VĂ€rldens minsta hundar och hundraser đŸ¶


VĂ€rldens minsta hund

Vissa hundÀgare tycker att mindre hundar Àr att föredra framför större. Det kanske har att göra med att de Àr sÄ gulliga, charmiga och enkla att ta hand om samt att ta med sig. SmÄ hundar kan onekligen ha ett stort hjÀrta och tillföra mycket glÀdje i ditt liv. HÀr kommer vi dÀrför titta nÀrmare pÄ vÀrldens minsta hundar och hundraser.

Men vilken Àr dÄ vÀrldens minsta hund? Den minsta hunden i vÀrlden Àr den amerikanska chihuahuan Milly. Hon var vid en officiell mÀtning i februari 2013 9,65 cm hög och vÀgde 567 g. Miracle Milly, som hunden i frÄga heter pÄ stamtavlan, föddes i december 2011 och vÀgde dÄ under 28 g. 2018 skapade Milly rubriker pÄ nytt, denna gÄng genom att klonas (mer om detta nedan).

VĂ€rldens minsta hund

VÀrldens minsta hund kallas Milly, bor i Florida och heter pÄ stamtavlan Miracle Milly. Hon föddes den 1 december 2011 och vÀgde dÄ mindre Àn 28 g. Vid sin födsel fick Milly plats i en tesked och var tvungen att matas med hjÀlp av en pipett. Ett Är senare vÀgde hon cirka 567 g.

Milly Àr en tik av rasen chihuahua och bor i Puerto Rico. Den 21 februari 2013 mÀtte blott 9,65 cm pÄ höjden. Detta enligt Guinness World Records.

Tidigare innehavare av rekordet ”vĂ€rldens minsta hund” inkluderar följande krabater:

  • Den lĂ„nghĂ„riga chihuahuan Boo Boo mĂ€tte 10,16 cm pĂ„ höjden vid en mĂ€tning som Ă€gde rum den 12 maj 2007. Hon var vid tillfĂ€llet 16,51 cm lĂ„ng och vĂ€gde 860 g.
  • Chihuahuan Ducky hade rekordet före Boo Boo och mĂ€tte 12,38 cm pĂ„ höjden samt vĂ€gde blott 635 g.
  • Före Ducky var innehavaren av rekordet chihuahuan Danka Kordak frĂ„n Slovakien. Danka var 13,8 cm hög och 18,8 cm lĂ„ng vid en mĂ€tning den 30 maj 2004.
  • Innan chihuahuorna tog över tronen hette rekordhĂ„llaren (namnet till trots) Big Boss och var av rasen yorkshireterrier. PĂ„ sin ettĂ„rsdag den 7 december 1995 var han 11,94 cm hög och 12,95 cm lĂ„ng med en vikt pĂ„ 481 g.

VÀrdens minsta hund klonad flera gÄnger

VĂ€rdens minsta hund, Miracle Milly, innehar inte bara rekordet som den minsta hunden i vĂ€rlden – hon har Ă€ven klonats hela 49 gĂ„nger. Detta i ett kontroversiellt labb i Sydkorea, pĂ„ uppdrag av en hunduppfödare.

VĂ€rldens minsta hundraser

Det finns förstÄs ytterligare raser som skulle kunna kvala in pÄ listan över vÀrldens minsta hundraser. För sakens skulle har jag dock valt att hÀr fokusera pÄ mer utbredda raser Àn mer obskyra sÄdana, vilka i vissa fall knappt Àr erkÀnda av de stora hundÀgarorganisationerna i vÀrlden.

Chihuahua (0,5-3 kg)

Chihuahua
Chihuahua

Chihuahua Ă€r en den minsta av de mest utbredda hundraserna. Det Ă€r med andra ord ingen slump att flera av de hundar som genom Ă„ren har kunnat titulera sig ”vĂ€rldens minsta hund” har tillhört just denna ras. Chihuahuan har en vikt upp upp till 3 kg, men vikten kan Ă€ven vara sĂ„ lĂ„g som omkring ett halvkilo.

Denna hundras hĂ€rstammar frĂ„n Mexiko och förekommer i sĂ„vĂ€l en korthĂ„rig som en lĂ„nghĂ„rig variant. Även pĂ€lsen kan variera i fĂ€rg och mönster. Just chihuahuan Ă€r faktiskt den hundras i vĂ€rlden som har störst variation nĂ€r det kommer till pĂ€lsens mönster och fĂ€rgsĂ€ttning.

Chihuahuan Ă€r tack vare sin ringa storlek enkel att bĂ€ra omkring pĂ„ och att ta med sig. Du bör dock inte lĂ„ta dig luras av storleken – chihuahuan kan nĂ€mligen vara en bra vakthund trots att den Ă€r ”kort i rocken”. De kan skĂ€lla pĂ„ bĂ„de frĂ€mlingar och mĂ€rkliga ljud.

Yorkshireterrier (< 3,2 kg)

Yorkshireterrier
Yorkshireterrier

Yorkshireterriern Àr en populÀr hundras bland de hundÀlskare som gillar mer petita hundar. Den vÀger vanligtvis inte mer Àn 3,2 kg och har en lÄng pÀls som kan skifta i fÀrg mellan olika individer.

Vilket temperament en yorkshireterrier har beror i mÄngt och mycket pÄ den uppfostran och socialisering som den givits i ung Älder. Den kan dÀrför vara sÄvÀl sjÀlvsÀker och modig som den raka motsatsen. Yorkshireterriern gillar inte alltför kyliga eller heta miljöer. Den kan dock vara en bra vakthund genom att skÀlla pÄ allt som verkar lite lurt.

Pomeranian (2-3 kg)

Pomeranian
Pomeranian

Pomeranian tillhör vĂ€rldens minsta hundraser. Denna ras Ă€r kanske mest kĂ€nd för sin ringa storlek – de vĂ€ger vanligtvis mellan tvĂ„ och tre kilo. En pomeranian har lĂ„nga tĂ€ckhĂ„r och dess pĂ€ls gĂ„r i nĂ„gon av de mĂ„nga möjliga fĂ€rger som denna ras kan ha.

Likt andra mindre hundar Àr logistiken en smal sak nÀr det kommer till denna hundras. Pomeranian Àr en ras som Àr vÀldigt aktiv, intelligent och social. De gillar nÀr det hÀnder saker omkring dem. De kan Àven varna för allt som verkar misstÀnkt, men det Àr vÀrt att kÀnna till att det kan bli en hel del pÀlsvÄrd med denna hundras.

Toypudel (2,7-4,1 kg)

Toypudel
Toypudel

Pudlar Ă€r intelligenta, aktiva och trogna följeslagare till oss mĂ€nniskor – sĂ„ Ă€ven toypudeln. Pudlar har varit vĂ€ldigt populĂ€r i Frankrike Ă€nda sedan 1500-talet. Denna variant vĂ€ger omkring 3-4 kg och Ă€r den minsta medlemmen i pudelfamiljen.

En toypudel lÄter sig tack vare sin intelligens gÀrna trÀnas. De gillar att följa med sina Àgare och vara dessa till lags.

Papillon (1,5-5 kg)

Papillon
Papillon

Papillon Àr namnet pÄ en hundras som har en liten storlek men ett stort hjÀrta. Den har fÄtt sitt namn frÄn sina fjÀrilsliknande öron. Hundar av denna ras vÀger ofta omkring 3,5-4,5 kg, men de kan Àven vÀga sÄvÀl nÄgot mer som betydligt mindre.

Likt mÄnga andra mindre (sÄvÀl som större) hundraser krÀver en papillon mycket socialisering och trÀning redan frÄn valpÄldern. Med rÀtt uppfostran kan den utgöra en utmÀrkt följeslagare.

Mops (6,5-8 kg)

Mops
Mops

Mopsen Àr en liten men ganska kraftfull och rolig krabat. Den har ett glatt lynne och kÀnns lÀtt igen pÄ sin trubbiga nos. Vissa menar att mopsens ansikte ser ut som en mÀnsklig nÀve.

En mops vÀger ofta omkring 6-8 kg och Àr vanligtvis villig att lÀra av sina Àgare. Detta Àr en bra vakthund trots den ringa storleken. De gÄr ocksÄ ofta bra ihop med familjens övriga djur.

Shih Tzu (4,5-8 kg)

Shih tzu
Shih tzu

Shih tzu betyder ”litet lejon” pĂ„ kinesiska. Anledningen till att de kallas detta Ă€r helt enkelt att den lĂ„nga pĂ€lsen kring huvudet fĂ„r dem att likna smĂ„ lejon. Detta Ă€r dock inget stort kattdjur utan snarare en liten hund pĂ„ omkring 4,5-8 kg. Detta Ă€r ocksĂ„ en av de Ă€ldsta hundraserna i vĂ€rlden – de har gĂ„tt vid mĂ€nniskans sida sedan omkring Ă„r 8 000 f.Kr.

Shih tzun lÀmpar sig inte sÀrskilt vÀl som vakthund. Den kan dock bli en trevlig sÀllskapshund med rÀtt trÀning. Dess temperament gör den nÀmligen lugn och lojal.

Bichon frisé (3-6 kg)

Bichon frisé
Bichon frisé

Bichon frisĂ© Ă€r en liten hundras som hĂ€rstammar frĂ„n Spanien. PĂ„ spanska betyder hundrasens namn ”krullig knĂ€hund”. Dessa hundar vĂ€ger mellan 3 och 6 kg och liknar till viss del pudlar till utseendet.

Bichon frisén har ett glatt lynne och Àr ofta tÄlmodig. De kan lÀtt trÀnas och Àr sociala av naturen. Dessa jyckar funkar ofta bra tillsammans med sÄvÀl barn som andra djur.

Bostonterrier (7-11 kg)

Bostonterrier
Bostonterrier

Bostonterriern Àr en liten hundras med en kort men muskulös kropp. De vÀger vanligtvis mellan 7 och 11 kg och har lÀtt för att lÀra sig nya konster och trick. I tidig Älder krÀver de dock en hel del socialisering för att bli den utmÀrkta familjemedlem som de har potential att bli.

Fransk bulldog (8-14 kg)

Fransk bulldog
Fransk bulldog

Fransk bulldog Àr en hundras som har ett gulligt utseende med sina stora öron. Dessa hundar vÀger omkring 8 till 14 kg i vuxen Älder och har likt bostonterriern en muskulös kropp och en kort pÀls.

”Frallor” har lĂ€tt för att lĂ€ra och kan med rĂ€tt uppfostran göra sig utmĂ€rkt i alla tĂ€nkbara miljöer. Dessa hundar Ă€r sĂ„vĂ€l alerta som lekfulla och funkar vanligtvis bra med barn och andra husdjur.

Avslutande tankar

SmĂ„ hundar tilltalar mĂ„nga hundĂ€gare och hundvĂ€nner. Om detta har att göra med deras gullighet att göra eller det faktum att de inte anses vara lika skrĂ€mmande som större hundraser Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga. Helt klart Ă€r dock att det finns vissa fördelar med att skaffa en mindre hund, och mĂ„nga smĂ„ hundraser har i sjĂ€lva verket en ganska stor ”motor”.

Föredrar du mindre eller större hundar? Har du kanske rentav en hund som skulle kunna ge sig in i jakten pĂ„ titeln ”vĂ€rldens minsta hund”? Dela gĂ€rna med dig av dina tankar och Ă„sikter kring mindre hundraser i kommentarsfĂ€ltet nedan!

Sebastian Liljegren

Sebastian Ă€r vd för Contentsmedjan AB – ett företag som producerar skriftligt innehĂ„ll Ă„t kunder inom en rad olika branscher. Han driver Ă€ven hundbloggen Hund24 tillsammans med sin fru, Elin Liljegren. Han har för nĂ€rvarande tvĂ„ hundar av rasen eurasier och har periodvis genom livet uppehĂ„llit sig med fyrbenta djur av olika slag. Sebastian har Ă€ven lĂ„ng och gedigen erfarenhet av att stĂ€lla ut hund, Ă€ven om han Ă„tminstone för stunden har dragit sig tillbaka frĂ„n utstĂ€llningsringarna för att fokusera pĂ„ andra aktiviteter.

LĂ€mna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Senaste artiklarna