Hund förkyld

Kan hundar bli förkylda?

Vi människor drabbas ofta av förkylningar men kan hundar bli förkylda likt oss? Och kan förkylning hos hund smitta oss? I denna artikel ska vi gå till botten med detta och reda ut vad som gäller!

Ja, hundar kan bli förkylda, och symtomen på deras förkylningar påminner mycket om våra. Däremot kan förkylning hos hund inte smitta oss människor. Detta beror på att inga av de virus som orsakar dessa besvär hos hundar överförs till oss. Din hund kan dock smitta andra hundar eller katter.

När vi nu har etablerat hur det ligger till med detta, är det dags att grotta ner oss ytterligare om förkylning hos hundar. Nedan får du bland annat även reda på vilka symtom du bör hålla utkik efter.

Vilka är symtomen på förkylning hos hundar?

Flera av de vanliga symtomen på förkylning hos hundar är desamma som hos oss människor. Dessa inkluderar bland annat följande symtom:

  • nysningar
  • hosta
  • rinnande ögon
  • rinnsnuva.

Värt att notera är att dessa symtom kan indikera att din hund har blivit förkyld, men de kan även vara symtom på en mer allvarlig sjukdom. Några exempel på sådana sjukdomar är: kennelhosta, influensa och bronkit.

Hund nysning
Nysningar ett vanligt symtom på förkylning hos hundar.

Kan förkylning hos hund smitta?

Förkylning hos hund kan smitta mellan husdjur men inte till människor. Du behöver därför inte oroa dig för att förkylningen ska smitta dig eller andra mänskliga familjemedlemmar – hundar och katter i hushållet riskerar dock att smittas.

Hur behandlar man en förkyld hund?

Om din hund uppvisar symtom på förkylning är det första steget att utvärdera hur allvarligt läget är. Så länge hunden äter och dricker som vanligt och håller sig någorlunda aktiv, kan det vara värt att försöka lindra symtomen på hemmaplan.

Uppmuntra din hund att vila och ta det lugnt samt att äta och dricka. På så vis säkerställer du att hundens immunförsvar får de bästa möjliga förutsättningarna att bekämpa förkylningen. Vid behov kan du torka hundens rinnande ögon och nos med en varm, fuktig trasa.

Om hunden är täppt i nosen kan du försöka lindra täppan med hjälp av en luftfuktare. Alternativt kan du sätta igång en varm dusch och låta hunden vistas i badrummet.

OBS! Ge inte din hund receptfria läkemedel som är framtagna för människor – dessa är farliga för hundar! Konsultera istället din veterinär angående vilken medicin som kan användas.

När bör man konsultera en veterinär om förkylningen?

Du bör kontakta din veterinär om något av följande stämmer in på din hunds situation:

  • din hund har svårigheter att andas
  • hunden äter eller dicker inte som den ska
  • han/hon tycks besväras av förkylningen
  • symtomen har inte lindrats markant inom ungefär en vecka.

Så kan du själv ta hand om din förkylda hund

Nu när du vet att hundar kan bli förkylda och vilka symtomen på förkylning är, kanske du undrar hur du kan hjälpa din hund att ta sig igenom förkylningen? För faktum är att du kan göra flera saker för att underlätta för hunden.

Dessa är några av de åtgärder du kan vidta för att göra livet lite enklare för din förkylda hund:

Håll hunden varm

En hund som är förkyld är sannolikt extra känslig för kyla och drag. Du kan därför göra det bekvämare för din hund genom att se till så att din fyrbenta kompis hundbädd eller bur inte står där det drar som mest. Bädda gärna varmt med filtar som hunden kan gosa in sig i.

Förkyld hund filt
Låt gärna din förkylda hund bädda med filtar.

Uppmuntra din hund att dricka

När din hund är förkyld är det viktigt att säkerställa att han eller hon dricker ordentligt. Det må hända att din hund väljer att inte dricka särskilt mycket vatten, men genom att förse den med rent och kallt vatten gör du vad du kan.

Tillhandahåll godare mat

En förkyld hund äter ofta sämre än en frisk jycke. Om din hund matvägrar och inte har några som helst planer på att äta sitt tråkiga torrfoder, kan du gärna fresta hunden med lite våtfoder eller annat smaskigt hundfoder.

Håll hundens nos fuktig

Förkylda hundar slickar ofta på sina nosar tills nosen blir torr och sårig. Du kan med fördel använda en salva för att återfukta hundens nos.

Avslutande tankar

Så kan hundar bli förkylda? Ja, det kan de absolut bli, om än inte på riktigt samma sätt som vi människor. En förkyld hund riskerar att drabbas av andningssvårigheter och andra hälsoproblem, såsom kennelhosta och lunginflammation. Om du upptäcker symtom på dessa tillstånd bör du ta hunden till en veterinär.

En mildare förkylning kan du dock behandla på egen hand genom att ge din hund bra förutsättningar för återhämtning. Låt hunden vila och förse den med en varm sovmiljö, och glöm inte att uppmuntra din hund att äta och dricka rikligt!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *