Australian stumpy tail cattle dog – en hundras med stubbsvans

Australian stumpy tail cattle dog är en så pass ovanlig hundras att det i dagsläget inte finns någon rasstandard på svenska. År 2020 fanns det inte heller några hundar av denna ras registrerade i Sverige.

En vanlig missuppfattning är också att detta skulle vara en variant av australian cattledog men med kuperad svans. Så är dock inte fallet utan denna ras föds med en stubbsvans. Vissa av dessa hundar föds dessutom med en längre svans och kan fortfarande ingå i rasens avelsprogram. Tanken är dock att aveln ska resultera i hundar av hög kvalitet med stubbsvans.

Fakta om australian stumpy tail cattle dog

Mankhöjd hanar:46-51 cm
Mankhöjd tikar:43-48 cm
Vikt:16-23 kg
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Det finns lite olika teorier när det kommer till rasens historia. Det verkar dock som att rasen ska ha uppkommit på följande sätt: Under 1840-talet två boskapsskötare i olika delar av Australien ha börjat korsa lokala arbetande hundar med importerade boskapsdrivande hundar. De importerade hundarna ska ha burit på anlag för en naturlig svanslöshet. Man tror alltså att australian stumpy tail cattle dog mycket riktigt först utvecklades i just Australien.

Uppfödarna fokuserade på att få fram hundar som var uthålliga och hade en god förmåga att arbeta. Med tiden inkluderades ytterligare ett antal hundraser i aveln på dessa hundar och slutligen lyckades man få fram dagens ”stumpy”.

Efter de bägge världskrigen hade rasen blivit mindre populär. På 1960-talet fanns det faktiskt bara en registrerad uppfödare kvar och under 1980-talet var hundrasen nära att dö ut. Ett program som syftade till att återutveckla rasen lanserades 1988 dock av den australiensiska kennelklubben. Som tur är var programmet framgångsrikt och vi slapp lägga till rasen på listan över utdöda hundraser.

Hälsa och sjukdomar

Dessa stubbsvansade hundar är en frisk hundras som kan leva i uppemot 12 till 15 år. Det är svårt att bedöma rasens hälsotillstånd med tanke på att den är extremt sällsynt i Sverige.

Internationellt sett har man dock kommit fram till att rasen är genetiskt predisponerad för dövhet. Även de två ögonsjukdomarna progressiv retinal atrofi (PRA) och primär linsluxation (PLL) förekommer i rasen. Därför rekommenderas alla avelsdjur hörseltestas och genomgå en DNA-screening. Detta för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att de får friska avkommor.

Så tar du hand om din australian stumpy tail cattle dog

En australian stumpy tail cattle dog ställer inte särskilt höga krav på pälsvård. Det räcker gott att försiktigt borsta pälsen för att avlägsna smuts och fällda pälshår. Dessa hundar bör även badas vid behov. Morrhåren bör inte avlägsnas och inte pälsen på svansen bör klippas. Detta är nämligen en hundras som är tänkt att vara väldigt naturlig.

Däremot behöver du ägna dig åt kloklippning på veckolig basis. Detta för att förhindra att klorna växer sig alltför långa och vassa.

En stumpy har en väldigt hög energinivå och behöver regelbunden och daglig motion. Hunden behöver även aktiveras för att stimuleras mentalt. Rasen är framavlad för att kunna jobba hela dagen i tuffa förhållanden. Därför kan du med fördel vandra med din hund och aktivera den på andra sätt. Genom att göra detta säkerställer du att din hund håller sig frisk och att den även mår bra rent mentalt.

Australian stumpy tail cattle dog är en tacksam hundras när det kommer till träning. Den är lättränad med metoder som bygger på belöning och positiv förstärkning. Den vill gärna lösa problem och är lite rolig till sättet.

När det kommer till temperamentet kan en stumpy variera från att vara social gentemot människor till att vara reserverad mot främlingar. Dessa jyckar är dock väldigt trevliga mot personer som de känner. Rasen kan vara något av en vakthund och varna sina ägare när främlingar närmar sig fastigheten. Med tillräcklig socialisering blir de dock öppna nog att låta sig hanteras av en domare på en hundutställning.

Australian stumpy tail cattle dog eller australian cattledog?

Den största skillnaden mellan en australian stumpy tail cattle dog och en australian cattledog är svansen. En stumpy har av naturen en stubbsvans. Med det sagt är detta inte den enda skillnaden mellan de bägge raserna. Detta är nämligen två separata hundraser även om bägge härstammar från Australien och gillar att valla boskap.

En stumpy har en lite mer fyrkantig kroppsform med en kortare rygg. Dess kropp är också lite lättare och dess huvud mer kilformat. En australian stumpy tail cattle dog har dessutom lite längre ben än en australian cattledog. Faktum är att benen på en stumpy påminner mer om en dingos ben. Men båda dessa hundraser är såklart ett lika bra val av hundras om du kan erbjuda hunden rätt mängd motion och aktivering!

Vanliga frågor om australian stumpy tail cattle dog

Vad kostar en australian stumpy tail cattle dog?

Det är svårt att säga exakt hur mycket en australian stumpy tail dog kostar i Sverige. Rasen är extremt ovanlig och uppfödare kan därför sätta nästan vilka priser de vill. Priset ligger dock troligtvis i linje med många andra renrasiga hundraser.

Liknande artiklar