En smart hundras framför en griffeltavla med en komplex ekvation

10 av de smartaste hundraserna

De finns många hundraser som anses vara smarta. Vissa raser har dock en större intelligens än andra. Så vilka är då de smartaste hundraserna som vandrar på vår planet?

En brasklapp som vi vill passa på att slänga in är att kopplingen mellan hundar och deras intelligens inte är någon exakt vetenskap. Forskare brukar jämföra hundars förmåga med barns för att avgöra i vilket skede av den mänskliga utvecklingen respektive ras skulle befinna sig. Det finns flera faktorer som väger in i den bedömningen, såsom ordförståelse och förmåga till problemlösning.

Med det sagt är raserna som listas här 10 av de smartaste hundraserna enligt den måttstock som vi idag har att förhålla oss till!

1. Border collie – den smartaste hundrasen

Border collie

Border collien anses generellt sett vara den allra smartaste hundrasen. Denna ras är en vallhundsras men kan lära sig att utföra en rad olika uppgifter. Dessa hundar har en extremt hög energinivå, är väldigt rörliga och drivna samt villiga att lära. Därför är det också viktigt att hålla igång en hund av denna ras och att aktivera den tillräckligt. Om den inte får sina behov tillgodosedda kan den lätt bli destruktiv.

2. Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd är en aktiv, vänlig och intelligent hundras. Även detta är en vallhundsras som gärna arbetar med kropp och knopp. Aussien lär sig snabbt nya saker och vill ständigt bli utmanad. Det är viktigt att dessa hundar hålls upptagna med att arbeta så de inte blir uttråkade och frustrerade.

3. Pudel

Pudel

Pudlar i alla storlekar är kända för sin stora intelligens. Från början var detta jakthundar men idag är de istället främst sällskapshundar. De har lätt för att lära och kan utföra även väldigt avancerade trick och hundkommandon. Därför är detta något av en cirkushund som kan ses hoppa genom ringar, balansera på bollar och liknande.

4. Australian cattledog

En australian cattledog som står på en balansbräda

Australian cattledog är en extremt driven och fokuserad hundras. Likt många andra av de smartaste hundraserna är detta en vallhundsras. Dessa jyckar är som lyckligast när de har en uppgift att utföra. Om de inte stimuleras tillräckligt hittar de på andra sätt att hålla sig upptagna och blir lätt destruktiva. De kan bland annat få för sig att vandra iväg på egen hand för att upptäcka sin omvärld. Dessa hundar är också väldigt bra på att läsa av människor och kan ofta förutse ditt nästa drag innan du agerar.

5. Tysk schäferhund

Närbild på en tysk schäferhund

Den tyska schäferhunden är en lojal och beskyddande hundras från Tyskland med mycket energi. Detta är också en väldigt intelligens hundras som ibland kan framstå som lite ängslig eller nervös. Schäfrar behöver få ett jobb att utföra. Det kan till exempel vara något så enkelt som att hålla ett vakande öga på barnen. En schäfer lär sig ofta snabbt vad som förväntas av den och älskar att utföra uppgifter åt sina ägare.

6. Shetland sheepdog

Två hundar av rasen shetland sheepdog som sitter på en ramp

En shetland sheepdog är alltid uppmärksam på sin omgivning. Denna smarta hundras är också villig att lära och väntar alltid på din signal att en uppgift ska utföras. En sheltie är väldigt bra på att läsa av dig och förstår vad du förväntar dig av den. De knyter ofta ett väldigt starkt band till sina ägare och svarar väldigt väl på träning av olika slag.

7. Papillon

Närbild på en papillon

En papillon är en betydligt mindre hund än de övriga raserna på denna lista. Men du bör inte låta storleken lura dig – detta är utan tvekan en av de smartaste hundraserna som finns! Denna lilla knähund är vänlig, aktiv och på sin vakt. Den vill gärna ha en intressant uppgift att utföra. Likt många andra mindre hundraser kan dessa jyckar dock vara lite envisa. Men om du lägger ner mycket tid och energi på att träna din hund lär den sig ofta snabbt nya saker.

8. Rottweiler

Rottweiler

Rottweilern är en annan hundras som förmodligen få utanför rasen hade förväntat sig att finna i denna lista. Men dessa hundar är väldigt skickliga på att läsa det mänskliga kroppsspråket och våra ansiktsuttryck. De är också väldigt tillgivna och lekfulla samtidigt som de kan vara skeptiskt inställda till främlingar. När du väl har fått din hunds förtroende kan den dock tränas ganska enkelt. Du kan lära den att utföra en rad olika uppgifter. Rottisen kommer även att hålla ett öga på sin omgivning för att säkerställa att alla runt omkring är i trygghet.

9. Jack russell terrier

Jack russell terrier som står på en sten i en skogsglänta

Jack russell terriern är nära släkt med parson russell terriern. Rasen är en orädd grythund som också är energisk och envis. Detta är trots allt en terrier, men tack vare sin intelligens gör en jack russell ofta bra ifrån sig i olika hundsporter. Agility är ett exempel på en hundsport där dessa hundar ofta utmärker sig. De behöver få röra mycket på sig men kan också motiveras att lära sig många svåra trick och konster.

10. Golden retriever

Närbild på en golden retriever

Golden retriever anses ofta vara en naiv, ”avslagen” och lite smådum hundras. Men skenet bedrar – en golden är såväl smart som villig att vara till lags. Därför är detta i själva verket en lättränad hundras. De drivs av sitt begär av godsaker och kan bland annat göra bra ifrån sig i olika hundsporter. Dessutom kan dessa hundar anpassa sig till att passa in i de allra flesta familjer. Därför hamnar rasen ofta högt upp på listan över de mest populära hundraserna i Sverige.

Vanliga frågor om smarta hundraser

Vilken hundras är smartast?

Border collie anses vara den smartaste hundrasen av de alla. Denna ras är känd för sin intelligens och sin förmåga att lära sig nya saker.

Avslutande tankar

De allra flesta hundraser är i själva verket smarta men på olika sätt. Till exempel lär sig arbetande hundraser lättare att utföra olika sorters jobb. Detta beror på att de har en naturlig instinkt och förmåga att utföra uppgiften ifråga. Andra raser motiveras istället mer av sin starka vilja att vara sin ägare till lags. Men bara för att en hund är intelligent är den inte nödvändigtvis den ultimata sällskapshunden. De allra smartaste hundraserna kräver till exempel ofta betydligt mer i form av motion och aktivering för att må bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *