Kromfohrländer – en aktiv sällskapshund från Tyskland

Kromfohrländer, eller kromis som den också ofta kallas, är en ras från Tyskland. Där uppstod den på 1940-talet och är fortfarande en relativt ovanlig syn i vårt land. Det är en medelstor hund som väger upp till 16 kg. De finns både som slät- och strävhåriga men har en lättskött päls oavsett hårlag.

Det är en hundras som ofta beskrivs som lättsam, trevlig och sportig. Den passar därför i en aktiv familj och ses en del inom olika hundsporter med lite fart och fläkt. De är trofasta mot sina ägare men kan vara reserverade mot främmande personer. Det krävs därför en tidig socialträning och miljöträning för att det inte ska gå till överdrift.

Fakta om kromfohrländer

Mankhöjd:38-46 cm
Vikt hanar:11-16 kg
Vikt tikar:9-14 kg
Avtalsansluten klubb:Svenska Kromfohrländerklubben
Rasgrupp:Grupp 9 (Sällskapshundar)

Historia

Som redan har nämnts kommer rasen från Tyskland. Närmare bestämt härstammar den från området Krom Fohr, därav namnet på rasen. Detta område ligger nära staden Siegen i delstaten Nordrhein-Westfalen. Där uppstod rasen mot slutet av andra världskriget. Det var Ilse Schleifenbaum som korsade en strävhårig foxterrier med en grand griffon vendéen som hon hade hittat. Hunden hade hoppat ner från en lastbil där han hade varit en maskot för de amerikanska soldaterna.

Hundarna användes främst som vakt- och sällskapshund. Deras temperament var trevligt och vänligt och de saknade någon större jaktlust. Det var en medelstor, livlig och trogen hund som tyckte om att lära sig nya saker. Att den dessutom var robust och lättskött gjorde den ännu mer populär hos Ilse. Valparna blev populära och aveln fortsatte. Med tiden blev också hundarna ännu mer homogena.

Rasen erkändes av den tyska kennelklubben och 1955 erkändes den också av den internationella organisationen FCI. Den första hunden i Sverige kom från Finland 1981. Rasen är fortfarande relativt ovanlig i vårt land. I slutet av 2021 fanns det totalt 826 individer som var registrerade hos Jordbruksverket.

Släthårig kromfohrländer

Användningsområde och mentalitet

Kromfohrländer används främst som sällskapshund. Det är en aktiv och sportig sådan. Hundarna beskrivs som glada och lättsamma. De har mycket “hopp och studs” men har också en av- och påknapp. De är lättlärda och signalkänsliga och passar till exempel för hundsporter såsom agility, rallylydnad, viltspår, nose work och flyball. De tycker om att arbeta med huvudet och göra saker med sin ägare. Man behöver inte träna någon specifik hundsport men en kromfohrländer mår bäst om den får leva ett aktivt liv med sin ägare. Den passar därför bra i en familj som till exempel cyklar, rider, åker skidor eller vandrar.

Rasen beskrivs som snäll, trevlig och följsam familjehund. Kromisen är trogen och bunden till sin ägare. Den springer sällan till främmande personer och inkallning är därför sällan ett problem. De flesta kromisar är nämligen reserverade mot främmande människor och djur i olika grad. Det tar lite tid för hunden att lära känna en ny person men blir man godkänd får man en trofast vän. Hos vissa individer kan den rastypiska reservationen slå över och hunden kan då bli väldigt osäker eller till och med rädd för okända. Det är därför viktigt med en trygg och tydlig ledare och en tidig social- och miljöträning.

En kromfohrländer tycker inte om att var ensam under längre perioder. De kan ibland upplevas som vaktiga och skäller en del. Hur mycket och ofta de skäller kan till exempel tränas till viss del. Eftersom det är en anpassningsbar ras så spelar det ingen roll för hunden om ägaren bor i en lägenhet i stan eller på en gård på landet.

Hälsa och pälsvård

Rasen är generellt en frisk sådan. Men det förekommer, som i de flesta hundraser, enstaka fall av sjukdomar såsom grå starr, epilepsi, allergi och instabila knäleder.

Rasen kommer i två hårlagsvarianter: strävhårig och släthårig. Oavsett variant så ska pälsen vara tät med mjuk underull. Vissa hundar har dock glesare päls vilket kan kräva ett täcke i kallare temperaturer när den inte är i rörelse. Det är en lättskött päls där en regelbunden kamning och borstning är det som krävs. Hunden behövas endast badas när den är mycket smutsig.

Strävhårig kromfohrländer

Jämförelser med andra hundraser

Står du i valet och kvalet mellan kromfohrländer eller någon liknande hundras? Då bör du spana in våra jämförelser med andra hundraser nedan!

Kromfohrländer eller nederlandse kooikerhondje?

Kromfohrländer och nederlandse kooikerhondje är två hundraser som påminner en hel del om varandra. De är till exempel ungefär lika höga i mankhöjd, har lättskött päls och är två relativt friska raser. Dessutom är de båda aktiva och sportiga raser som passar för olika slags hundsporter. En nederlandse kooikerhondje har dock mjuk päls medan kromisen finns i två olika hårlag.

Kromfohrländer eller jack russell terrier?

En jack russell terrier är mer av en terrier än kromisen, även om det finns terrier i ursprunget. De har till exempel sin jaktinstinkt kvar medan en kromfohrländer har en väldigt låg sådan, om någon alls. Jack russell är storleksmässigt en mindre hund men de har båda lättskött päls, kommer i två olika hårlag och är generellt friska hundraser. Kromisen är dock betydligt mer reserverad mot främmande människor än vad en jack russell är som ofta beskrivs som social och orädd.

Vanliga frågor om kromfohrländer

Hur är en kromfohrländer?

En kromfohrländer är en aktiv sällskapshund. De är lättsamma, glada och lättlärda. De är även trogen och bunden till sin ägare och hänger gärna på aktiviteter som görs tillsammans.

Är kromfohrländer skällig?

En kromfohrländer kan skälla en del då den kan vakta. Hur mycket och ofta de skäller kan till exempel tränas till viss del.

Vad kostar en kromfohrländer?

En kromfohrländer kostar vanligtvis mellan 17 000 och 26 000 kronor när du köper hunden som valp. Priset varierar förstås en del beroende på av vilken uppfödare du köper valpen. Även andra faktorer kan påverka priset.

Liknande artiklar