Världens minsta hund

Världens minsta hundar och hundraser

Vissa hundägare tycker att mindre hundar är att föredra framför större. Det kanske har att göra med att de är så gulliga, charmiga och enkla att ta hand om samt att ta med sig. Små hundar kan onekligen ha ett stort hjärta och tillföra mycket glädje i ditt liv. Här kommer vi därför titta närmare på världens minsta hundar och hundraser.

Men vilken är då världens minsta hund? Den minsta hunden i världen är den amerikanska chihuahuan Milly. Hon var vid en officiell mätning i februari 2013 9,65 cm hög och vägde 567 g. Miracle Milly, som hunden i fråga heter på stamtavlan, föddes i december 2011 och vägde då under 28 g. 2018 skapade Milly rubriker på nytt, denna gång genom att klonas (mer om detta nedan).

Världens minsta hund

Världens minsta hund kallas Milly, bor i Florida och heter på stamtavlan Miracle Milly. Hon föddes den 1 december 2011 och vägde då mindre än 28 g. Vid sin födsel fick Milly plats i en tesked och var tvungen att matas med hjälp av en pipett. Ett år senare vägde hon cirka 567 g.

Milly är en tik av rasen chihuahua och bor i Puerto Rico. Den 21 februari 2013 mätte blott 9,65 cm på höjden. Detta enligt Guinness World Records.

Tidigare innehavare av rekordet ”världens minsta hund” inkluderar följande krabater:

  • Den långhåriga chihuahuan Boo Boo mätte 10,16 cm på höjden vid en mätning som ägde rum den 12 maj 2007. Hon var vid tillfället 16,51 cm lång och vägde 860 g.
  • Chihuahuan Ducky hade rekordet före Boo Boo och mätte 12,38 cm på höjden samt vägde blott 635 g.
  • Före Ducky var innehavaren av rekordet chihuahuan Danka Kordak från Slovakien. Danka var 13,8 cm hög och 18,8 cm lång vid en mätning den 30 maj 2004.
  • Innan chihuahuorna tog över tronen hette rekordhållaren (namnet till trots) Big Boss och var av rasen yorkshireterrier. På sin ettårsdag den 7 december 1995 var han 11,94 cm hög och 12,95 cm lång med en vikt på 481 g.

Värdens minsta hund klonad flera gånger

Värdens minsta hund, Miracle Milly, innehar inte bara rekordet som den minsta hunden i världen – hon har även klonats hela 49 gånger. Detta i ett kontroversiellt labb i Sydkorea, på uppdrag av en hunduppfödare.

Världens minsta hundraser

Det finns förstås ytterligare raser som skulle kunna kvala in på listan över världens minsta hundraser. För sakens skulle har jag dock valt att här fokusera på mer utbredda raser än mer obskyra sådana, vilka i vissa fall knappt är erkända av de stora hundägarorganisationerna i världen.

Chihuahua (0,5-3 kg)

Chihuahua
Chihuahua

Chihuahua är en den minsta av de mest utbredda hundraserna. Det är med andra ord ingen slump att flera av de hundar som genom åren har kunnat titulera sig ”världens minsta hund” har tillhört just denna ras. Chihuahuan har en vikt upp upp till 3 kg, men vikten kan även vara så låg som omkring ett halvkilo.

Denna hundras härstammar från Mexiko och förekommer i såväl en korthårig som en långhårig variant. Även pälsen kan variera i färg och mönster. Just chihuahuan är faktiskt den hundras i världen som har störst variation när det kommer till pälsens mönster och färgsättning.

Chihuahuan är tack vare sin ringa storlek enkel att bära omkring på och att ta med sig. Du bör dock inte låta dig luras av storleken – chihuahuan kan nämligen vara en bra vakthund trots att den är ”kort i rocken”. De kan skälla på både främlingar och märkliga ljud.

Yorkshireterrier (< 3,2 kg)

Yorkshireterrier
Yorkshireterrier

Yorkshireterriern är en populär hundras bland de hundälskare som gillar mer petita hundar. Den väger vanligtvis inte mer än 3,2 kg och har en lång päls som kan skifta i färg mellan olika individer.

Vilket temperament en yorkshireterrier har beror i mångt och mycket på den uppfostran och socialisering som den givits i ung ålder. Den kan därför vara såväl självsäker och modig som den raka motsatsen. Yorkshireterriern gillar inte alltför kyliga eller heta miljöer. Den kan dock vara en bra vakthund genom att skälla på allt som verkar lite lurt.

Pomeranian (2-3 kg)

Två hundar av rasen pomeranian
Pomeranian

Pomeranian tillhör världens minsta hundraser. Denna ras är kanske mest känd för sin ringa storlek – de väger vanligtvis mellan två och tre kilo. En pomeranian har långa täckhår och dess päls går i någon av de många möjliga färger som denna ras kan ha.

Likt andra mindre hundar är logistiken en smal sak när det kommer till denna hundras. Pomeranian är en ras som är väldigt aktiv, intelligent och social. De gillar när det händer saker omkring dem. De kan även varna för allt som verkar misstänkt, men det är värt att känna till att det kan bli en hel del pälsvård med denna hundras.

Toypudel (2,7-4,1 kg)

Toypudel
Toypudel

Pudlar är intelligenta, aktiva och trogna följeslagare till oss människor – så även toypudeln. Pudlar har varit väldigt populär i Frankrike ända sedan 1500-talet. Denna variant väger omkring 3-4 kg och är den minsta medlemmen i pudelfamiljen.

En toypudel låter sig tack vare sin intelligens gärna tränas. De gillar att följa med sina ägare och vara dessa till lags.

Papillon (1,5-5 kg)

Papillon
Papillon

Papillon är namnet på en hundras som har en liten storlek men ett stort hjärta. Den har fått sitt namn från sina fjärilsliknande öron. Hundar av denna ras väger ofta omkring 3,5-4,5 kg, men de kan även väga såväl något mer som betydligt mindre.

Likt många andra mindre (såväl som större) hundraser kräver en papillon mycket socialisering och träning redan från valpåldern. Med rätt uppfostran kan den utgöra en utmärkt följeslagare.

Mops (6,5-8 kg)

Mops
Mops

Mopsen är en liten men ganska kraftfull och rolig krabat. Den har ett glatt lynne och känns lätt igen på sin trubbiga nos. Vissa menar att mopsens ansikte ser ut som en mänsklig näve.

En mops väger ofta omkring 6-8 kg och är vanligtvis villig att lära av sina ägare. Detta är en bra vakthund trots den ringa storleken. De går också ofta bra ihop med familjens övriga djur.

Shih Tzu (4,5-8 kg)

Shih tzu
Shih tzu

Shih tzu betyder ”litet lejon” på kinesiska. Anledningen till att de kallas detta är helt enkelt att den långa pälsen kring huvudet får dem att likna små lejon. Detta är dock inget stort kattdjur utan snarare en liten hund på omkring 4,5-8 kg. Detta är också en av de äldsta hundraserna i världen – de har gått vid människans sida sedan omkring år 8 000 f.Kr.

Shih tzun lämpar sig inte särskilt väl som vakthund. Den kan dock bli en trevlig sällskapshund med rätt träning. Dess temperament gör den nämligen lugn och lojal.

Bichon frisé (3-6 kg)

Bichon frisé
Bichon frisé

Bichon frisé är en liten hundras som härstammar från Spanien. På spanska betyder hundrasens namn ”krullig knähund”. Dessa hundar väger mellan 3 och 6 kg och liknar till viss del pudlar till utseendet.

Bichon frisén har ett glatt lynne och är ofta tålmodig. De kan lätt tränas och är sociala av naturen. Dessa jyckar funkar ofta bra tillsammans med såväl barn som andra djur.

Bostonterrier (7-11 kg)

Bostonterrier
Bostonterrier

Bostonterriern är en liten hundras med en kort men muskulös kropp. De väger vanligtvis mellan 7 och 11 kg och har lätt för att lära sig nya konster och trick. I tidig ålder kräver de dock en hel del socialisering för att bli den utmärkta familjemedlem som de har potential att bli.

Fransk bulldog (8-14 kg)

Fransk bulldog
Fransk bulldog

Fransk bulldog är en hundras som har ett gulligt utseende med sina stora öron. Dessa hundar väger omkring 8 till 14 kg i vuxen ålder och har likt bostonterriern en muskulös kropp och en kort päls.

”Frallor” har lätt för att lära och kan med rätt uppfostran göra sig utmärkt i alla tänkbara miljöer. Dessa hundar är såväl alerta som lekfulla och funkar vanligtvis bra med barn och andra husdjur.

Avslutande tankar

Små hundar tilltalar många hundägare och hundvänner. Om detta har att göra med deras gullighet att göra eller det faktum att de inte anses vara lika skrämmande som större hundraser är svårt att säga. Helt klart är dock att det finns vissa fördelar med att skaffa en mindre hund, och många små hundraser har i själva verket en ganska stor ”motor”.

Föredrar du mindre eller större hundar? Har du kanske rentav en hund som skulle kunna ge sig in i jakten på titeln ”världens minsta hund”? Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter kring mindre hundraser i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *