Dvärgschnauzer – en skäggprydd och skällig tysk terrier

Dvärgschnauzer är en hundras från Tyskland i form av en liten terrier. Dessa hundar har en medellång päls som de inte fäller särskilt mycket av – därför kvalar rasen in på vår lista över bra hundraser för allergiker. När vi ändå diskuterar utseendet är det svårt att bortse från rasens buskiga skägg och ögonbryn. Detta är nämligen en av de mest ikoniska skäggiga hundraser som finns!

Dessa tuffa och ihärdiga små hundar härstammar från den större schnauzern. Precis som namnet på rasen antyder är dvärgschnauzer helt enkelt en lite mindre variant av denna ras. Det är en hundras som är anpassningsbar och lika väl kan bo i lägenhet eller hus som vara gårdshund och jaga råttor. Rasen är vanligtvis vaksam och kan vara ganska skällig, vilket gör den till en bra vakthund.

Fakta om dvärgschnauzer

Maknhöjd:ca 30-35 cm
Vikt:ca 4-8 kg
Rasklubb:Dvärgschnauzerringen
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Schnauzern har ren historia som kan spåras tillbaka till 1400-talets Tyskland. Den var då en arbetande hundras som jobbade på gårdar där hundarna användes för en rad olika ändamål. De nyttjades bland annat som vakthund för att skydda fastigheten, som vallhund, som råttjägare och mycket mer. Utifrån den numera medelstora schnauzern (”mellanschnauzern”) uppstod sedermera den större riesenschnauzern. Även denna utförde dessa olika sysslor.

Mot slutet av 1800-talet började dock de tyska bönderna önska sig en lite mindre hund som skulle kunna jaga skadedjur. Man använde sig då av såväl schnauzern som pudel och affenpinscher för att ta fram en ny ras: dvärgschnauzern. Kombinationen av dessa tre raser gjorde att den nya rasen blev mer social och villig att vara till lags än många andra terriers.

Detta ledde till att dvärgschnauzern snabbt blev en populär sällskapshund. Såväl skådespelare som Mary Tyler Moore och Bruce Lee som politikerna Elizabeth Dole och Bob Dole valde att skaffa denna ras. Även andra kändisar valde att bli stolta ägare till den nya, mindre versionen av schnauzern.

Närbild på en dvärgschnauzer

Så tar du hand om din dvärgschnauzer på bästa sätt

En dvärgschnauzer behöver en måttlig mängd motion varje dag. Dessutom bör rasen tränas och socialiseras redan från en tidig ålder. Som hundägare behöver du också borsta och vårda hundens päls regelbundet. Nedan går vi igenom dessa olika behov hos rasen lite mer i detalj!

Motion

En dvärgschnauzer är ingen soffpotatis utan snarare en ganska aktiv ras. Trots att dessa hundar är ganska små i storleken behöver de därför motioneras ganska mycket varje dag. Detta kan du göra genom att bland annat:

Du kan med fördel också använda dig av aktiveringsleksaker för att trötta ut din hund mentalt. Dessa hundar kan också tränas och tävla i olika hundsporter för att få utlopp för sin fysiska och mentala energi.

När du promenerar med din hund bör du helst hålla den kopplad. Dvärgschnauzern har trots allt en hög jaktinstinkt och kan därför få för sig att jaga efter potentiella bytesdjur om chansen ges.

Träning

Det är viktigt att du tränar och socialiserar din dvärgschnauzer. Detta för att hunden ifråga ska vara lycklig, nöjd och skötsam. Därför bör du redan i en tidig ålder påbörja denna träning och på så vis motverka att din hund utvecklar diverse problembeteenden.

Rasen är lättränad och lär sig ofta snabbt nya saker. På grund av sin höga intelligens kan dock dessa hundar också snabbt bli uttråkade om träningen är monoton. Därför är det viktigt att du endast tränar hunden kortare stunder och använder dig av positiv förstärkning.

När det kommer till socialisering bör du börja socialträna din hund redan s om valp. Du bör då låta den träffa olika människor och andra hundar samt vistas i olika miljöer. En dvärgschnauzer är vanligtvis måttligt öppen för att träffa andra hundar och människor. Rasen har dock en hög jaktinstinkt och kan därför ha svårt att leva tillsammans med mindre husdjur, såsom kaniner, marsvin, hamstrar eller andra gnagare.

Denna ras kan också vara ganska skällig. Därför bör du tidigt börja träna din hund att sluta skälla. I den länkade artikeln förklarar vi hur du kan gå tillväga.

Om att jogga med dvärgschnauzer

Du kan med fördel springa och jogga med dvärgschnauzer. Denna ras följer gärna med dig på löprundan förutsatt att hunden ifråga är i bra form. Den ringa storleken och tjocka pälsen i dubbla lager kan dock sätta käppar i hjulen om du vill elitsatsa i canicross (linlöpning med hund). Men om du vill kunna använda din hund som löparkompis finns det alltså inget som förhindrar detta.

Dvärgschnauzer som springer bland höstlöv

Pälsvård

En dvärgschnauzer har en dubbel päls som består av två olika lager. Det undre lagret utgörs av en mjuk underull medan det övre lagret består av strävhåriga täckhår. Rasen fäller inte särskilt mycket av sin päls men pälsen behöver ändå borstas och trimmas regelbundet. Du bör allra helst borsta igenom din hund dagligen för att avlägsna lös päls samt för att förebygga tovor. Dessutom bör du ta din hund till en hundfrisör med en till två månaders mellanrum för att få pälsen klippt. Du kan också välja att klippa hundens päls själv hemma.

Utöver denna pälsvård behöver hunden också badas med jämna mellanrum. Detta kan med fördel göras var eller varannan månad, beroende på hur smutsig din hund blir. Se också till att kontrollera hundens öron och vid behov rengöra dessa med ett öronrengöringsmedel. Du bör även klippa hundens klor regelbundet – i den länkade artikeln går vi igenom hur du gör detta.

Om att skaffa dvärgschnauzer som första hund

Undrar du huruvida det är ett bra val att skaffa dvärgschnauzer som första hund? Denna ras har en trevlig personlig som är lätt att förälska sig i och den har även en hanterbar storlek. Så du kan med fördel kan skaffa dvärgschnauzer som första hund!

Vill du få tips på fler bra hundraser för nybörjare (d.v.s. förstagångshundägare)? Kika då i den länkade listan!

Så är det att leva med dvärgschnauzer

Undrar du hur det är att leva med dvärgschnauzer? Om du väljer att skaffa denna hundras får du en hund som kan hänga med på i princip alla aktiviteter. Den gillar att utmanas både fysiskt och mentalt och kan därför tävla i de flesta hundsporter.

Om dvärgschnauzer som jakthund

Dvärgschnauzern är först och främst en sällskapshund men den kan även användas för andra ändamål. Rasen har en utpräglad jaktinstinkt och har använts för att jaga skadedjur såsom råttor, möss och grävlingar. Så den kan även användas som jakthund.

Om att flyga med dvärgschnauzer

Du kanske vill kunna ta med din hund till ett annat land i samband med en hundutställning eller liknande? Om så är fallet bör du vara medveten om att det är krångligare att flyga med dvärgschnauzer än ensam. För att göra det hela lite mer komplext har dessutom alla de olika flygbolagen sina egna regler kring att ta med hunden på planet.

I vissa fall kan du få flyga med din dvärgschnauzer som handbagage och då ta med dig hunden i passagerarutrymmet. I andra fall kan du istället behöva checka in din hund som ett bagage och låta den färdas i lastutrymmet i en flygbur. Vi rekommenderar dig därför att kontakta ditt flygbolag för att höra vad som gäller på just din flight.

Dvärgschnauzer i skogen

Jämförelser med andra hundraser

Undrar du hur denna ras står sig mot andra raser? Nedan jämför den med jämförbara hundraser!

Dvärgschnauzer eller mellanschnauzer?

Dvärgschnauzer är den minsta schnauzern och har en mer hanterbar storlek för barn och barnfamiljer. En schnauzer är 45-50 cm hög i manken medan dvärgschnauzern är blott 30-35 cm hög. Så om du föredrar lite mindre hundar kan detta vara en bättre ras.

Dvärgschnauzer eller mellanpudel?

En pudel är vänlig och lekfull medan dvärgschnauzern kan vara lite mer reserverad och beskyddande. Bägge raserna kräver en hel del pälsvård på grund av sina pälstyper och pälsens struktur. Mellanpudeln är också lite högre än vad dvärgschnauzern är.

Vanliga frågor om dvärgschnauzer

Hur är dvärgschnauzer?

Rasen är vänlig, livlig och villig att vara till lags. Dessa hundar är också lättlärda och lär sig snabbt nya saker. De är smarta och du behöver därför hålla uppe deras intresse när ni tränar för att hunden inte ska tröttna på träningen.

Är dvärgschnauzer allergivänlig?

Ja, denna ras anses ofta vara lite mer allergivänlig än andra hundraser. Detta beror på att rasen inte fäller särskilt mycket av sin medellånga päls. Med detta sagt kan pälsdjursallergiker ha svårt att tolerera även denna hundras.

När är en dvärgschnauzer fullvuxen?

En dvärgschnauzer är vanligtvis fullvuxen vid omkring 12 månaders ålder. Det är vid denna tidpunkt som hunden når sin fulla mankhöjd. Det tar dock lite längre tid än så för den att fylla ut kroppen ordentligt samt att mogna mentalt.

Är dvärgschnauzer skälliga?

Ja, dessa hundar kan ofta vara ganska skälliga. De skäller både när de är upprörda och glada. Skällandet gör rasen till en utmärkt vakthund, men det kan också vara irriterande och är någonting som du kan vilja träna bort.

Är dvärgschnauzer en terrier?

Ja, dvärgschnauzer är en terrier. Likt andra terriers är rasen ganska tuff och livlig samt har ett stort självförtroende. Rasen har dock inget nära släktband till de hundar som tillhör rasgruppen terrier.

Hur gamla blir dvärgschnauzer?

Dessa hundar blir i genomsnitt cirka 12 år gamla. Detta är en ganska normal livslängd för renrasiga hundar. Det är faktiskt ganska få raser som i genomsnitt blir särskilt mycket äldre än så här.

Hur mycket mat äter en dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer bör äta ungefär 2,5 dl torrfoder om dagen. Exakt hur mycket foder din hund bör äta beror dock på flera olika faktorer, såsom hundens ålder och aktivitetsnivå. Dessutom varierar fodergiven en del beroende på vilket hundfoder du ger.

Är dvärgschnauzer en bra familjehund?

Ja, en dvärgschnauzer kan vara en utmärkt familjehund. De kan ofta gå bra ihop med barn, även om du endast bör låta barnen leka med hunden under uppsikt. Samtidigt kan hundarna vara ganska envisa och kräva en tålmodig och tydlig ledare.

Hur hög är en dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer blir cirka 30 till 35 cm hög i manken. Mankhöjden är ungefär densamma för både hanar och tikar. Tikarna tenderar dock att vara snäppet kortare och lättare än hanarna.

När blir en dvärgschnauzer könsmogen?

En dvärgschnauzer blir könsmogen vid omkring 6 månaders ålder. Hanar tar ofta lite längre tid på sig att bli könsmogna än vad tikar gör. Ibland kan det ta upp till omkring 12 månaders ålder innan en hane har mognat i detta hänseende.

När börjar en dvärgschnauzer löpa?

En tik blir könsmogen vid omkring sex månaders ålder och börjar då löpa. Därefter löper hunden ungefär en gång i halvåret under resten av sitt liv. Löpet är den tidpunkt då tiken är mottaglig för parning.

Hur bör man klippa en dvärgschnauzer?

Borsta först din hund och trimma sedan hunden från nacken och ner mot svansen. Klipp sedan bägge sidorna av hunden i en nedåtgående rörelse. Därefter klipper du försiktigt ansiktet på hunden innan du går vidare nedåt mot hundens bröst och ben.

Hur ofta bör man trimma sin dvärgschnauzer?

Du bör trimma din dvärgschnauzer ungefär var femte till åttonde vecka. Detta är det bästa sättet att hålla pälsen i topptrim. Du kan antingen trimma hunden själv eller låta en hundfrisör göra detta.

När bör man börja trimma en dvärgschnauzer?

Du kan börja ägna dig åt pälsvård så fort du får hem din valp. Däremot bör du vänta med att börja trimma din dvärgschnauzer tills hunden är cirka sex månader gammal. Först då brukar pälsen vara tillräckligt lång för att behöva trimmas.

Vad kostar en dvärgschnauzer?

Beroende på av vilken uppfödare du väljer att köpa din hund kostar en renrasig dvärgschnauzer cirka 17 000 till 25 000 kr. Vissa uppfödare tar lite mer betalt för sina valpar än vad andra gör. Detta kan bland annat bero på föräldradjurens meriter.

Vad heter dvärgschnauzer på engelska?

Dvärgschnauzer heter miniature schnauzer på engelska. Precis som namnet på rasen antyder är detta en mindre variant av hundrasen schnauzer. Schnauzern är också en av de raser som har använts för att få fram denna ras.

Är dvärgschnauzer aggressiv?

Nej, en dvärgschnauzer är egentligen inte särskilt aggressiv. Dessa hundar är vanligtvis mindre aggressiva gentemot andra hundar än vad många andra terriers är. Däremot kan de vara ganska envisa och skälliga vilket får dem att framstå på det viset.

Hur mycket motion behöver en dvärgschnauzer?

En dvärgschnauzer har en förhållandevis hög energinivå och behöver därför motioneras ganska mycket. Du kan faktiskt behöva motionera din hund upp till två timmar om dagen för att den ska må bra. Du kan gärna gå flera långa promenader per dag.

Hur ullkammar man en dvärgschnauzer?

Det är viktigt att du kammar underullen på din dvärgschnauzer. Om du inte gör detta fastnar de sträva täckhåren i underullen och detta kan bli jobbigt för din hund. Därför bör du borsta igenom pälsen med en ullkam med jämna mellanrum.

Liknande artiklar