Löwchen – det lilla lejonet från Frankrike med det pigga uttrycket

Löwchen är en liten hund med ett piggt och vaket uttryck. Namnet betyder litet lejon på tyska, trots att rasens ursprungsland är Frankrike. Detta namn syftar på den signifikanta klippningen. Tack vare denna ser dessa hundar ut som små lejon.

Detta är en intelligent och aktiv sällskapshund som tycker om att göra saker. Den är alltså ingen soffliggare men kan vara lugn när den fått sina behov tillgodosedda. Hundarna är formbara och passar i många olika miljöer. Den passar därför en barnfamilj såväl som en aktiv person. Pälsvården är inte särskilt omfattande och det anses också vara en frisk hundras. Rasen passar även den som inte har så mycket erfarenhet av hundägarskap sedan innan.

Fakta om löwchen

Mankhöjd:26-32 cm
Vikt:ca 6 kg
Rasklubb:Svenska Löwchen Cirkeln
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Löwchen är en hundras från Frankrike. Namnet betyder litet lejon på tyska. Detta kommer med största sannolikhet efter den typiska klippningen som är signifikant för rasen. Klippningen kallas för just lejonklippning.

Man tror att rasen uppstod runt Medelhavet redan under medeltiden. Då användes hundarna som apportör i vattnet för att hämta upp nät. Det är inte så konstigt eftersom rasen tror man härstammar från hundrasen barbet. Även den är en hundras som är just vattenapportör. Många löwchen tycker dessutom om att simma och är duktiga på att dyka under vattnet.

Man har bland annat funnit två löwchen inristade i sten i den stora gotiska Notre-Damekatedralen i Amiens i Frankrike som är från 1200-talet. Man har även funnit små och lejonklippta hundar på målningar, gobelänger och kopparstick från 1300-talet och framåt. Hundarna var även populära vid det franska hovet på 1600- och 1700-talet där de bland annat användes som värmekudde i sängen. Vissa menar att det är lite osäkert på om dessa hundar faktiskt var en äldre variant av löwchen eller om det var en annan mindre hund med lejonklippning.

Rasen är faktiskt känd i Sverige ända sedan 1600-talet. Det finns nämligen en målning på Läckö slott där hundar från rasen är avbildade. På målningen finns även greve Magnus Gabriel De la Gardie med sin fru. Hunden tror man var en gåva från deras vänner i Frankrike.

Löwchen

Madame Bennert räddade löwchen som ras efter kriget

Innan första världskriget såg man en del hundar på hundutställningar i Belgien. När andra världskriget inleddes upphörde dock aveln och höll på att dö ut. Den räddades dock av Madame Bennert då hon började med sin uppfödning. I och med att engelsmännen fick upp intresset för rasen fick den också ett visst uppsving men fortsatte att vara relativt ovanlig.

Löwchen förblev dock en fortsatt ovanlig ras när den 1969 hamnade i Guinness Rekordbok som världens mest sällsynta hundras. Vid denna tidpunkt fanns det endast omkring 40 hundar kvar varav ungefär hälften fanns i Tyskland. Rasen har därefter importerats till olika länder. I slutet av 2021 fanns det endast 421 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket i Sverige.

Den franska rasklubben bildades 1947. Rasen är internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Löwchen är en sällskapshund. Den tycker dock om att lära sig saker och vill gärna göra något varje dag. Det finns hundar som är aktiva inom hundsporter som lydnad, agility och viltspår. Det har till och med funnits en cirkus i Italien som endast hade löwchen som uppträdde.

Rasen är intelligent, alert och är lättlärd. Den behöver dock en fast men mild hand. Om inte ägaren tar kommandot så kan hunden ta egna initiativ. Detta är orädda och tuffa hundar som ibland kan vara envisa. Vissa hundar har mer jakt i sig än andra vilket man måste hålla koll på så att de inte springer iväg efter vilt eller andra djur.

Denna ras beskrivs som positiv, glad och tillgiven. Den hänger gärna med på många olika saker och trivs i de flesta miljöerna. Den är aktiv men kan också vara lugn när den fått utlopp för sina fysiska och mentala behov. Hunden har en tendens att tro att den klarar det mesta. Det kan till exempel göra att en valp kan hoppa från en hög höjd vilket kan bli farligt. De kan också skälla om det till exempel är något ljud som de inte känner igen. Detta brukar de sluta med efter tillsägelse och träning.

Den älskar mänskligt sällskap och är väldigt fäst vid sin ägare och familj. Den passar därför inte att vara ensam i hundgården. En löwchen kan också välja ut en favorit bland familjen. Andra djur såsom hundar och katter brukar gå bra.

Löwchen

Hälsa och pälsvård

Löwchen är generellt en frisk ras utan specifika rasbundna sjukdomar. Det har förekommit få fall av problem med knä och/eller ögon. Ska man avla på sin hund bör man undersöka hundens knäleder och ögon för att vara på den säkra sidan. Livslängden är cirka 12-16 år men är också individuellt och beror på olika faktorer.

Pälsen är lång, tät, vågig och silkesaktig. Hundarna saknar underull. När hunden är lejonklippt blir också den lättskött. Detta då det saknas päls på de ställen där hunden lättast blir smutsig. Där hunden inte är klippt ska man lämna för en naturlig look och får absolut inte formklippas. Ska man ställa ut hunden måste den vara lejonklippt. Ställer man inte ut hunden klipper man den cirka 4-6 gånger om året.

Hundarna fäller inte heller. Man bör kamma igenom hunden cirka två gånger i veckan. Går man i skogen bör man dessutom kontrollera hunden efter promenaden efter skräp som kan ha fastnat i pälsen. När valppälsen släpper vid cirka 1-2 års ålder så kräver den lite mer pälsvård i form av daglig genomkamning. Hunden bör också badas. Hur ofta man ska göra det är olika. Vissa badar hunden en gång i veckan medan andra gör det en gång varannan månad.

Som med alla hundar måste man också klippa klor och undersöka så att ögon och öron är rena och fria från besvär. Man bör också borsta tänderna på hunden. Löwchen är generellt matglad vilket gör att man måste se till att inte ge för mycket foder i kombination med för lite motion så att hunden blir överviktig.

Vanliga frågor om löwchen

Hur är en löwchen?

En löwchen är en liten och livlig hund som är framavlad för att vara sällskapshund. En hund av denna ras är vanligtvis glad och kelvänlig samt gillar att leka. Rasen är också intelligent och lär sig gärna nya trick och kommandon.

Vad kostar en löwchenvalp?

En löwchenvalp kostar omkring 20 000 kronor.

Liknande artiklar