Gos d’atura catalá – den mångsidiga hundrasen från Spanien

Den lurviga och långhåriga hundrasen gos d’atura catalá kommer från Spanien. Detta är en mångsidig ras som passar för många olika uppgifter och aktiviteter. Det är en aktiv hundras som vill få använda sin intelligens, gärna tillsammans med sin familj. Om man ska ha en hund av denna ras är det viktigt att tänka på detta.

Fakta om gos d’atura catalá

Mankhöjd hanar:47-55 cm
Mankhöjd tikar:45-53 cm
Vikt:19-22 kg
Rasklubb:Rasklubben för Gos d’atura Catalá
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)

Historia

Gos d’atura catalá kallas ofta för endast gos. Detta är en hundras som kommer från den katalanska delen av Pyrenéerna i Spanien. Där kallas den ibland för katalansk vallhund. Den är dock spridd över hela landsbygden i Katalonien.

Rasen har mycket gamla anor och har inte ändrats särskilt mycket sedan den uppstod. Man tror att den härstammar från korsningar mellan spanska lokala hundar och de hundar som kom med romarna. Det är ursprungligen en vallhund och boskapsvaktare.

Rasen visades för första gången på en hundutställning i Barcelona 1924. Rasen erkändes officiellt i Spanien fem år senare och är idag också erkänd av FCI. Aveln inom rasen upphörde under det spanska inbördeskriget som pågick mellan åren 1936 och 1939. En gos d’atura catalá visades sedan inte på en hundutställning förrän 1951 och fanns endast i viss utsträckning under 1950- och 60-talen. Den stam som finns idag inom rasen är baserad på en uppfödning som inleddes under 1970-talet.

Den första individen kom till Sverige 1997 och är en ovanlig ras hos oss. I slutet av 2021 fanns det endast 168 registrerade individer.

Gos d’atura catalá som sitter på ett fält

Användningsområde och mentalitet

Gos d’atura catalá är en mångsidig hund som vallhund, vakthund, herdehund och sällskapshund. Rasens sanna natur kommer fram när den driver beteshjordar. Genom att lyda sin fåraherde och ta egna initiativ kan den med lätthet dirigera och driva hjorden framåt. Samtidigt hindrar den enstaka djur från att försvinna från resten av flocken. Den skyddar även flocken mot rovdjur.

Rasen är tålig mot både kyla och värme och klarar av att arbeta under väldigt tuffa förhållanden. Den klarar även sig med väldigt lite mat.

Denna ras är även modig och har en del vaktinstinkter vilket gör den till en god vakthund. De arbetar gärna med sin familj. De kan vara utmärkta sällskapshundar men de måste få använda både sin intelligens och energi. Rasen är nämligen en aktiv sådan som vill ha ett aktivt liv. De passar för en mängd olika hundsporter och aktiviteter såsom bruksgrenar, lydnad, agility, viltspår och vallning. I Schweiz arbetar den som räddningshund i bergen.

En gos d’atura catalá är lättlärd och mycket arbetsvillig men kan också vara självständig och ta egna initiativ. Den är trofast mot sin ägare och familj men kan vara reserverad mot främmande personer. Det är en vänlig, bestämd men ändå sansad ras.

Katalansk vallhund

Hälsa och pälsvård

Eftersom rasen har så få individer i Sverige går det inte att bedöma hälsotillståndet.

Pälsen är lång med rakt eller lätt vågigt hår. De har sträva täckhår och mjuk underull som rikligt täcker hundens kropp. Detta är en skäggig hundras med mustasch, hårtofs och buskiga ögonbryn. Rasen fäller sin päls vilket sker i två etapper. Hunden fäller nämligen först pälsen på den främre delen av kroppen och sedan på den bakre delen.

Man varken klipper eller trimmar pälsen. Däremot behöver man borsta igenom den ordentligt ungefär en gång i veckan och anses vara relativt lättskött.

Vanliga frågor om gos d’atura catalá

Hur är en gos d’atura catalá?

En gos d’atura catalá är lättlärd, trogen, vänlig, bestämd och intelligent. Det är en aktiv ras som behöver få använda sin intelligens inom exempelvis olika hundsporter.

Liknande artiklar