Husky hundfoder

Hundfoder till husky: så väljer du rätt

Inlägget är reklam för Dogman och innehåller annonslänkar.

Letar du efter bra foder till din husky? I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver känna till kring utfodring av siberian huskies.

Bra hundfoder för siberian husky

Nedan presenterar vi de foder till din siberian husky som vi rekommenderar. Genom att göra ett köp via vår annonlänk stöttar du Hund24 – vi får provision på förmedlade beställningar. Med det sagt skulle vi aldrig rekommendera en produkt som vi inte tycker är bra. Du kan alltid lita på att vi är oberoende och har integritet när vi recenserar produkter!

Robur Active Performance

Robur Active Performance
Robur Active Performance.

Robur Active Performance är ett svenskt helfoder som ger din hund alla nödvändiga näringsämnen. Detta är ett bra foder för en husky med normal till hög aktivitetsnivå. Såväl valpar som unghundar, vuxna hundar samt dräktiga och digivande tikar kan med fördel ges detta hundfoder.

Vi har tidigare gett våra hundar detta foder. På senare år har vi dock övergått till ett annat av Roburs foder som är anpassat för känsliga magar. Om din hund inte har matsmältningsbesvär kan vi dock rekommendera Robur Active Performance.

Acana Sport & Agility

Acana Sport & Agility
Acana Sport & Agility.

Acana Sport & Agility är ett bra hundfoder för din husky om hunden ifråga är aktiv och rör mycket på sig. Det är ett kanadensiskt helfoder som innerhåller produkter av särskilt hög kvalitet. Detta spannmålsfria foder har en hög halt animaliska produkter och genomgående naturliga ingredienser.

Att tänka på när du köper foder till din husky

Siberian husky är visserligen en lite mindre och lättare hundras än alaskan malamute. Huskies har dock ett än mer varglikt utseende och är likt sin ”kusin” väldigt intelligent och uthållig. Deras arbetsförmåga matchar andra arbetande hundar, såsom schäferhundar och belgiska vallhundar.

Huskyn är framtagen för att uthärda hårda vintrar och dra last över långa sträckor. Detta med minimal utfodring och vattning längs vägen.

Man skulle därför kunna tro att dessa hundar behöver rejäla festmåltider när de inte jobbar. Men faktum är att så inte är fallet. Dessa slädhundar är byggda för att kunna överleva och prestera i en miljö där det råder stor brist på föda.

Med det sagt bör du naturligtvis inte låta din siberian husky leva på någon slags svältkost. Precis som alla andra hundar bör de nämligen äta ett hundfoder med den rätta balansen. Din hund behöver en viss mängd näringsämnen beroende på sitt hälsotillstånd samt sin ålder och aktivitetsnivå.

Generellt sett innebär detta att du bör ge din husky ett foder med högt protein- och fettinnehåll. Undrar du vilken slags hundfoder som passar in på denna beskrivning? Ovan delar vi med oss av några tips på bra hundfoder för din husky!

Huskies kan vara kräsna

När du väljer mellan olika sorters hundfoder till din husky är det viktigt att väga in rasens unika egenskaper. Huskies kan nämligen vara väldigt kräsna och blir lätt uttråkade om de ständigt ges samma foder. Dessutom kan en dålig erfarenhet av ett visst hundfoder få hunden att vägra äta fodret på nytt.

Detta kan göra det komplicerat att hitta ett bra foder till sin husky. Men det finns en lösning på problemet: att variera kosten.

En varierad kost kan till exempel se ut så här:

  • Ett huvudsakligt foder som innehåller alla viktiga näringsämnen, såsom proteiner, fetter och mikronutrienter.
  • Olika godsaker, smaksättare och liknande som varierar och förstärker fodrets smak och doft.

Särskilt om du ger din hund ett torrfoder kan det vara värt att ibland krydda det med något gott.

Siberian Husky foder
Är din husky kräsen? Testa då att variera fodret!

Så mycket foder bör en husky äta

Det kan vara ganska svårt att avgöra hur mycket foder man bör ge sin husky. Detta då dessa hundar av naturen inte kräver några enorma mängder mat. De arktiska urinvånare som har använt siberian huskies för att dra slädar långa sträckor hade inte möjlighet att utfodra sina hundar särskilt mycket längs vägen.

Detta har lett till att huskies kan klara sig långa stunder utan mat och vatten. De har helt enkelt tvingats anpassa sig till de tuffa förutsättningar som har gällt. Av denna anledning är siberian huskies en av de mest uthålliga hundar som finns. Men i vår moderna tid tvingas de anpassa sig på nytt – nu är sällan arbetsbördan så stor som den än gång var.

Detta är en faktor som du bör ta i beaktande när du köper foder till din husky. Det är en väldigt unikt hundras som kan vara väldigt kräsen när det kommer till mat. Huskies är sällan extremt matglada och kastar sig därför inte över vilken föda som helst.

Detta yttrar sig bland annat på följande sätt:

  • En mätt husky kommer inte äta.
  • En husky som är mindre aktiv än vanligt kommer äta mindre.
  • Om din husky får rikligt med motion kommer den definitivt äta mer än annars.

Faktorer som spelar in i valet av foder till en husky

Det finns flera faktorer att ta i beaktande vid val av foder till en husky. De viktigaste faktorerna är de som vi nu kommer gå igenom.

Hälsa

Din hunds hälsa spelar stor betydelse både vad gäller vilket foder som du bör ge och hur mycket hunden ifråga bör äta. En sjuk husky kan behöva äta antingen mer eller mindre beroende på vilket hälsotillstånd det rör sig om. Du kan också behöva ge ett allergifoder eller ett hundfoder för hundar med känslig mage om din hund är allergisk respektive har matsmältningsbesvär.

Ålder

Valpar och äldre hundar äter i regel mindre mängder foder åt gången än unghundar och vuxna huskies. Men det betyder inte att du bör snåla på näringsinnehållet i fodret. En valp behöver nämligen mer fett och proteiner i sin kost än en vuxen hund.

De flesta hundägare ger sin valp ett valpfoder och sin äldre hund ett seniorfoder. I åldrarna däremellan är dock urvalet av hundfoder lite större.

Husky foderskål
En huskyvalp behöver ett näringsrikt foder för att kunna utvecklas optimalt.

Aktivitetsnivå

Förfäderna till dagens huskies kunde leva och jobba med minimala mängder mat. Men betyder då det att mindre aktiva hundar bör äta betydligt mindre mängder mat? Ja, generellt sett ligger det till på detta vis.

Grundregeln är att en mer aktiv husky behöver äta mer för att få sig fler kalorier. En hund som inte direkt motionerar utan mest ligger hemma och slappa hela dagen bör inte äta lika mycket foder. Fodergiven bör alltså anpassas för att matcha hundens näringsbehov och energiförbrukning.

I så stor utsträckning som möjligt bör det finnas en bra balans mellan din hunds kaloriintag och dess energiförbrukning. För om hunden äter fler kalorier än vad den gör av med riskerar den att gå upp i vikt. Detta kan på sikt leda till övervikt vilket inte är hälsosamt.

En siberian huskys näringsbehov

Likt andra hundar behöver siberian huskies vissa nräingsämnen för att bibehålla en optimal hälsa. Detta innebär att de behäver en viss mängd kalorier, proteiner och fetter. Som vi redan har nämnt kan dock dessa hundar vara väldigt kräsna. Därför kan det vara lämpligt att ge dem ett foder med hög energitäthet.

När du väljer foder till din husky kan du gå efter följande tumregel:

  • Valpar bör ges ett foder med minst 22 % protein och 8 % fett.
  • Vuxna hundar bör ges ett foder med minst 18 % protein och 5 % fett.

Mikronutrienter

Utöver ovanstående makronutrienter behöver din hund även vissa mikronutrienter.

Kalcium och fosfor

En siberian husky har inte samma kroppsform som en alaskan malamute. Men de behöver fortfarande ett starkt skelett för att kunna röra sig optimalt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när det kommer till valpar vars skelett fortfarande utvecklas. Men även en vuxen hund behöver en viss mängd kalcium och fosfor.

Zink

Siberian huskies tenderar att utveckla en viss hudsjukdom som beror på zinkbrist i blodet. Detta är en ärftlig åkomma som ofta kan upptäckas genom ett DNA-test. Det kan även vara värt att köpa ett foder till din husky med lite extra zink om du vet att zinkbrist förekommer i avelslinjen.

E-vitamin

E-vitamin är en viktig antioxidant. Denna vtamin krävs för att främja din hunds pälshälsa. Och just pälsen är ju en av huskyns mest utmärkande kännetecken.

Probiotika

Huskies har ett rykte om sig att vara ganska kräsna när det kommer till mat. Då de sällan äter enorma mängder mat tillgodogör de sig alla näringsämnen i det foder som de ges.

Genom att tillhandahålla ett foder till din husky som har probitika främjar du dess hälsa. Detta då de mikroorganismer som lever i tarmen bidrar till en effektiv matsmältning och upptagning av näringsämnen. Probiotikan stärker även immunförsvaret.

Avslutande tankar

Siberian husky är en medelstor hundras med en hög genomsnittlig aktivitetsnivå. För att hålla din jycke frisk och aktiv bör du därför köpa ett bra foder som matchar denna hundras. Välj därför ett proteinrikt foder som hjälper din hund att bibehålla en kvalitativ muskelmassa.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *