Hunden i monopol på spelbrädet

I Monopol är hunden mest populär av pjäserna ??

Få spelpjäser i sällskapsspel är lika klassiska som hunden i Monopol. Flera av pjäserna i detta populära spel har bytts ut under årens lopp men jycken finns fortfarande kvar. Detta beror på att denna spelpjäs är en stor favorit bland spelarna och många väljer den framför de andra pjäserna.

I denna artikel kikar vi lite närmare på historien bakom denna pjäs och avslöjar även vilken hundras som har fått stå modell för den. Läs vidare om du är intresserad av att få lära dig lite mer om hunden i Monopol!

Den mest populära spelpjäsen i Monopol är hunden

Du som läser denna artikel är förstås intresserad av hundar och är kanske själv hundägare? Därför vore det inte särskilt förvånande om du väljer hunden i Monopol framför de övriga spelpjäserna. Detta är trots allt den mest populära pjäsen i spelet och en favorit bland många spelare.

Fler av de ursprungliga spelpjäserna har bytts ut med tiden men hunden har lyckats cementera sin plats i detta sällskapsspel. Så sent som 2017 höll tillverkaren av spelet, Hasbro, en omröstning om pjäserna. Anhängare till spelet fick då chansen att rösta på sina favoriter bland 64 alternativ. Fler än 4,3 miljoner röster från drygt 100 länder strömmade in i samband med kampanjen. Hunden var då den pjäs som fick allra flest röster och därmed är den alltså den allra mest populära spelpjäsen.

Hunden i Monopol är en skotsk terrier

Undrar du vilken ras som har fått stå modell för den populära spelpjäsen? Hunden i Monopol är en skotsk terrier, en skäggig hundras som ofta är svart. Rasen kan dock även vara vit, brun eller beige.

I det berömda sällskapsspelet är den istället allt som oftast metallfärgad. De flesta spelpjäserna tillverkas nämligen i tenn. I vissa moderna varianter av spelet är pjäserna istället tillverkade i gjuten plast. Historiskt sett har de i krigstider även varit gjorde av trä eller andra material.

Man tror att denna hundras valdes ut som inspiration till spelpjäsen till följd av det dåvarande amerikanska presidentskapet. Monopol lanserades 1935 men hunden letade sig inte in i spelet förrän 1942. Då var Franklin D. Roosevelt president i USA och han hade en skotsk terrier vid namn Fala, född den 7 april 1940. Det är alltså denna hanhund som tros ha gett inspiration till den populära spelpjäsen.

Hunden i monopol i närbild

Fler hundraser finns som spelpjäser till spelet

Hasbro har faktiskt släppt ett tematiskt paket med hundkojor och fler hundraser. De raser som ingår i paketet är:

  • beagle
  • labradoodle
  • labrador
  • skotsk terrier
  • tax
  • tysk schäferhund.

Man kan förstås tycka att det är ett lite märkligt val att ha med såväl labrador som labradoodle i ett paket med blott sex hundraser. Men för dig som äger någon av ovan nämnda raser kan det såklart vara roligt att byta ut den ursprungliga spelpjäsen mot en annan hund!

Avslutande tankar om hunden i Monopol

Det finns förstås många skäl till att hunden i Monopol är den mest populära spelpjäsen. Till att börja med är ju hundar människans bästa vän. Dessutom är just denna pjäs i spelet trevlig att titta på, lätt att plocka upp och tippar sällan över.

Om du vill byta ut hunden mot en annan ras kan du försöka hitta det tematiska paketet på andrahandsmarknaden. Och har du mot förmodan fler uppsättningar av spelpjäsen kan du måla vissa med till exempel nagellack för att kunna använda flera hundar samtidigt.

Är hunden i Monopol din favorit eller föredrar du någon annan spelpjäs? Kommentera nedan och berätta vilken du gillar mest!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *