Australian shepherd – en hårt arbetande vallhundsras från USA

Australian shepherd är en medelstor hundras som även kallas aussie. Trots namnet kommer dock inte denna arbetande hundras från Australien utan den har istället utvecklats i USA. Den tros ha sitt ursprung i hundar som importerades till Amerika tillsammans med australiensiska får eller baskiska arbetare.

Rasen är väldigt rörlig, lojal och hårt arbetande. Detta är också en av de smartaste hundraserna som finns. I grund och botten är detta en vallhundsras. Rasen kan dock användas till så mycket mer än att enbart valla boskap. Aussien är ett bra val av sällskapshund för aktiva hundägare.

Fakta om australian shepherd

Mankhöjd hanar:51-58 cm
Mankhöjd tikar:46-53 cm
Vikt hanar:25-32 kg
Vikt tikar:16-25 kg
Rasklubb:Svenska Australian Shepherdklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Som vi redan har varit inne på härstammar australian shepherd från USA. Under mitten av 1800-talet kom många arbetare till USA i sitt sökande efter ett bättre liv. Några av dessa var basker från området kring Pyrenéerna i nordöstra Spanien och sydvästra Frankrike. De kom till Amerika för att valla får och hade hundar med sig.

Anledningen till rasens namn tros vara att arbetarna ifråga ofta hade arbetat i Australien tidigare. En annan teori är att det är därifrån många vallhundsraser härstammar. Det är alltså oklart varför rasen egentligen heter australian shepherd. Vad vi dock kan säga med säkerhet är att rasen inte härstammar från Australien.

Amerikanska ranchägare födde upp dessa hundar och använde dem för att valla boskap. Hundarna är väl anpassade för att kunna arbeta på hög höjd i exempelvis Klippiga bergen eller Sierra Nevada. Därför passade de som handen i handsken som hjälpmedel för ranchägarna i dessa områden.

Australian shepherd med en orange boll i munnen

Australian shepherd som familjehund

Att välja en australian shepherd som familjehund är ett bra val för den rätta familjen. Rasen har en förmåga att anpassa sig till sin familj. Men det är viktigt att familjen är aktiv och kan ge hunden tillräckligt mycket motion och träning.

Detta är en vallhundsras som gärna ”vallar” barn genom att nafsa på dem. Detta kan vara skrämmande för barn, inte minst för besökande sådana. Dessutom kan rasen få för sig att valla katter eller andra mindre husdjur. Detta uppskattas sällan av djuren ifråga.

Aussien är dock en väldigt smart och lojal hund. Du kan absolut ha en australian shepherd som familjehund så lägne som du vet vad du ger dig in på. Sannolikheten är stor att hunden kommer vara väldigt tillgiven och ha ett nära band till sina familjemedlemmar. Med det sagt är det viktigt att hundens grundläggande behov tillgodoses. Rasen är trots allt framavlad för att jobba och detta är någonting som dessa hundar älskar att göra!

En aussie behöver regelbunden motion. Detta har vi redan nämnt men det är värt att understryka. Faktum är att dess motionsbehov är större än vad fallet är med de flesta andra hundraser. Detta är en hund med hög energi som lätt blir uttråkad och frustrerad. Därför kan den bli hyperaktiv och destruktiv om den inte aktiveras tillräckligt.

En australian shepherd behöver få jobba. Du kan med fördel aktivera din aussie genom olika hundsporter såsom agility eller lydnad. De flesta hundar av denna ras blir betydligt lyckligare och mer nöjda om de får en uppgift att utföra. De kan med fördel användas för att valla boskap eller liknande uppgifter på en gård. Men de kan även lära sig att jobba som servicehundar eller assistanshundar.

En australian shepherd som jagar en boll

Australian shepherd som första hund

Om du skaffar en australian shepherd som första hund är det viktigt att du känner till vissa saker. Som vi redan har nämnt har denna ras ett stort behov av regelbunden motion. Dessutom är detta en vallhundsras som gärna kan försöka valla mindre djur, cyklar, förbipasserande och liknande. Detta genom att nafsa på dem för att få dem att röra sig i rätt riktning. Därför behöver du vara uppmärksam på detta och försöka förebygga beteendet.

En aussie är dessutom väldigt vaken och uppmärksam på sin omgivning. Den upptäcker lätt ljud och rörelser runt omkring. När någon närmar sig din bostad kommer hunden skälla och varna. Med det sagt föredrar dessa hundar att få vara med sin familj inne i huset. De trivs inte särskilt bra om de isoleras i en hundgård. Hundarna kan också vara reserverade mot främlingar om de inte socialiseras mycket. De kan då bli blyga eller rentav defensiva.

Så tar du hand om din aussie

En australian shepherd har en medellång till lång päls. Det är väldigt viktigt med regelbunden pälsvård för att hålla pälsen i gott skick. Din aussie fäller päls året runt och fäller även sin vinterpäls framåt våren. Därför bör du borsta igenom pälsen en till två gånger i veckan. Genom att göra detta kan du förhindra att den tovar sig. Pälsen är dock vattentät och din hund kommer inte behöva badas särskilt ofta.

För att förebygga öroninfektioner bör du rengöra hundens öron regelbundet. Det är också viktigt att klippa klorna på din hund för att hålla dem lagom korta.

En australian shepherd i skogen

Jämförelser med andra hundraser

En aussie är en uppskattat familjemedlem. Men det kan ibland vara svårt att välja mellan denna ras och andra hundraser. Därför har vi försökt göra detta val lite enklare för dig genom jämförelserna nedan!

Australian shepherd eller border collie?

En australian shepherd och en border collie är ungefär lika höga men aussien är tyngre och mer musklad. Båda dessa raser är vallhundsraser som ställer höga krav på motion och aktivering. Dessutom är bägge raserna kända för sin stora intelligens.

Faktum är att det inte finns särskilt många faktorer som skiljer raserna åt. Därför kan du som väljer mellan australian shepherd eller border collie knappast göra ett dåligt val! Båda raserna är rastlösa och vallar gärna boskap eller utför andra uppgifter. Med det sagt är aussien snäppet lugnare. De kan även behöva lite mer socialisering för att inte vara alltför reserverade mot främlingar.

Australian shepherd eller finsk lapphund?

Australian shepherd och finsk lapphund är ytterligare två hundraser som liknar varandra rent storleksmässigt. Även här är dock aussien lite tyngre och även snäppet högre.

Den finska lapphunden funkar generellt sett lite bättre för dig som bor i lägenhet. Båda raserna är väldigt tillgivna sin familj och blir omedelbart en värdefull familjemedlem. Lappisar är dock lite mer barnvänliga än vad aussies är.

Australian shepherd eller miniature american shepherd?

Väljer du mellan att skaffa en australian shepherd eller en miniature american shepherd? Båda dessa raser är ett fantastiskt val så länge som du är den rätta ägaren. Vilken av de bägge hundraserna du bör skaffa beror dock på hur din livsstil ser ut och vad du förväntar dig av hundägandet.

En miniature american shepherd är som namnet antyder betydligt mindre än aussien. Båda raserna är dock otroligt intelligenta och är hundar som gillar att valla boskap. Bägge kan ha lite svårare att förhålla sig till mindre husdjur och barn på ett optimalt sätt. Deras vallande instinkt kan lätt ta över och de kan gärna nafsa på barnen eller de mindre husdjuren för att valla dem.

På många sätt och vis är dessa bägge raser väldigt lika varandra. Den största skillnaden är just storleksskillnaden. En australian shepherd kan därmed vara ett bättre val om du heller skaffar en lite större hund.

Australian shepherd eller sheltie?

Funderar du på om en aussie eller en sheltie vore det perfekta valet av hund för dig och din familj? Vid en första anblick är de bägge raserna väldigt lika varandra. Båda är smarta vallhundsraser med en hög energinivå. Bägge gör sig dessutom väldigt bra som tillgivna familjehundar.

Är du på jakt efter en lekfull hund med mycket energi? Då kan någon av dessa raser passa dig bra. De är intelligenta och gillar att jobba samt att lösa problem. Dessutom vill de gärna springa omkring och valla, precis som deras förfäder gjorde.

Sheltien är känd för att vara särskilt lekfull. Rasen är också väldigt intuitiv och känner lätt av när en familjemedlem är ledsen eller upprörd. De kan då erbjuda lite gos istället för att vilja leka. Dessutom är de högljudda och lojala, vilket gör dem till utmärkta vakthundar trots sin ringa storlek.

Aussien är istället mest känd för sin intelligens. Detta är verkligen hundar som kan lösa problem och mår som bäst när de har ett jobb att utföra! Om du inte har en särskilt aktiv livsstil är sannolikt inte en australian shepherd ett bra val av hund för dig. De kan nämligen lätt bli problematiska till sättet om deras behov av motion och aktivering inte tillgodoses.

När du väljer mellan australian shepherd eller sheltie kan den sistnämnda rasen passa bra på såväl landet som i staden. Aussien behöver istället lite mer utrymme att kunna springa på. Du bör väga in din livsstil i beslutet, men båda dessa raser kan vara väldigt givande om du kan ge dem vad de behöver!

Närbild på en aussie

Vanliga frågor om australian shepherd

Vad är en aussie?

Aussie är ett smeknamn på hundrasen australian shepherd.

Är australian shepherd allergivänlig?

Nej, australian shepherd är inte en allergivänlig hundras. Rasen har mycket päls som behöver vårdas och den lämpar sig därför inte bra för allergiker.

Hur är det att ha en aussie?

Australian shepherd är ofta en väldigt trevlig och bra familjehund. Den är aktiv, vänlig, lojal och lättsam. Aussien älskar att vara nära sina familjemedlemmar. Dessa hundar leker ofta bra tillsammans med barn eller andra husdjur.

Vad kostar en aussie?

Priset på en australian shepherd är cirka 15 000 till 18 000 kronor. Detta är det prisintervall som rasklubben rekommenderar. Med det sagt är det fritt upp för de olika uppfödarna att sätta sina egna priser.

Skäller en australian shepherd mycket?

Ja, en aussie skäller ofta ganska mycket. Det kan också vara svårt att få hunden att sluta skälla. Därför bör du lära din hund att skälla på kommando så att den också slutar skälla när du ber den att göra detta.

Liknande artiklar