Cão da serra de aires – aphunden från Portugal 

Cão da serra de aires är en hundras som kommer från Portugal där den är en duktig vall- och vakthund. Det är en medelstor hund på cirka 40-55 cm som förekommer i olika färger. Pälsen är lättskött, tät och påminner om gethår.

Det är intelligent, arbetsvillig och uthållig robust hund som är extremt vig och rör sig med lätta steg. Rasen kallas för ”aphunden” i hemlandet. Detta då den påminner om en apa i både sitt utseende och sin attityd. Hundarna anses inte vara en lämplig förstagångshund då de är modiga, tuffa och reserverade och kräver bland annat en tydlig ledare.

Fakta om cão da serra de aires

Mankhöjd hanar:45-55 cm
Mankhöjd tikar:42-52 cm
Vikt:12-18 kg
Rasklubb:Svenska Serra De Airesklubben
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Cão da serra de aires är en hundras som kommer från Portugal. Den förekommer främst i södra Portugal, närmare bestämt Alentejo, där den än idag används som vall- och vakthund.

Man tror att den har ett nära släktskap med andra vallhundar som kommer omkring Pyreneiska halvön. Rasen är väldigt lik berger des pyrénées vilket tyder på att den har ett släktskap med denna ras. Men möjligtvis kan även briard och gos d´atura catalá vara inblandade i skapandet av rasen.

I början av 1970-talet höll rasen på att dö ut men man lyckades rädda den. Den är internationellt erkänd av FCI. Första individen kom till Sverige 1995 och än i dag är det en ovanlig ras. I slutet av 2021 fanns endast 39 hundar registrerade hos Jordbruksverket.

Användningsområde och mentalitet

Som redan nämnts används cão da serra de aires som vallhund. Hundarna vallar och vaktar inte bara över djur som får, nötboskap och getter utan även grisar och hästar. Det är skickliga vallhundar som har en utmärkt förmåga att hålla ihop boskapen men också hämta de djur som har kommit på avvägar. Detta har gjort den till en populär hundras.

Detta är en robust hund som har stor uthållighet och är både snabb och väldigt vig. Dessutom är de intelligenta, lättlärda och arbetsvilliga. Rasen är även anpassad för de olika temperaturväxlingar som kan förekomma i området där de främst förekommer.

Rasen är också vaksam och varnar för rovdjur men också kan vara misstänksam mot främlingar. De skyddar alltså inte bara djuren utan också egendom. De är hängiven, trofast och tillgiven mot sin ägare och familj.

Hundarna är mycket livliga och passar utmärkt som en aktiv sällskapshund. Då de tycker om mycket aktivitet så passar de bra för hundsporter som exempelvis agility. Rasen kräver en daglig aktiv sysselsättning.

Cão da serra de aires är en ras som utifrån sina egenskaper som modig, tuff och reserverad mot främlingar anses inte vara en lämplig förstagångshund. Den kräver en tydlig ledare och behöver från valpåldern en hel del både socialiserings- och miljöträning.

Cão da aerra de aires

Hälsa och pälsvård

Rasen anses vara frisk och sund. Det förekommer höftledsdysplasi (HD) inom rasen och som ägare uppmanas man att röntga sin hund. Livslängden är cirka 12-15 år.

Pälsen är lång och dessutom mycket lång på vissa ställen såsom på huvudet. Den är rak eller lätt vågig, medelgrov och ha liknande struktur som på en get. Rasens päls är även mycket tät och hundarna har ingen underull. Pälsen är smutsavvisande men hunden kan behöva kontrolleras efter promenaden i naturen då den kan få in till exempel pinnar. Det är en relativt lättskött päls och den räcker generellt med att borsta igenom den en gång i veckan. Innan hunden har fått sin vuxenpäls kräver den dock lite mer pälsvård.

Vanliga frågor om cão da serra de aires

Hur är cão da serra de aires till sättet?

Cão da serra de aires är en intelligent, mycket livlig och uthållig hundras. De är även arbetsvilliga och trofasta sin ägare. De kan vara modiga, vaksamma och reserverade och är därför inte lämpliga som förstagångshund.

Liknande artiklar