Dansk-svensk gårdshund – en råttjägare och arbetare

Dansk-svensk gårdshund är en sällskapshund som älskar att jobba. Denna ras är förvisso liten till storleken men har en stor motor och gillar att utmanas. Detta är en väldigt mångsidig hundras som såväl arbetar på gårdar som leker med barn.

Detta är en ras som har sitt ursprung i både Danmark och södra Sverige, d.v.s. på bägge sidor Öresund. Därför har vi valt att ta med rasen i både vår lista över hundraser från Danmark och i listan över svenska hundraser. Med tiden har rasen också kommit att bli populär i hela Skandinavien och i stora delar av Norden.

Fakta om dansk-svensk gårdshund

Mankhöjd hanar:34-37 cm
Mankhöjd tikar:32-35 cm
Vikt hanar:9-10 kg
Vikt tikar:6-7 kg
Rasklubb:Rasklubben för dansk-svensk gårdshund
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Fram tills bara för några årtionden sedan var dansk-svensk gårdshund ett naturligt inslag i livet på den danska landsbygden. Från början kallades gick hunden under namn som dansk pinscher, råttehund, skånsk terrier och skåneterrier. Rasen tros härstamma från pinscherraserna samt brittiska vita jaktterrier. Därmed delar denna ras delvis sitt ursprung med bland andra foxterriern och jack russell terriern.

Dessa hundar fyllde förr i tiden många viktiga funktioner. Till exempel användes hundarna som mus- och råttjägare, vallhundar, jakthundar, vakthundar och sällskapshundar. I takt med att människornas livsstil började förändras blev dock de mindre familjeägda gårdarna allt färre. Därför blev även denna så trofasta och arbetande hundras mer sällsynt.

Dansk Kennel Klub (DKK) och Svenska Kennelklubben (SKK) arbetade dock tillsammans för att blåsa liv i denna hundras igen. Detta arbete kulminerade år 1987 då den första rasstandarden för rasen togs fram. Rasen spred sig med tiden till andra länder och 1998 hade även den första hunden av denna ras importerats till USA. Därmed startade även ett avelsprogram på andra sidan av Atlanten. Den 26 mars 2009 publicerade även den internationella kennelklubben FCI sin standard för dansk-svensk gårdshund.

Dansk-svensk gårdshund som ligger i en fåtölj

Hälsa

Under årens lopp har dansk-svensk gårdshund visat sig vara en frisk ras. Rasen är relativt befriad från återkommande hälsoproblem, såväl genetiska som de av annan art. Däremot är det värt att nämna att höftledsdysplasi (HD) i viss mån förekommer inom rasen. Dessutom har det förekommit ett fåtal fall av sjukdomstillståndet Legg-Calvé-Perthes sjukdom (LCP), d.v.s. att benvävnad i lårbenet bryts ned.

Genom att ta kontakt med en ansvarsfull uppfödare kan du som vill veta mer om rasen få all information de få sjukdomar förekommer hos denna hundras. Bra uppfödare bedriver sin avel på ett sådant sätt att sannolikheten för sjukdomar hos deras valpar minimeras.

Dansk-svensk gårdshund är en liten hundras som har en förväntad livslängd på cirka 11 till 13 år. Du kan själv välja vilken typ av hundfoder du väljer att ge din hund. Däremot kan du förlänga hundens livslängd genom att ge den såväl ett bra valpfoder som ett bra hundfoder även i vuxen ålder.

Skötsel

En dansk-svensk gårdshund har en päls som är lätt att vårda och ta hand om. Den kräver inte särskilt mycket pälsvård och det räcker dessutom att bada hunden med jämna mellanrum för att hålla den ren och fin.

Klorna bör regelbundet klippas med hjälp av en klotång eller slipas ner med en kloslip. Detta för att förhindra att klorna blir alltför långa eller att klobrott uppstår. Dessutom bör öronen kontrolleras för att förhindra att öronvax och smuts byggs upp och orsakar en infektion. Det är även att rekommendera att du borstar hundens tänder regelbundet för att förhindra karies och tandköttssjukdomar.

Motion

Denna hundras behöver likt andra raser daglig motion för att må bra. Du kan motionera en dansk-svensk gårdshund genom regelbundna promenader samt genom att leka med hunden i en trädgård eller hundrastgård. Det finns även flera sätt på vilka du kan aktivera hunden inomhus för att ge den mental stimulans.

Ett annat sätt att aktivera din hund är att träna och tävla i någon hundsport. En dansk-svensk gårdshund kan med fördel syssla med sporter såsom agility, lydnad eller rallylydnad.

Dansk-svensk gårdshund

Jämförelser med liknande hundraser

När du ska skaffa hund kan du vilja jämföra den ras som du är intresserad av med andra hundraser. Nedan jämför vi därför dansk-svensk gårdshund med ett antal liknande hundraser.

Dansk-svensk gårdshund eller jack russell terrier?

Dansk-svensk gårdshund är en hundras som påminner om en jack russell terrier till utseendet men samtidigt har en annorlunda personlighet. Bägge dessa raser är förvisso energiska och livliga men den dansk-svenska gårdshunden är en betydligt tystare och lugnare ras. Även om den ibland används som jakthund har den sällan samma höga jaktinstinkt eller möjliga tendenser till hundaggression som jack russell terriern har.

Dansk-svensk gårdshund eller beagle?

Funderar du på att skaffa antingen en dansk-svensk gårdshund eller en beagle? I sådana fall bör du förmodligen fråga dig själv vad du främst har tänkt använda din hund till. Om du vill jaga med den kan beaglen vara ett bättre val då den är en mer utpräglad jakthund. Båda raserna kan göra sig bra som familjehundar, men om du jagar med hund är valet alltså ganska enkelt.

Dansk-svensk gårdshund eller terrier brasileiro?

Överväger du att skaffa en dansk-svensk gårdshund eller en terrier brasileiro? Dessa bägge raser är faktiskt ganska lika varandra och det finns även ett fåtal kennlar i Sverige som föder upp båda raserna. Genom att besöka en sådan uppfödare kan du enkelt jämföra dem och bilda dig en egen uppfattning om vilken ras som passar dig bäst. Men överlag finns det alltså fler likheter än skillnader mellan dessa två hundraser.

Dansk-svensk gårdshund

Vanliga frågor om dansk-svensk gårdshund

Hur är dansk-svensk gårdshund?

En dansk-svensk gårdshund är överlag ganska enkel att ta hand om. Rasen är liten, frisk, pigg, mångsidig och har lätt för att anpassa sig till olika situationer. Du kan gärna tävla med dessa hundar i sporter som lydnad, agility, bruks eller liknande.

Är en dansk-svensk gårdshund skällig?

Nej, dansk-svensk gårdshund är inte att betrakta som en överdrivet skällig hundras. Detta är dock en larmande vakthund som gärna skäller för att varna när främlingar närmar sig dess bostad. Men överlag är alltså rasen inte särskilt högljudd av sig.

Hur mycket motion behöver en dansk-svensk gårdshund?

En dansk-svensk gårdshund behöver en relativt stor dos motion för sin ringa storlek. I detta hänseende är det värt att ha rasens historia som arbetande hundras i åtanke. Hundarna har historiskt sett arbetat på gårdar och har ett högt motionsbehov.

Är dansk-svensk gårdshund allergivänlig?

Nej, det finns faktiskt ingen hundras som är allergivänlig och tåls av alla pälsdjursallergiker. Vissa allergiker har lättare för denna hundras tack vare dess korta päls. Men även dessa hundar fäller sin päls och kan utlösa allergiska reaktioner.

Är dansk-svensk gårdshund en bra familjehund?

Ja, dansk-svensk gårdshund är att betrakta som en bra familjehund. Dessa hundar fungerar överlag väldigt bra även med yngre barn. Faktum är att dessa gårdshundar historiskt sett har varvat arbete med att leka med barn på danska och svenska gårdar.

Hur gammal blir en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund är en hundras som har en förväntad livslängd på cirka 11 till 13 år. Likt många andra mindre raser lever dessa hundar därmed i genomsnitt lite längre än de flesta andra hundraser. En hund kan dock leva såväl längre som kortare.

Hur mycket kostar en dansk-svensk gårdshund?

I dagsläget kostar en dansk-svensk gårdshund ca 16 000 kronor. Priset på en valp av denna ras varierar utifrån vilken uppfödare du köper valpen av samt vilken avsikt denne har för valpen ifråga. Vissa valpar kostar lite mer medan andra kostar mindre.

Hur mycket fäller en dansk-svensk gårdshund?

Den dansk-svenska gårdshunden har en kort päls som inte kräver särskilt mycket pälsvård. Men i samband med att dessa hundar fäller sin päls kan de fälla ganska mycket av pälsen varje dag. Rasen lämpar sig därför inte särskilt väl för allergiker.

Är dansk-svensk gårdshund en terrier?

Nej, dansk-svensk gårdshund räknas inte som en terrier. Den kallades tidigare för skånsk terrier men är inte placerad i rasgrupp 3 tillsammans med andra terriers. Detta beslut är dock kontroversiellt och beror på släktskapet med pinscherraserna.

Vad väger en dansk-svensk gårdshund?

En dansk-svensk gårdshund väger ca 6-10 kilo. Hanhundar bör väga ca 9-10 kilo medan tikar har en rekommenderad vikt på ca 6-7 kilo. Hanar är 34-37 cm höga i vuxen ålder medan tikar av denna ras blir 32-35 cm höga i mankhöjd.

Vad äter en dansk-svensk gårdshund?

Likt andra hundraser bör dansk-svenska gårdshundar äta en balanserad kost. Det enklaste sättet att erbjuda din hund en sådan är genom att ge den ett hundfoder av hög kvalitet. Exakt vilket foder du väljer är dock upp till dig och det finns flera bra.

Liknande artiklar