Perro de agua español – vattenhunden från Spanien

Perro de agua español, eller spansk vattenhund, är en ras som kommer från Spanien. Namnet förkortas ibland PdAE. Det är en medelstor hund som är cirka 40-50 cm i mankhöjd och väger mellan 14 och 22 kg.

Man brukar tala om tre olika blodslinjer och därför kan storleken på hunden variera en hel del beroende på vart den kommer ifrån. De kan även ha olika längder på svansen, allt från stubb till hellång. Den har även simhud mellan tårna vilket gör den perfekt till olika slags vattenarbeten som den är avlad till.

Perro de agua español är en glad, snabb och lättlärd arbetshund. Det är också en allsidig ras som syns i flera olika hundsporter men används också som bland annat räddningshund. Det är en robust hund som tål olika slags klimat men som kan vara reserverad mot främlingar och lätt till skall. Den kräver en erfaren och kunnig ägare som kan ge hunden det den behöver för att må bra och blir en välanpassad individ.

Fakta om perro de agua español

Mankhöjd hanar:44-50 cm
Mankhöjd tikar:40-46 cm
Vikt hanar:18-22 kg
Vikt tikar:14-18 kg
Avtalsansluten klubb:Svenska Perro De Agua Español Klubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Perro de agua español är en hundras som, precis som namnet antyder, kommer från Spanien. Där har den funnits länge. Den nämns till exempel i litteraturen redan på 700-talet. Rasen har samma ursprung som den franska rasen barbet. Exakt vilket utseende och vilka arbetsuppgifterna hundarna har beror på var i Spanien den kommer ifrån. Man brukar nämligen säga att det finns tre olika typer eller blodslinjer:

  • Sierra. Detta är den mest sydliga typen från Andalusien. Där finns den största populationen och där används hundarna som vallhund. Under en viss period beskrivs hundarna som “turkiska hundar”.
  • Marismeño. Detta är hundar från den sydvästliga delen av Spanien, främst regionerna Huelva och Sevilla. Där används hundarna främst som apporterande fågelhundar
  • Norte. Detta är den nordliga typen som kommer från de nordliga regionerna på gränsen till Biscayabukten. Där används den som apportör av redskap som hjälp till de som lever på att fiska.

Sierra Marismeño . Norte

1975 påbörjade man en inventering i södra Spanien. Man valde ut hundar som man ansåg hade det specifika utseende och egenskaper som man eftersökte i rasen. Därefter sammanställde man en rasstandard. Fem år senare bildades den första rasklubben i Spanien. 1983 erkändes sedan rasen av det spanska jordbruksministeriet och 1985 erkändes den av den spanska kennelklubben. 1999 blev rasen godkänd av den internationella organisationen FCI efter att ha varit interimistiskt godkänd tio år tillbaka.

Två individer av perro de agua español kom till Sverige 1997. I slutet av 2021 fanns det 2151 individer i vårt land som är registrerade hos Jordbruksverket.

Perro de agua español

Användningsområde och mentalitet

Perro de agua español är en arbetande och allsidig ras. Den har avlats för sina egenskaper som vallhund och vattenapportör och hjälpreda vid fiske och sjöfågeljakt. Den har också använts som vakthund av gårdar och båtar.

De rastypiska egenskaperna såsom den speciella pälsen gör den perfekt för det både fuktiga och torra klimatet som finns i Spanien. I sitt hemland används den fortfarande som vakt-, jakt- fiske- och herdehund. Man testar också dessa egenskaper i form av olika funktionsprov. I hemlandet används också rasen som skydds- och narkotikahund av polisen samt av brandkår och räddningstjänsten.

Rasen används även i olika hundsporter och tävlingsgrenar såsom agility, viltspår, nosework, lydnad och rallylydnad. Det är nämligen arbetsvilliga, snabba, lättlärda och viga. De har en god kroppsmedvetenhet redan från ung ålder. Hundarna används också som sällskapshundar. Man behöver dock vara medveten om att det är en arbetande hund och kräver en hel del vettig sysselsättning och utmaningar, gärna sådana där den får arbeta med huvudet.

Hundarna beskrivs ofta som glada, välbalanserade, livliga och anpassningsbara. De ska ha en god samarbetsförmåga, vara självständiga och vill gärna vara sin ägare till lags. En perro de agua español är robust och tål såväl värme som kyla. De är också vaksamma och har en utvecklad vaktinstinkt.

Hundarna är likgiltiga eller reserverade mot främmande personer. De har också lätt för att skälla. Man behöver som ägare därför vara medveten om detta och ha den kunskap, tid och engagemang som krävs för att få en välanpassad vuxen individ. Rasen kräver, som de flesta hundar, mycket miljöträning, mental träning och motion.

Perro de agua español

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara en frisk ras och de kan uppnå en mycket hög ålder. Vissa sjukdomar och problem förekommer som i alla raser, till exempel höftledsproblem. Det är därför viktigt att avelsdjuren röntgas med godkänt resultat. Rasklubben som har de flesta klubbar ett avelsprogram för att arbeta med dessa frågor.

Som redan nämnts ovan är pälsen hos en perro de agua español väl rustad för olika slags klimat. Pälsen är lockig med en ullig pälsstruktur. När pälsen är kortare så är den lockig medan den formar en slags snören när den är lång.

Rasen fäller inte sin päls. Den kräver inte heller daglig pälsvård. Däremot måste man maskinklippa den regelbundet. Pälsen ska dock inte frisyrklippas. Man måste också hålla koll på att hålla örongångarna fria från för mycket hår och även att håret mellan trampdynorna inte filtas ihop av grus eller smuts.

Vanliga frågor om perro de agua español

Vad kostar en perro de agua español?

En hund av rasen perro de agua español kostar omkring 25 000 kronor. 

Hur är en perro de agua español?

Perro de agua español är en arbetande hund som kräver en hel del motion, miljöträning och mental aktivering för att må bra. De är lättlärda, snabba, glada och anpassningsbara. De har en viss vaktinstinkt, är reserverade mot främmande människor och har lätt för att skälla.

Liknande artiklar