American hairless terrier är en av de nakenhundar som saknar päls

Nakenhundar är fascinerande hundar utan päls

Många ser människans bästa vän som tillgivna pälsbollar med stora hjärtan. Men så behöver inte nödvändigtvis vara fallet – tycker du att såväl långhåriga som strävhåriga och korthåriga hundraser är alldeles för håriga? Vill du skaffa en hund som inte fäller särskilt mycket? Då kan du istället vilja spana in dessa nakenhundar, d.v.s. raser med hundar utan päls!

De raser som vi lyfter fram här har den ganska sällsynta egenskapen att de bär på en gen som gör dem helt pälslösa. Detta gör att de antingen helt och hållet saknar päls eller endast har lite grann sådan på kroppen. Vissa av de olika raserna är ganska nära släkt med varandra medan andra är besläktade på lite längre håll. Dessutom varierar de även vad gäller utseende och mentalitet, men de flesta får ändå anses vara hundraser som gillar att mysa.

4 raser med nakenhundar

Det finns ett mindre antal raser med nakenhundar att välja bland i hundvärlden. Vi har dock valt att utesluta de raser som inte är erkända av hundägarorganisationer som SKK och FCI. Detta har gjort att vi har landat i ett urval bestående av följande fyra hundraser med hundar utan päls:

American hairless terrier

American hairless terrier är en amerikansk hundras som härstammar från rat terrier. Under 1970-talet började uppfödare i USA ta fram denna hårlösa ras genom selektiv avel. Vissa av dessa prickiga hundar föds än idag med lite päls men de flesta är helt och hållet hårlösa.

Dessa nakenhundar ses ofta som hyfsat intelligenta, lekfulla och aktiva. De är trevliga sällskapshundar men har samtidigt en hög jaktinstinkt och är skickliga råttjägare.

American hairless terrier

Chinese crested dog

Chinese crested dog är små hundar och passar dig som vill ha en liten och nätt vovve. Dessa nakenhundar som finns i två varianter: en helt naken variant och en med päls som kallas för powder puff. I själva verket har dock även den nakna varianten av rasen fluffig päls på huvud, öron, svans och tassar. Hur mycket päls dessa hundar har varierar dock en del från fall till fall.

Dessa hundar är renodlade sällskapshundar som är kända för att vara väldigt tillgivna och keliga. Samtidigt har de också ganska mycket energi och kan vara lite busiga.

Chinese crested dog

Perro sin pelo del perú

Perro sin pelo del perú är en hundras från Peru med nakenhundar som närmast liknar hyenor. Rasen har främst använts som sällskapshund och brukar vara väldigt tillgiven till sin familj. Den kan också vara ganska beskyddande och lätt utveckla separationsångest när den lämnas ensam. Därför är det viktigt att du ensamhetstränar din hund ordentligt om du väljer att skaffa denna ras. Dessa nakenhundar kräver också ganska mycket motion.

Vissa hundar av denna ras är helt och hållet pälslösa medan andra har lite päls på huvudet, svansen och tassarna. Det är viktigt att du som hundägare tar hand om den nakna huden på rätt sätt. Till exempel behöver dessa hundar badas ganska ofta och du kan även behöva smörja in huden för att återfukta den.

Perro sin pelo del perú

Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en sällsynt hundras bestående av mexikanska nakenhundar som antingen kan vara helt pälslös eller ha en kort päls. Bägge dessa varianter av rasen kräver dock extremt lite vad gäller pälsvård. Däremot är det viktigt att skydda den känsliga huden med dess rynkor.

Denna ras har en väldigt lång historia och har faktiskt samexisterat med aztekerna. Dessa hundar är vanligtvis lojala och vaksamma vilket är egenskaper som gör dem till utmärkta vakthundar. De kan vara beskyddande när så krävs men är i övrigt lugna och trevliga att ha och göra med.

Xoloitzcuintle

Avslutande tankar om nakenhundar

Tillhör du den skara hundälskare som är fascinerad och trollbunden av nakenhundar som dessa? Eller känner du snarare att den pälslösa kroppen avskräcker dig för att skaffa en sådan här hund? Finns det fler hundraser utan päls som vi borde ha med i denna lista? Berätta hur du tycker och känner genom att skriva en kommentar nedan!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *