Canaan dog – den tåliga urhunden från Israel

Canaan dog är en väldigt speciell hundras. Den har en fascinerande historia och härstammar från vildhundar i Israel. Det är en stor variation av typ, storlek och färg. De är ungefär 50-60 cm i mankhöjd men vikten varierar stort. Maxvikten är enligt rasstandarden 25 kg men det finns hanhundar som väger tiotalet kilo mer.

Rasen är en av få som klarar det torra och ökenklimatet som råder i Israel. Hundarna har en stark överlevnadsinstinkt, är vaksamma och försvarar sitt revir. De ska dock inte vara aggressiva mot främmande människor men är reserverade och samtidigt lojala och tillgivna sin ägare och familj.

Fakta om canaan dog

Mankhöjd hanar:51-61 cm
Mankhöjd tikar:48-58 cm
Vikt hanar:20-25 kg
Vikt tikar:16-20 kg
Rasklubb:URCANIS – Svenska Urhundsklubben
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Canaan dog är en hundras från Israel. Den kallas också ibland för beduinsk fårhund eller palestinsk pariahund. Det är en pariahund vilket betyder urhund. Den härstammar alltså från de vildhundar i form av urhundar som fanns i Mellanöstern under flera årtusenden. Dessa hundar användes för att vakta och valla boskapen hos beduinerna i Negevöknen och druserna på Karmelberget i Israel.

Canaan dog utvecklades under 1930-talet

Man kan säga att rasen skapades, eller snarare utvecklades, på 1930-talet av psykologen och kynologen Rudolphina Menzel och hennes make Rudolph Menzel. 1928 publicerade de forskning om hur tjänstehundar identifierar vittring. Detta gjorde att paret rekryterades av den paramilitära organisationen Haganah i dåvarande Palestina för att hjälpa dem att bygga upp sitt arbete med försvarsmaktshundar. Eftersom det råder ökenklimat i området behövde hundarna tåla detta. Raser som boxer och schäfer var därför inte lämpliga.

Paret började då titta på den halvvilda pariahundarna som fanns i landet. De kunde urskilja fyra olika typer av dessa hundar: dingoliknande, vallhundar, vinthundsliknande och boskapsvaktare. Menzel ansåg att vallhundstypen var den som skulle fungera allra bäst i arbetet. Hunden började då kallas för canaan dog. Namnet kommer från Kanaan som i det gamla testamentet i Bibeln är namnet på landet väster om floden Jordan, sedermera Israel.

Hundarna var lätta att träna, friska, rörde sig snabbt och smidigt genom den steniga terrängen. Dessutom var de mycket territoriella och hade högt utvecklade sinnen. Canaan dog är en av få hundraser som klarar ett mycket varmt och torrt ökenklimat och väldigt kalla temperaturer på natten. Studier har även visat att rasen har en ovanlig förmåga att anpassa sig till extrema temperaturer och brist på vätska.

Rudolphina Menzel lurade in hundar i lägret och vann deras förtroende. Hon fångade även kullar med valpar som fötts i det vilda som hon ansåg var väldigt enkla att tämja. Den första vuxna individen kallade hon för Dugma. Att fånga honom tog sex månader men bara efter ett par veckor med henne kunde han åka buss tillsammans med henne.

Den första hunden av rasen canaan dog kom till Sverige 1999

Paret Menzel startade sedan ett avelsprogram och den blev sedan godkänd av den israeliska kennelklubben 1953. Den blev sedan också erkänd av den internationella hundorganisationen FCI 1966. Stamboken är öppen och så sent som 2003 användes en vildfångad hund i aveln. 1965 exporterades fyra individer till USA och Storbritannien och året därefter till Tyskland. Den första hunden kom till Sverige 1999. I slutet av 2021 fanns det 183 registrerade individer hos Jordbruksverket i Sverige. Rasen är generellt sett liten utanför sitt hemland och finns därför med på vår lista över sällsynta hundraser.

Två hundar av rasen canaan dog som bär en stor pinne tillsammans

Användningsområde och mentalitet

I sitt hemland används canaan dog som vakthund för beduinstammarna och som tjänstehund inom den israeliska armén. De användes då som vakthund, patrullering, spårarbete och även för att söka minor. Annars används den främst som sällskaps- och familjehund men den ses också inom utställning och olika bruksgrenar såsom lydnad där den ses som lämplig. Den har god balans och är snabb i sina reaktioner.

En canaan dog ses som relativt okomplicerad och enkel att ha att göra med. Rasen ska också vara glad, arbetsvillig, uppmärksam och öppen. Även om hundarna har tämjts genom åren har de fortfarande en väldigt stark överlevnadsinstinkt och en stark självbevarelsedrift. Den är både självständig och vaksam mot både djur och människor. Den undviker faror men försvarar sitt revir. Den är dock inte aggressiv mot människor utan är beskyddande mot familjen och är väldigt tillgiven sin ägare.

Den kan vara försiktig och reserverad gentemot främmande personer och situationer. En canaan dog kan dock vara aggressiv mot andra hundar, främst av samma kön. Som med alla hundar är det viktigt med en god social- och miljöträning för att bli en välanpassad vuxen individ.

Hälsa och pälsvård

Rasen har inga kända ärftliga sjukdomar. Det förekommer fall av höftledsdysplasi (HD), ögonsjukdomen PRA, patellaluxation och autoimmuna sjukdomar.

Pälsen hos en canaan dog består av tätt, rakt och hårt täckhår med underull som är riklig och tät. Det är en kort till medellång päls. Pälsen anses vara lättskött och badas endast vid behov.

Jämförelser med andra hundraser

Canaan dog är onekligen en väldigt speciell hundras med en intressant historia. Men hur står sig då denna ras mot andra hundraser? Detta kan du läsa dig till genom att ta del av våra jämförelser nedan!

Canaan dog eller shiba?

Väljer du mellan att skaffa canaan dog eller shiba? Bägge raserna är intelligenta, lättlärda och lojala mot sin flock. De kan ha en viss avvaktande inställning till främmande personer. Ursprunget skiljer sig dock åt. Medan en shiba använts vid jakt på småvilt och fågel, är canaan dog en vakt- och tjänstehund.

Båda raserna anses vara friska och har lättskötta pälsar. Shiban är dock mindre än en canaan dog.

Canaan dog eller siberian husky?

Funderar du på att skaffa antingen en canaan dog eller en siberian husky? Detta är två arbetsvilliga och uppmärksamma hundraser. Medan canaan dog använts som vakthund så har siberian husky använts som slädhund i kyliga temperaturer. Det är båda friska raser. De kan båda vara reserverade mot främmande personer, har lättskött päls och är ungefär lika stora.

Canaan dog eller korea jindo dog?

Vill du få hjälp att välja ras mellan canaan dog eller korea jindo dog? Båda raserna är ungefär lika höga och väger ungefär lika mycket. De har båda också lättskötta pälsar. Bägge raserna är även alerta, vaksamma och trogna sina ägare. De är inte heller förtjusta i andra djur, framförallt andra hanhundar.

Urhundsinstinkterna är framträdande hos både canaan dog och korea jindo dog vilket man som ägare måste vara medveten om. Det krävs därför både kunskap och erfarenhet för att uppfostra och socialisera hundarna till välanpassade vuxna hundar.

Vanliga frågor om canaan dog

Är canaan dog allergivänlig?

Nej, inga hundar är verkligt allergivänliga och inte heller canaan dog är detta. Rasen har en dubbel päls bestående av en underull och strävare täckhår. De fäller ur sin päls åtminstone en gång om året och lämpar sig inte för pälsdjursallergiker.

Vad kostar en canaan dog?

Canaan dog är en väldigt ovanlig hundras och det är därför svårt att ge en tillförlitlig och bra prisuppskattning. Priset kan variera ganska kraftigt mellan olika uppfödare. Det kan också vara väldigt svårt att hitta en ledig valp att tinga.

Liknande artiklar