Hundraser från Belgien – allt om de belgiska raserna

När det kommer till hundraser från Belgien finns det flertalet sådana. Historiskt sett har flera av de belgiska raserna använts som arbetande hundar. De har till exempel agerat vallhundar samt vaktat boskap och hem. Ett fåtal har även använts för att fånga råttor eller för andra specifika ändamål.

Läs vidare för att stifta bekantskap med åtta hundraser från Belgien!

Belgisk vallhund (groenendael)

Groenendael

Belgisk vallhund (groenendael) är den första belgiska hundrasen att presenteras i denna lista. Detta är den enda av de fyra varianterna av rasen som har en lång, svart päls. Historiskt sett har rasen dels använts som herdehund men även som polis- och militärhund. Idag används den i hög utsträckning för som räddningshund, servicehund och terapihund. Den tävlar också ofta i hundsporter som exempelvis agility.

Belgisk vallhund (laekenois)

Laekenois

Laekenois är en annan variant av belgisk vallhund. Den har en liknande storlek och kroppsbyggnad som de övriga varianterna. Likt dessa har även denna hundras från Belgien historiskt sett använts som vallhund och boskapsväktare. Den har med andra ord använts för att skydda boskap från rovdjur såväl som att skydda sitt hem och sin familj.

Belgisk vallhund (malinois)

Malinois

Malinois är den tredje varianten av belgisk vallhund på denna lista över hundraser från Belgien. Även denna ras är en herdehund som har använts för att valla boskap samt skydda sin familj och sitt hem. Detta är den enda av de fyra varianterna av rasen som är korthårig. Den används ofta som polishund tack vare att den är väldigt skarp och rörlig.

Belgisk vallhund (tervueren)

Tervueren

Tervueren är den fjärde och sista varianten av belgisk vallhund som har letat sig in på denna lista över belgiska hundraser. Till utseendet liknar den till viss del en groenendael, men den är alltså inte svart. Detta är istället en av de hundraser som liknar schäfern då den har sådana färger i sin päls. Likt de andra varianterna av rasen behöver en tervueren få möjlighet att jobba och därmed använda sin enorma mängd energi till något positivt.

Blodhund

Blodhund

Blodhund är en hundras från Belgien vars namn kan verka lite avskräckande för vissa. Men du bör inte låta namnet skrämma dig – denna ras är i själva verket betydligt lugnare än många andra raser på denna lista. Dessa hundar har inget emot att ta det lite lugnt och vila medan du utför hushållssysslor eller liknande. Däremot är de väldigt intresserade av att spåra och är en av de hundraser som har ett väldigt bra luktsinne. På grund av sina rynkor anser dock vissa att detta är en av de fulare hundraserna, men smaken är som bekant som baken – delad.

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres är en annan belgisk hundras som är en formidabel vallhund. Rasen ser lite ut som ett får, om än ett större och svartare sådant. Den är också större och mer kraftfull än många andra vallande hundraser. Dessutom brukar den ha ett ganska lugnt och jämnt temperament istället för att vara ”på” hela tiden.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois är den minsta hundrasen från Belgien men rasen har ändå en stor personlighet. Rasen har genom historien använts till att jaga råttor i belgiska häststall. Men när den österrikiska drottningen Maria Henrietta fick upp ögonen för rasen blev den plötsligt en kunglig knähund istället. Det är lätt att förstå varför hon fattade tycke för denna lilla, strävhåriga och skäggiga hundras.

Schipperke

Schipperke

Schipperke är en belgisk hundras vars historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Dessa hundar var en vanlig syn i Belgiens hamnar där de fyllde en viktig funktion. De hade nämligen till uppgift att dels döda de smittbärande råttor som fanns ombord på båtarna. Dessutom användes de även som vakthundar samt som sällskap till besättningen. Även de lokala butiksägarna använde sig av rasen som vakthund och råttjägare.

Vanliga frågor om belgiska hundraser

Vilka belgiska hundraser finns det?

Det finns flertalet belgiska hundraser. Ett exempel på en sådan är belgisk vallhund med de fyra varianterna groenendael, laekenois, malinois och tervuren. Tre andra hundraser från Belgien är schipperke, griffon bruxellois och bouvier des flandres.

Liknande artiklar