Podenco ibicenco (ibizahund) – en atletisk hundras

Podenco ibicenco, även kallad för ibizahund, är en ras från de spanska öarna. Det är en mycket gammal ras som förekommer i tre olika pälsvarianter – slät-, sträv- och långhårig. Det är en atletisk och elegant byggd hund som når upp till cirka 72 cm i mankhöjd och väger omkring 25 kg. Ett vanligt kännetecken för rasen är deras uppåtstående öron.

Rasen är en jakthund men används främst som sällskapshund i Sverige. De kräver mycket motion och hjärngympa (mental aktivering) för att må bra. Det är en trevlig familjehund som är nyfiken, vänlig och  tillgiven. Den är också känslig, kan var högljudd och vill inte bli lämnad ensam. Man måste också vara medveten om jaktinstinkten och att denna ras är en riktig hejare på att hoppa och klättra högt.

Fakta om podenco ibicenco (ibizahund)

Mankhöjd hanar:66-72 cm
Mankhöjd tikar:60-67 cm
Vikt:20-29 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Podenco ibicenco är en hundras från de spanska öarna Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera. Den kallas i Sverige ibland för ibizahund eller bara podenco. På öarna är den också känd under namnet ca eivissenc men den förekommer även på det spanska fastlandet under olika namn.

Denna ras har en mycket gammal historia. Det finns avbildningar på denna hundtyp i faraonernas gravar och på andra föremål som kan spåras ända tillbaka till 4000 f.Kr. Man förknippar den ofta med till exempel dödsguden Anubis. Man tror att rasen kom till de baleariska öarna av feniciska köpmän och kartager under 800-900-talet f.Kr.

Under århundraden har rasen sedan blandats upp med lokala hundar av främst braquetyp där den har utvecklats till en effektiv jakthund. Den organiserade aveln började under 1950-talet. Uppfödarna är noga med att bibehålla rasens särskilda egenskaper.

Podenco ibicenco kom till Sverige under 1960-talet. Den är dock en ovanlig syn. I slutet av 2021 fanns det 137 registrerade individer hos Jordbruksverket. Rasen är även internationellt erkänd av FCI.

Podenco ibicenco (ibizahund)

Användningsområde och mentalitet

Podenco ibicenco är en jakthund på främst kanin och hare och används fortfarande som det i hemlandet. Den kan dock också användas för jakt på andra djur som till exempel gasell och andra snabbfotade och medelstora villebråd. Hundarna jagar oftast i flock. De har en mycket god hörsel och luktsinne som används med synen för att lokalisera bytet. De är smidiga och listiga och kan därför finna bytet enkelt även i tät vegetation. Dessutom kan de hoppa högt. De är även goda apportörer.

I Sverige är rasen främst en sällskapshund. Vissa används inom lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och agility då de passar väl inom snabba hundsporter. Även olika former av nosarbete, apportering och enklare lydnad kan passa bra för rasen. Den är intelligent, lättlärd och förstår snabbt vad den ska göra men gör det helst på sina villkor. Tålamod och positiv belöning är två saker som ofta går bra när det kommer till träning och uppfostran.

En ibizahund behöver mycket motion och aktivering

Rasen behöver mycket motion och mental aktivering. Eftersom det ursprungligen är en jakthund så har den en jaktinstinkt vilket man som ägare måste vara medveten om. Om den får upp ett spår kommer den med största sannolikhet springa efter det. Dessutom är de kända för att kunna hoppa högt, till och med från stillastående, och är duktiga på att klättra.

En podenco ibicenco är en trevlig familjehund. Den är tålmodig, lättsam, vänlig och väldigt nyfiken. Rasen beskrivs oftast som kattliknande och är ofta lekfulla. De är tillgivna och väldigt sällskapliga men också känsliga och kan vara ganska högljudda. Man bör inte lämna hunden ensam under flera timmar och den vill gärna ha sällskap av en annan hund. De har en stark flockkänsla och vill helst vara med sin flock hela tiden. De kan vara reserverade mot främmande personer. Har man smådjur i familjen behöver de lära sig att de inte är byten.

Podenco ibicenco

Hälsa och pälsvård

Podenco ibicenco anses vara en relativt frisk ras. Det förekommer vissa ögonsjukdomar i USA och vissa neurologiska åkommor men ingen av dessa problem är vanliga inom rasen. Rasen har en livslängd på cirka 12-14 år.

Pälsen kan som sagt vara slät-, sträv- eller långhårig. Den släthåriga varianten har en blank och kraftig struktur utan att vara silkesaktig medan den strävhåriga har en hård och tät struktur. Inom denna variant förekommer skägg. Vi har dock inte valt att ta med rasen på vår lista över hundraser med skägg – vilka som kvalar in på den listan kan du läsa dig till i den länkade artikeln.

På den långhåriga podencon ska pälsen vara minst fem cm lång och den ska också mjuk. Oavsett vilken typ av päls hunden har anses den vara lättskött.

Vanliga frågor om podenco ibicenco (ibizahund)

Hur är en podenco ibicenco?

En podenco ibicenco är en tålmodig, vänlig och nyfiken hund. Den är tillgiven och lojal och vill helst inte vara ensam. Den kan hoppa och klättra högt och är i behov av mycket motion och hjärngympa för att må bra.

Liknande artiklar