Appenzeller sennenhund – en glad och skällig bergshund

Appenzeller sennenhund är en av de fyra sennenhundarna och är den mest ovanliga av dessa fyra gamla bergsraser. Den kommer från Schweiz och är en arbetande ras, främst inom vallning och vakt. Rasen är lättlärd, glad och vill vara nära sin familj. Den anses vara mycket skällig och är inte ett lämpligt val för en förstagångshundägare.

Fakta om appenzeller sennenhund

Mankhöjd hanar:52-56 cm
Mankhöjd tikar:50-54 cm
Vikt:22-32 kg
Rasklubb:Svenska Sennenhundklubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Rasen härstammar från vakt- och vallhundar av en särskild typ. Dessa hundar fanns i området Appenzell i nordöstra Schweiz, därav namnet. Första gången som rasen skildras är i en bok 1853 och den beskrivs då bland annat som en skällande och medelstor hund som vaktar och vallar boskap.

Som vi nämnde kort i inledningen är appenzeller sennenhund en av de fyra sennenhundarna. De övriga tre är: berner sennenhund, entlebucher sennenhund och grosser schweizer sennenhund.

1895 begärde en jägmästare vid namn Max Sieber att den schweiziska kennelklubben skulle främja avelsarbetet inom rasen. Därefter kom en rasbeskrivning till, då under namnet sennen- oder treibhund. Några år senare visades rasen för första gången upp på den internationella hundutställningen i staden Winterthur.

1906 grundades Appenzeller Sennenhund Club på initiativ av professor Albert Heim där syftet var att dels bevara och dels främja de naturliga egenskaperna hos rasen. En mer målmedveten avel påbörjades och 1914 kom den första rasstandarden.

Som så många andra hundraser utrotades nästan rasen under andra världskriget. Den lyckades dock återintroduceras under 1950-talet. Idag finns rasen i många olika länder. I Sverige fanns år 2020 endast 27 registrerade individer enligt Jordbruksverket.

Appenzeller sennehund

Användningsområde och mentalitet

Appenzeller sennenhund är en mångsidig så kallad nyttohund. Den har ett livligt temperament och har därför ett stort behov av att arbeta. Eftersom den ursprungligen är en skällande boskapsvallare och vakthund med starka instinkter används den också till det, särskilt i sitt hemland.

I Sverige används vissa individer som fårvallare. Den passar också som gårds- och sällskapshund. I Europa återfinns också rasen inom polisen och som drag-, lavin-, räddnings- och blindhund. Den passar i flera olika hundsporter såsom lydnad och agility då den bland annat är lättlärd, kvick och mycket rörlig.

Rasen är glad, självsäker, orädd och skällig. Den är misstänksam mot främmande människor och väljer själv vilken eller vilka den vill vara med. Som de flesta valpar är de i behov av tidig socialisering. En appenzeller sennenhund vill vara nära sin familj och ha uppmärksamhet, ofta och mycket. Den vill ständigt vara med familjen och hänga med på olika aktiviteter.

Hälsa och pälsvård

I rasen är de vanligaste sjukdomarna/besvären patellaluxation, ektopisk uretär och höftledsdysplasi.

Pälsen hos hundarna är fast och både täckhår och ull är tät. De fäller cirka två gånger per år. Det är dock enkelt att sköta pälsen på bästa sätt och kräver endast en regelbunden genomborstning.

Vanliga frågor om appenzeller sennenhund

Hur är en appenzeller sennenhund?

En appenzeller är en trevlig och orädd hund som har ett mycket stort behov av att arbeta. Den kräver uppmärksamhet och kan vara skällig.

Liknande artiklar