Norsk buhund – en social och mångsidig hund från Norge

Den norska buhunden är en typisk spetshund med sin upprättstående öron och den ringlade svansen över ryggen. Det är en gammal norsk hundras som har färgen fawn eller svart. Ett utmärkande drag är att den har dubbla sporrar på bakbenen.

Rasen är mångsidig. Den har använts som allt från jakthund till vallhund. Nuförtiden är den främst en mycket trevlig sällskapshund men passar för många olika hundsporter och aktiviteter. Den är tålig, alert och social. Hundarna tycker om människor såväl vuxna som barn och älskar att leka. Den behöver en hel del motion och aktivering vilket man som ägare måste vara medveten om.

Fakta om norsk buhund

Mankhöjd hanar:43-47 cm
Mankhöjd tikar:41-45 cm
Vikt hanar:14-18 kg
Vikt tikar:12-16 kg
Rasklubb:Norsk Buhund Ringen
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Norsk buhund är en gammal hundras från Norge. Ordet bu betyder gård på norska. Man har funnit arkeologiska fynd av spetshundar i gravar och bosättningar från vikingatiden som har likheter med dagens norska buhundar. Bland annat har man funnit dessa fynd vid det norska krigsskeppet Gokstadsskeppet från 800-talet i södra Norge.

Fynden visar att dessa spetshundar var vanliga på gårdarna och har då använts som vakt- och gårdshundar. När fårskötseln alltmer kom att bli en del av jordbruket användes hundarna även som fårvallare. Hundarna följde även på resor med vikingarna till Island och Storbritannien. Ordet buhund uttalades redan av Snorre Sturlasson i “Kongasagor”.

Den norska buhunden kom sedan att nästan försvinna i början av 1900-talet. Man påbörjade därför ett restaureringsarbete. Detta på grund av att man istället börja använda sig av importerade vallhundar i fårskötseln. I början av 1920-talet var läget akut varpå statskonsulenten Jon Saeland började med sin inventering. Han registrerade och beskrev hundarna för att få dem godkända som en egen ras.

1925 hölls den första utställningen i Norge där buhunden deltog. 1926 skrevs den första rasstandarden och 1939 bildades den norska rasklubben. Rasen är internationellt erkänd av FCI. Idag är rasen uppsatt på det norska genresurscentrets lista över norska husdjursraser som är värda att bevara.

Redan 1941 registrerades den första valpkullen inom rasen i Sverige. I slutet av 2021 fanns 680 hundar registrerade hos Jordbruksverket. Den är populär inte bara i de nordiska länderna utom även i Storbritannien och USA.

En kopplad norsk buhund som går mot kameran

Användningsområde och mentalitet

Norsk buhund har tidigare använts som vakt-, gårds- och vallhund. Den används också i olika former av jakt på småvilt och fågel men även älg. På grund av sin korta och kompakta kropp har den en god förmåga att klara sig i tuff terräng. Den har en mycket bra hörsel, stark revirkänsla och är både vaken och modig.

Numera är den främst en sällskapshund men har många olika användningsområden. Vissa buhundar är framgångsrika inom bruksgrenar som lydnad och spår. Även agility, rallylydnad och viltspår är sporter som kan passa buhundarna bra. I Sverige finns det hundar som har meriterats som räddningshundar och även som servicehundar åt personer med någon form av funktionsnedsättning. I England finns det individer av denna ras som är narkotikahundar.

Den norska buhunden är alert, aktiv och tålig. Den är anpassningsbar, intelligent och lätt att träna. Den behöver ganska mycket motion och aktivering för att må bra. Den trivs inte heller med att lämnas ensam under en längre tid. Den vill ha stimulans och vill också vara med sin flock. Det går bra att ha hunden i städer och/eller lägenheter men ett radhus eller villa med trädgård och närhet till natur är idealiskt.

Rasen är vänlig och beskrivs som lätt att leva med. Den har en okomplicerad mentalitet och beskrivs som en utmärkt sällskapshund. Den är också väldigt social och umgås fint med både människor och andra hundar. Buhunden älskar barn och har en stor leklust. Den kan skälla när den varnar för besökare men hälsar sedan glatt. Den har en viss vaktinstinkt vilket gör att man behöver träna bort detta när hunden är ung.

Hälsa och pälsvård

Den norska buhunden är en mycket frisk och sund ras. Hundens livslängd är cirka 12-15 år.

Pälsen består av tjockt, rikligt och hårt täckhår med mjuk och tät underull. Den fäller pälsen två gånger om året. Under fällningen behöver man vara noga med pälsvården men annars krävs endast sedvanlig skötsel med borstning någon eller några gånger i veckan.

Norsk buhund som ligger och vilar i en trädgård bredvid en tennisboll

Jämförelser med andra hundraser

Nedan jämför vi buhunden med liknande hundraser. Läs vidare för att få mer information om likheterna och skillnaderna i förhållande till sådana raser!

Norsk buhund eller finsk lapphund?

Väljer du mellan norsk buhund eller finsk lapphund? Dessa bägge raser har en hel del gemensamt. De ses bland annat båda som trevliga allroundhundar som är sociala och barnvänliga. De behöver också en hel del aktivering och motion för att må bra. De är båda spetsar, ungefär lika höga men den finska lapphunden har en rikligare päls.

Norsk buhund eller shiba?

Både norsk buhund och shiba är spetshundar, så vissa likheter mellan raserna finns. Shiban är dock mindre i storlek än den norska buhunden. Båda raserna är dock aktiva hundar som kräver en hel del aktivering och motion. De är främst sällskapshundar men passar för en rad olika aktiviteter och sporter såsom viltspår och agility. En shiba är mer reserverad gentemot främmande personer än vad en norsk buhund är.

Norsk buhund eller norsk älghund grå?

Funderar du på att skaffa en norsk buhund eller en gråhund? Båda raserna anses vara friska raser, har relativt lättskött päls och tillhör spetshundarna. Norsk älghund grå är däremot en utpräglad jakthund medan den norska buhunden är mer av en allroundhund. De har båda en gammal historia och är två av Norges egna raser.

Vanliga frågor om norsk buhund

Hur är en norsk buhund?

En norsk buhund är lättlärd, vänlig, alert och social. Den vill vara med sin flock och älskar barn. Användningsområdena för rasen är många men främst är den en trevlig sällskapshund som dock kräver en hel del motion och aktivering.

Hur mycket kostar en norsk buhund?

En norsk buhund kostar i genomsnitt från 17 000 till 24 000 kronor. Det exakta priset beror bland annat på vilken uppfödare du köper hunden från.

Liknande artiklar