hundfoder berner sennen

Hundfoder till berner sennen: så väljer du rätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Buddy Pet Foods, Dogman och VetZoo.

På grund av dess storlek bör man välja hundfoder till berner sennenhund med omsorg. Denna vänliga jätte kan väga över 50 kg och har tyvärr en benägenhet att drabbas av ett antal allvarliga hälsoproblem. På grund av detta har hundar av denna ras vanligtvis ett livsspann som sträcker sig till ungefär 7-8 år.

För att maximera hundens livslängd och optimera dess hälsa är det med andra ord viktigt att välja rätt hundfoder till berner sennen.

Bra hundfoder till berner sennen

Nedan tipsar vi om olika foder som är lämpliga för berner sennen. Vår förhoppning är att du ska hitta en produkt som passar just dig och din hund!

Buddy Pet Foods Tasty Turkey Feast

Tasty Turkey Feast hundfoder
Tasty Turkey Feast från Buddy Pet Foods.

Se pris i butik!

Tasty Turkey Feast från Buddy Pet Foods funkar bra som hundfoder för berner sennen. I detta foder är kalkon den primära proteinkällan, och denna magra fågel är känd för att vara skonsam för magen. Detta är positivt för en hundras som berner sennen, som ibland kan ha besvär med matsmältningen.

I övrigt innehåller fodret även en sekundär proteinkälla i form av ägg samt de bägge kolhydratkällorna sötpotatis och havre. Dessa ingredienser kompletteras med kokosolja för att hålla nere kolesterolhalterna samt näringstillskottet bryggerijäst.

Fodret lämpar sig utmärkt för berner sennehundar med en normal aktivitetsnivå och används med fördel som ett helfoder.

I vår recension av Buddy Pet Foods hundfoder berättar vi om vår upplevelse av Tasty Turkey Feast. För att sammanfatta det hela kan jag dock avslöja att detta foder har en angenäm doft och gillades av våra hundar.

Protein- och fettinnehåll

Råprotein23 %
Råfetter11 %

<

Royal Canin Maxi Adult

Royal Canin Maxi Adult
Royal Canin Maxi Adult.

Se pris i butik!

Royal Canin Maxi Adult är ett helfoder framtaget för vuxna hundar av större storlek. Detta är ett hundfoder för berner sennenhundar i åldrarna 15-5 år med en kroppsvikt på 26 till 44 kg.

Likt Hill’s Science Plan Adult Large Breed innehåller även detta foder glukosamin för att stärka hundens leder. Det innehåller även ämnen vars egenskaper kan bidra till att minska inflammation i hundens kropp.

Fodret innehåller även ämnet taurin för att främja hjärtfunktionen. Det har även en lägre halt fosfor för att skona din hunds njurar.

Protein26 %
Fett17 %

Denna fodertillverkare är specialist på rasfoder. Men är Royal Canin ett bra hundfoder? Svaret får du genom att läsa den länkade artikeln!

Berner sennenhundars kostbehov

Protein är den viktigaste makronutrienten när det kommer till en hunds grundläggande näringsbehov.

Protein

Proteinmolekyler består av aminosyror och din hund behöver sammanlagt 22 olika sådana. Hundens kropp kan dessvärre bara framställa 12 av dessa på syntetisk väg – de övriga 10 (som kallas essentiella aminosyror) behöver tillföras genom kosten.

Ett hundfoder till berner sennen bör därför baseras på animaliska proteiner av god kvalitet. Kött, fågel och fisk är tre proteinkällor som innehåller alla 10 essentiella aminosyror.

Fett

Fett är den näst viktigaste makronutrienten i en hunds kost. Detta då fettet främjar en hälsosam hy och päls samt utgör en koncentrerad energikälla. Hundens kropp kan utvinna näring från animaliska livsmedelskällor på ett mer effektivt sätt än näring från vegetabiliska källor. Därför bör du hålla ögonen öppna efter ett hundfoder till berner sennen som innehåller animaliska fetter, såsom kycklingfett och laxolja.

Utöver dessa primära fettkällor kan även vegetabiliska oljor såsom rapsolja och linfröolja användas som ytterligare fettkällor. De kan även bidra till en god balans av omega-3- och omega-6-fettsyror.

Kolhydrater

När det kommer till kolhydrater finns det egentligen inga specifika krav utöver att de bör ha en hög smältbarhet. Kolhydrater ger hunden energi och näring samt kostfiber. Hundfoder för berner sennen bör dock inte innehåller mer än 5 % fiber då en högre halt kan ge din hund matsmältningsbesvär.

En berner sennenhund behöver även få sig vitaminer och mineraler. Dessa är vanligtvis inkluderade i hundfodret. Du behöver därför sällan ge din hund dessa i form av kosttillskott.

Det kan dock vara värt att överväga att ge hunden glukosamin och kondroitin som tillskott för att förebygga ledbesvär. Hos VetZoo kan du köpa glukosamin från Svenska Djurapoteket. Detta kosttillskott främjar ledhälsan genom att bibehålla din hunds rörliga och friska leder.

Olika hundfoder till berner sennen baserat på ålder

Det är viktigt att anpassa utfodringen efter hundens ålder – till exempel bör valpar äta valpfoder och seniorer bör äta seniorfoder. På så vis anpassas den näring som du ger din hund utifrån hundens nuvarande ålder och behov.

Valp

En berner sennenhund bör i valpåldern ges ett högkvalitativt valpfoder. Ett sådant foder hjälper hunden att lägga på sig kvalitativ muskelmassa utan att växa alltför snabbt. Risken för skelettproblem är redan förhöjd på grund av denna hundras storlek, men denna risk kan öka om valpen skulle växa för snabbt.

Åtminstone 22 % protein och 8 % fett är en lagom kombination för valpar av denna ras. Fetthalten kan till och med ökas något, men det är viktigt att tänka på att fett är en kalorität makrunutrient.

Det är även viktigt att säkerställa en god balans av kalcium och fosfor. Om något av dessa näringsämnen är i obalans kan detta påverka hundens ben- och ledhälsa.

Berner sennen-valp
Viktigt att låta valpen växa upp i lagom takt.

Unghund eller vuxen hund

När din berner sennenhund är omkring 12 månader bör du växla över till ett foder för vuxna hundar. Ett hundfoder till berner sennen bör här innehålla åtminstone 18 % protein och 5 % fett. Mer protein är ofta mer fördelaktigt. För att förebygga övervikt hos hunden är det viktigt att hålla ett öga på kalori- och fettinnehållet i fodret.

Äldre hund

Äldre bernersennenhundar (d.v.s. hundar som är 6 år eller äldre) har inte längre en lika snabb ämnesomsättning. Den äldre hunden behöver dock fortfarande gott om protein för att bibehålla muskelmassan, men fetthalten kan minskas något för att hålla kalorimängden nere.

En äldre berner sennenhund kan ofta behöva ges probiotika som ett kosttillskott för att främja matsmältningen. Även kondriotin och glukosamin är vettiga tillskott för att främja hundens ledhälsa.

Ingredienser att undvika

Det finns vissa ingredienser i hundfoder som du bör försöka undvika. Vissa företag tillsätter nämligen diverse tillsatser i sina foder som av olika anledningar kan vara dåliga för din hund. Dessa kan ofta delas in i två kategorier: artificiella ingredienser och biprodukter.

Artificiella ingredienser

Matallergier förekommer inom alla hundraser och inte heller berner sennen kommer undan dessa. Värt att understryka är att långt ifrån alla hundar har någon matallergi, men vissa individer kan vara känsliga mot vissa livsmedel. Även artificiella ingreidenser såom färgämnen kan dock framkalla allergier hos hundar.

Det kan därför vara en god idé att försöka undvika hundfoder som innehåller färgämnen. Dessa kan nämligen överföras till pälsen kring tassarna på din hund och framkalla allergiska reaktioner. Deras enda syfte är att få hundmaten att framstå som mer aptitlig för oss människor. Din hund bryr sig dock inte huruvida maten har regnbågens alla färger eller om den har en till synes oaptitlig grå eller brun färg.

Biprodukter

I Sverige finns ett regelverk kring foder som tillverkare av hundfoder omfattas av. Ett foder som innehåller animaliska biprodukter behöver tillverkaren få dessa godkända av Jordbruksverket innan tillverkningen av fodret kan påbörjas. Många av de hundfoder som säljs på den svenska marknaden tillverkas dock utomlands och omfattas därför inte av detta regelverk.

Som hundägare kan du dock säkerställa att du köper hundfoder till din berner sennen som inte innehåller sådana biprodukter. Animaliska biprodukter utgör endast fyllnadsmedel, och några exempel på sådana är sådant som blir över efter det att de ätbara delarna av ett djur har slaktats, samt ruttet eller utgånget kött Dessa restprodukter skyflas ihop och mals ner innan det tillsätts i hundfoder.

Sådana biprodukter kan orsaka sjukdom hos hundar. De har heller inget näringsvärde, och eventuellera näringsämnen går förlorade vid tillagningen av sörjan.

Att tänka på vid val av hundfoder till berner sennen

Berner sennenhunden är tyvärr en hundras som löper en ökad risk att drabbas av flertalet allvarliga hälsoproblem. Dessa kan påverka hundens livskvalitet och även förkorta dess livslängd. Även om du ger din hund ett högkvalitativt hundfoder är det långt ifrån säkert att detta är nog för att förebygga vissa av dessa sjukdomar och andra hälsoproblem.

Alla stora hundraser löper en förhöjd risk att drabbas av muskoskeletala besvär, men dessa är särskilt förekommande hos berner sennenhundar. Även höftdysplasi, artrit, armbågsdysplasi, osteokondriti och korsbandsbrott är några vanliga exempel på sådana.

Ett av de mest effektiva sätten att förebygga denna typ av besvär är att säkerställa att din hund inte växer alltför snabbt som valp. Det är också viktigt att även i vuxen ålder bibehålla en hälsosam kroppsvikt. Kosttillskott som glukosamin och kondroitin kan bidra till att främja hundens hälsa på detta område.

Vissa berner sennenhundar har dessutom ofta känsliga magar eller utvecklar matallergier. Om du upplever att din hund har magproblem, såsom matsmältningsbesvär, bör du därför rådgöra med din veterinär. Beroende på vilket slags problem det rör sig om kan ofta ett hundfoder för känslig mage eller ett allergifoder råda bot på problemen.

Berner sennenhund
Viktigt även för vuxna bernersennenhundar att bibehålla en hälsosam kroppsvikt.

Avslutande tankar

Den vänliga jätten berner sennen är en hund som ofta visar sig vara en välanpassad familjemedlem. Hundens vänlighet och tålmodighet gör den till ett nöje att umgås med och som hundägare blir man förstås förkrossad när hundens livstid nått sitt slut.

Även om du inte kan förvänta dig att just din hund ska leva betydligt längre än den förväntade livslängden för rasen, kan du förbättra möjligheterna till ett långt och hälsosamt liv för din hund genom att ge den ett bra hundfoder för berner sennen. På så vis kan du förhoppningsvis minska risken för allvarliga hälsoproblem och förbättra din hunds livskvalitet.

Om du är osäker på vilket foder du ska välja kan du ta en titt längre upp på denna sida. Där tipsar vi nämligen om flera bra foder för dessa jättar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *