Berner sennenhund – en av de fyra schweiziska sennenhundarna

Berner sennenhund är en ras som kommer från Schweiz och är en av fyra sennenhundar som kommer därifrån. Den har under många år varit en uppskattad arbetshund. Den har bland annat använts som gårdshund, vakthund och draghund. Det är en stor, stark och muskulös hund och har en vacker, långhårig och trefärgad päls.

Rasen är framförallt numera en sällskapshund men tycker om att arbeta och få en uppgift. De älskar sin familj och vill vara med överallt. Eftersom rasen är stor och stark behöver man tidigt börja med grundläggande träning och socialisering för att få en trevlig vuxen individ. Läs mer nedan om denna mysiga ras!

Fakta om berner sennenhund

Mankhöjd hanar:64-70 cm
Mankhöjd tikar:58-66 cm
Vikt hanar:40-54 kg
Vikt tikar:31-45 kg
Speciaklubb:Svenska Sennenhundklubben
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Berner sennenhund är en hundras med en gammal historia. Den kommer från Schweiz, närmare bestämt i trakterna kring Bern. Det sägs att rasen kan härledas upp till 2 000 år tillbaka till de mastiffliknande hundar som kom till landet med romarna och deras arméer. Hundarna tror man sedan har korsats med andra lokala hundar.

Ursprunget är alltså inte helt klarlagt men man vet att det länge har funnits stora hundar i Schweiz och södra Tyskland som hade olika arbetsuppgifter. Dessa hundar var dock väldigt olika till utseendet. Därför påbörjade Franz Schertenleib och andra entusiaster 1892 ett arbete med att inventera de hundar som fanns i dalgången Dürrbach söder om Bern i Schweiz.

Det ursprungliga namnet på rasen var Dürrbächler. 1902 visades hundarna på en hundutställning för första gången och sågs även på utställningar 1904 och 1907. 1907 samlades också de olika uppfödarna runt Burgdorf och bestämde sig då för att renavla rasen. Samma år bildades därför rasklubben Schweizerischen Dürrbach-Klub. Klubben ändrade dock efter några år namn till Berner-Sennenhund-Klub då man ansåg att rasen var Berns nationalhund. När den schweizisk kennelklubben sedan började registrera hundarna 1909 ändrades också namnet till det nuvarande berner sennenhund. 1910 skrevs den första rasstandarden. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Rasen har genom historien spritt sig över världen och är en uppskattad familjehund så även i Sverige. Mot slutet av 2021 fanns 4 908 hundar som fanns registrerade i Jordbruksverkets register.

Berner sennenhund

Användningsområde och mentalitet

Ursprungligen är berner sennenhund en mångsidig gårdshund. Den har bland annat vaktat, dragit tunga laster och vallat boskap. I Schweiz används den fortfarande som vallhund och draghund men också som skyddshund. Under 1960-talet drog hundarna fortfarande stora och tunga mjölkflaskor från gårdarna till mejeriet. Den svenska rasklubben har utifrån det ursprungliga användningsområdet för rasen, utformat drag- och arbetsprov för rasen. Man kan också se berner sennenhundar i olika sporter som lydnad.

Numera är detta dock främst en sällskapshund som tycker om att få arbeta. Eftersom rasen också har ett lugnt, godmodigt och jämnt temperament och tycker om att vara till lags kan den till exempel dra små vagnar vilket ofta uppskattas hos barn. De kan vara snabba när de är motiverade men har en begränsad uthållighet. Som alla hundar behöver de både fysisk motion och mental aktivering. En berner sennenhund tycker om att vara utomhus året runt. Valpar och unghundar ska inte motioneras på samma sätt som en vuxen hund då deras leder och skelett inte är färdigutvecklat förrän vid cirka 12-18 månaders ålder.

Så bör du träna din berner sennenhund

Hundarna är läraktiga men man behöver som ägare vara både tålmodig, kärleksfull och konsekvent i träningen. De behöver uppmuntras och påverkas därför negativt på hård behandling (som de flesta hundar). Dessa hundar är intelligenta, självsäkra, uppmärksamma och orädda. De är även vaksamma och kan ha en tendens till att vakta och skäller när det kommer någon men lugnar sig också ofta snabbt. De är dock oftast vänliga mot främlingar.

Eftersom rasen är stor och stark behöver man tidigt börja med grundläggande träning och socialisering för att få en trevlig vuxen individ. Man brukar också säga att rasen mognar mentalt sent och man kan se valpiga tendenser till cirka 1,5 år.

Mot familjen är de tillgivna hundar och vill vara nära och med överallt. De älskar att få kärlek och älskar sin familj. De är generellt snälla och tålmodiga mot barn och andra husdjur men behöver som alla hundar introduceras för dem på ett bra sätt. Som med andra stora hundar kräver de ett visst utrymme och foderkostnaderna är också högre.

Berner sennenhund

Hälsa och pälsvård

Berner sennenhund är en ras som tyvärr har flera ärftliga sjukdomar. Det förekommer bland annat njursjukdomen renal dysplasi, höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) inom rasen. De allvarligaste sjukdomarna som återfinns inom rasen är dock tumörsjukdomarna. Det förekommer flera ärftliga sådana och den vanligaste är malign histiocytos som står för majoriteten av alla tumörer. Vidare har också rasen en relativt kort livslängd. Medellivslängden sägs vara endast 7-8 år.

Pälsen är lång, tjock och glänsande. Den ska vara rakt eller svagt vågig. Underpälsen är relativt tät för att vara motståndskraftig mot smuts och väder. Pälsen blir dock vid blött väder smutsig och håret kan fastna på kläder, möbler etc.

Man bör kamma eller borsta pälsen ungefär en gång i veckan eller en gång varannan vecka. När hunden fäller bör den dock borstas varje dag. Hundarna fäller kraftigt och oftast två gånger om året.

Jämförelser med andra hundraser

Vill du skaffa en berner sennenhund eller någon annan hundras som liknar denna? Här nedanför jämför vi rasen med liknande raser!

Berner sennenhund

Berner sennenhund eller golden retriever?

Många ser dessa raser som trevliga sällskaps- och familjehundar och det stämmer. Det är dock också två raser som tycker om att arbeta vilket de bör få möjlighet till. De är också raser som är självsäkra, intelligenta och sociala som gärna vill vara med sin familj. Raserna mognar också sent, framförallt mentalt. En berner sennenhund är generellt inte lika frisk som golden retriever om man tittar på rasen överlag. De skiljer sig också åt utseendemässigt.

Berner sennenhund eller labrador retriever?

Medan berner sennenhund beskrivs som en mångsidig gårdshund är labrador retriever en allsidig jakt- och tjänstehund. Den används för allt från vattenapportör på fågel till exempelvis eftersökshund, servicehund och narkotikahund. De är båda också trevliga familjehundar. De är båda intelligenta, vill vara till lags och sociala. De vill också få uppgifter som de kan göra, till exempel att bära saker för labben eller dra kärror som berner sennenhunden kan göra.

Berner sennenhund eller sankt bernhardshund?

Detta är två storvuxna hundraser. Dock är sankt bernhardshunden större då den kan väga upp mot 100 kg! De kommer båda från Schweiz och har ett ursprung som gårdshundar. Numera ses raserna som sällskaps- och familjehundar. En berner sennenhund anses dock ha en mer uttalad arbetslust. Det är lugna hundar som anses vara barnvänliga.

Berner sennenhund eller leonberger?

Även leonbergern är en storvuxen ras. Även om bägge raserna är främst sällskaps- och familjehundar är de relativt mångsidiga. De kan båda ha en viss vaktinstinkt. Båda raserna beskrivs ofta som behagliga, följsamma och orädda för olika situationer i vardagen.

Berner sennenhund eller newfoundlandshund?

Som många andra hundraser som jämförs här är även newfoundlandshunden en storvuxen ras. Båda raserna är arbetande sällskaps- och familjehundar och passar utmärkt som exempelvis draghundar. Newfoundlandshunden älskar generellt vatten och har också simhud mellan tårna, något som inte berner sennenhund har. Raserna beskrivs ha lugnt och vänligt temperament och är också ofta barnvänliga.

Berner sennenhund eller rottweiler?

Berner sennenhund och rottweiler är båda trevliga sällskapshundar och som tycker om att arbeta. Dock är rottweilern en mer utpräglad bruks- och tjänstehund och kan till exempel ses inom polisens verksamhet. En berner sennenhund tycker mer om en lugnare promenad än cykling som passar en rottweiler bättre. Båda raserna är vänliga, orädda och godmodiga. Det är stora och kraftfulla hundar som behöver en fast hand och god uppfostran. Däremot kan rottweilern har en större tendens till kamp- och jaktlust samt dominans vilket är viktigt att vara medveten om som ägare.

Hund som tittar på ett hundkex som ägaren håller i handen

Vanliga frågor om berner sennenhund

Hur är berner sennen?

Berner sennen är en intelligent, godmodig och lugn hund som tycker om att arbeta och vara till lags. De älskar sin familj och vill vara med överallt. De är även modiga, självsäkra och behöver tränas med bland annat tålamod och kärlek.

När är en berner sennen fullvuxen?

Skelett och leder hos en berner sennenhund är inte färdigutvecklade förrän vid cirka 12-18 månader. Mentalt mognar rasen sent och det är inte ovanligt med valpiga tendenser till cirka 1,5 år.

Hur mycket kostar en berner sennenhund?

En berner sennehund kostar ungefär 20 000 till 30 000 kr. Priset kan kanske verka lite högt men renrasiga hundar kostar generellt sett mer än blandhundar. Du bör köpa din valp från en seriös uppfödare och försäkra dig om att få med hundens stamtavla.

Liknande artiklar