier

Hur är en amstaff?

En amstaff är lojal, tillgiven och generellt sett bra med barn. De är därför utmärkta sällskapsdjur för barnfamiljer. Det är dock viktigt att också vara medveten om hundens utpräglade jaktinstinkt.

Är amstaffar farliga?

Alla hundar kan vara aggressiva och farliga beroende på situation och tidigare erfarenheter. Amstaffar brukar dock sägas vara lite mer skarpa än många andra hundraser. Detta har delvis att göra med deras historik med hundhetsning.

Vad är skillnaden mellan pitbull och amstaff?

En pitbull är större än en amstaff. Detta är den största skillnaden och det finns även många likheter. Till skillnad från american staffordshire terrier har dock amerikansk pitbullterrier inte godkänts som hundras av Svenska Kennelklubben.

När är en amstaff fullvuxen?

En amstaff blir fullvuxen på höjden vid omkring 12-18 månader. Därefter tar det dock ytterligare tid för hunden att lägga på sig sin fulla vuxna vikt och muskelmassa.

Liknande artiklar