Perro sin pelo del perú – inkafolkets nakna favorithund

Perro sin pelo del perú är en väldigt speciell ras. Denna hundras härstammar från Peru och rasens namn ges ibland förkortningen PSPP. Detta är en ras som finns i flera olika varianter – tre olika storlekar samt med respektive utan päls. Vissa av rasens egenskaper delar den med vinthundar såsom whippet och greyhound, medan andra istället är unika för rasen.

Detta är en av de nakenhundar som i princip helt och hållet saknar päls. Det finns dock en variant av rasen som har en kort och slät päls som ligger tätt över hela hundens kropp.

Fakta om perro sin pelo del perú

Mankhöjd liten (pequeño):25-40 cm
Mankhöjd mellan (médio):41-50 cm
Mankhöjd stor (grande):51-65 cm
Vikt liten liten (pequeño):4-8 kg
Vikt mellan (médio):8-12 kg
Vikt stor (grande):12-30 kg
Rasklubb:Svenska rasklubben för Perro sin Pelo del Peru och Xoloitzcuintle
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Precis som du kanske redan har gissat dig till sträcker sig rasens historia långt bakåt i tiden. Perro sin pelo del perú är nämligen en av de äldsta hundraserna i världen. De tidigaste bevisen för rasen är att den har avbildats på lergods som har daterats till 750-talet f.Kr. Lergodset ifråga har funnits tillsammans med andra reliker från inkafolket och andra peruanska indianfolk.

Perro sin pelo del perú var i början liten och iförd tröja

Vi vet inte idag om det är tack vare sitt unika utseende som de peruanska indianfolken gillade denna hundras. Perro sin pelo del perú är dock även ett lojalt sällskapsdjur som tycks ha stått de lokala indianstammarna väldigt nära. Till exempel har hundarna avbildats iförda tröjor på vissa av lergodsen!

De hundar som de olika indianfolken i Peru levde tillsammans med var små i storleken. Detta kom dock att förändras när spanjorerna erövrade landet och började korsa rasen med sina egna, större raser. Resultatet av dessa korsningar är den variation i storlek som vi ser i rasen idag. Den finns i tre olika storlekar:

  • liten (pequeño)
  • mellan (médio)
  • stor (grande).
Perro sin pelo del perú

Rasen är sedan 2011 skyddad i hela Peru

Perro sin pelo del perú var en väldigt populär och vördad hundras bland Perus olika indianfolk. Men även om vissa delar av landets befolkning gillade dem gick de inte hem hos alla invånare. I städerna betraktades de ofta som sjukliga, inte minst på grund av att de saknade päls. Men många hundälskare fortsatt trots detta att gilla rasen och fortsätta avla på den.

En amerikan vid namn Jack Walklin är den person som tros ha fört rasen till USA och Europa. 1966 köpte han nämligen åtta hundar av denna ras i samband med ett besök i Peru. Han tog med sig hundarna hem till USA och därifrån ska alltså rasens popularitet ha uppstått och spridit sig genom landet och sedermera även till Europa.

Sedan 2011 är perro sin pelo del perú en del av det peruanska kulturarvet. Detta efter att Perus regering officiellt antagit hundrasen som ett sådant. Detta innebär att rasen numera är skyddad i hela landet.

Så tar du bäst hand om din perro sin pelo del perú

Perro sin pelo del perú är en hund med en medelhög energinivå. Trots detta behöver rasen fortfarande en hel del motion och omvårdnad. Du bör också tänka på att hålla ett öga på din hund när den umgås med andra hundar, katter eller små barn.

Motion

En perro sin pelo del perú är en hund som med fördel kan bo i en lägenhet eller annan mindre bostad. Den kan gärna leka och umgås inomhus för att mellan varven gå ut och gå medellånga promenader på cirka 20 till 30 minuter. Rasen kan gärna tävla i agility eller andra hundsporter där den kan få utlopp för sin mentala och fysiska energi.

Träning

En perro sin pelo del perú är intelligent och envis samt ganska svår att socialisera. Därför är det viktigt att du socialiserar hunden tidigt för att få en välbalanserad vuxen hund. Du bör inte heller leka alltför aggressivt med hunden som valp då sådant kan orsaka vissa beteendeproblem längre fram. Dessutom är det viktigt att du tränar din hund mycket och då använder dig av positiv förstärkning.

Pälsvård och skötsel

Du bör inte vistas ute i direkt solljus tillsammans med din perro sin pelo del perú. Detta då hunden saknar päls och därför inte tolererar solljuset särskilt väl. Den trivs bättre med att vistas utomhus när solen inte skiner lika starkt, såsom på kvällen eller natten.

Du behöver dock inte bekymra dig så mycket för pälsvården när du skaffar en hund av denna ras. Det du istället behöver göra är alltså att ta hand om huden. Därför bör du bada din perro sin pelo del perú med jämna mellanrum samt smörja in den med solkräm innan ni går ut i solljuset. Dessutom kan du vilja återfukta hundens hud när ni sedan kommer in igen.

I övrigt inkluderar skötseln de vanliga rutinerna såsom att klippa klorna och borsta tänderna. Om din hund tillhör de som har lite päls på kroppen bör du såklart borsta denna lite grann mellan varven också.

Perro sin pelo del perú

Perro sin pelo del perú eller xoloitzcuintle?

Om du ska försöka välja mellan perro sin pelo del perú och xoloitzcuintle har du en tuff uppgift framför dig. De båda raserna liknar nämligen varandra mycket och delar många egenskaper. Till exempel är bägge raserna väldigt intelligenta och lättränade. De är inte heller särskilt skälliga och skäller vanligtvis inte utan anledning.

Båda hundarna är också nakenhundar som i hög utsträckning saknar päls. Därför kräver de inte speciellt mycket pälsvård eller regelbundna bad. De varken fäller eller luktar heller särskilt mycket. Däremot är det viktigt att du tar hand om huden på din hund om du skaffar någon av dessa bägge raser. Detta för att förebygga solbränna och hudbesvär av olika slag.

För att sammanfatta det hela kan båda dessa raser bli trevliga sällskapshundar. Detta så länge som du tränar din hund och tar hand om den på rätt sätt. Därför kan du i princip välja antingen perro sin pelo del perú eller xoloitzcuintle, beroende på vilken ras du personligen gillar bäst.

Vanliga frågor om perro sin pelo del perú

Vad kostar en perro sin pelo del perú?

Vi saknar i dagsläget en prisuppgift på valpar av rasen perro sin pelo del perú. Generellt sett kostar dock renrasiga hundar omkring 20 000 kronor. Priset varierar beroende på vilken ras du köper samt från vilken uppfödare du hämtar hem din valp.

Hur är en perro sin pelo del perú?

Perro sin pelo del perú är en hundras som är smart, snabb och rörlig. Rasen kan antingen vara naken eller ha päls. Den finns också i tre olika storlekar. Alla varianterna är skickliga jägare som också är duktiga på hundsporter såsom agility.

Har perro sin pelo del perú en högre kroppstemperatur än andra hundraser?

Nej, såväl den inre som den yttre temperaturen hos perro sin pelo del perú har kontrollerats och ligger i linje med andra hundrasers temperaturer. Dessa hundar kan dock kännas varmare vid beröring då de saknar päls och du därför känner värmen från huden mer direkt. Pälsen hos en hund kan isolera mot värme och därför kännas svalare när du vidrör den.

Är perro sin pelo del perú en bra hundras för nya hundägare?

Ja, perro sin pelo del perú kan vara ett bra val av ras för nya hundägare. Dessa hundar är trots allt tillgivna och inte aggressiva. Med detta sagt finns det enklare raser att välja för förstagångshundägare. Det kan trots allt vara lite knepigt att ta hand om en nakenhund och dess hy.

Liknande artiklar