Mastino napoletano – den stora väktaren från Italien

Mastino napoletano är en mycket stor och tung hund. Den är cirka 60-73 cm hög och väger upp mot 70 kg. Den ska vara en nobel och majestätisk hund. Rasen har ett karakteristiskt utseende men har också en originell gångstil. När de går rör de sig med jämna steg vilket gör att de har likheter med en björn.

Rasen beskrivs som lugn, intelligent och tillgiven sin familj. Det är dock en stor och stark hundras som dessutom har stark vaktinstinkt. Detta gör att den inte anses lämplig som en förstagångshund och som uppfödare och ägare har man ett särskilt ansvar.

Rasen är ovanlig i Sverige. I slutet av 2022 fanns endast 68 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Fakta om mastino napoletano

Mankhöjd hanar:65-73 cm
Mankhöjd tikar:60-68 cm
Vikt hanar:60-70 kg
Vikt tikar:50-60 kg
Rasklubb:Klubben för gårds- och boskapsvaktare
Rasgrupp:Grupp 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)

Historia

Mastino napoletano är en hundras från Italien. Man tror att rasen är ättlingar till de stora strids- och gladiatorhundar som romarna hade. Dessa hundar beskrivs av författaren Columella i sin bok vid namn De Re Rustica på första århundradet e.Kr. Man kan också se hundar som påminner om rasen på terrakottamålningar från Neapel från 1600-talet. Och på 1890-talet beskrevs dessa lokala molosserhundar av professor Tecce vid veterinärhögskolan i Neapel.

Hundarna spreds över hela Europa. Detta eftersom de användes av romarna som stridshundar. Man tror därför att mastino napoletano är ursprungsrasen till flera andra mastiffraser som förekommer i Europa. Rasen har i hundratals år funnits främst på landsbygden kring Neapel och Vesuvius. Ett tag trodde man dock att den var utdöd. Detta bidrog att man gjorde en inventering kring Neapel med Pietro Scanziani i spetsen. Inventeringen skedde efter andra världskriget. 1946 visades några hundar på en hundutställning i just Neapel och året efter skrevs en rasstandard. 1949 erkändes rasen av den italienska kennelklubben. Rasen är även internationellt erkänd av FCI.

Användningsområde och mentalitet

Mastino napoletano är mångsidiga och används som gårdshund, skyddshund, vakthund och sällskapshund. Vaktinstinkten hos rasen är stark och hunden kommer att vakta både hemmet och familjen oavbrutet. Hundarna är vaksamma och ser även hotfulla ut i och med sin storlek vilket gör den utmärkt för vakt- och skyddsarbete. Den är dock inte aggressiv. Rasen beskrivs som alert, självsäker och självständig.

Mastino napoletano är en stor och stark hundras. Utifrån att rasen också har en stark vaktinstinkt bedöms den inte vara en lämplig förstagångshund. Den svenska kennelklubben (SKK) påpekar att både uppfödare och köpare/ägare har ett särskilt ansvar när det kommer till hundar som till exempel har en stark vaktinstinkt. Det gör att man inte bara behöver tänka över sitt åtagande noggrant utan även få kunskap om föräldradjurens mentala status.

Rasen är känd för att vara varsam, vänlig och lugn. Den är även modig, pålitlig och intelligent. Dess temperament ska vara stabilt. Mot sin familj är den väldigt tillgiven, lojal och trogen. Hunden är dock reserverad mot okända hundar och människor. Den är också ointresserad av att bli klappad av personer den inte känner. Att lära känna och få förtroende hos hunden tar generellt längre tid än hos vissa andra raser. Vissa menar att rasen kan vara svår att omplacera i vuxen ålder.

Mastino napoletano är väldigt envis vilket gör att man behöver vara bestämd i sin uppfostran. Dock behöver man också vara kärleksfull då en ung hund är extra känslig för skäll och bestraffningar. Man behöver därför vara både konsekvent och väldigt kärleksfull.

Mastino napoletano

Hälsa och pälsvård

Eftersom mastino napoletano är stor och har riklig hud kan det medföra olika hälsoproblem. Hundarna kan till exempel få hudinflammationer och ögonproblem. Rörelsestörningar och felaktig benställning förekommer också. Även höftledsdysplasi (HD) är en relativt vanlig åkomma inom rasen. Under valptiden måste hunden hanteras varsamt. Den ska därför inte utsättas för olika hårda aktiviteter eller för tuffa lekar. Dessutom bör de inte heller gå i trappor. Livslängden är cirka 8-10 år.

Pälsen är kort, hård och tät. Den ska vara lika lång över hela kroppen och vara max 1,5 cm. Pälsvården beskrivs som minimal.

Jämförelser med andra hundraser

Undrar du hur mastino napoletano är i jämförelse med andra, liknande hundraser? Kika då nedan så finner du just sådana jämförelser!

Mastino napoletano eller cane corso?

Även om även cane corso är en stor hundras så mastino napoletano större, både avseende mankhöjd och vikt. Bägge raserna har en vaktinstinkt och har använts som bland annat gårds- och vakthund. Båda raserna är även vaksamma, självständiga och starka vilket med vaktinstinkten gör att de inte anses vara lämpliga som förstagångshundar.

Mastino napoletano eller rottweiler?

Även om mastino napoletano kan anses vara mångsidig så är rottweilern nog det i större utsträckning. Det är nämligen en mångsidig sällskaps-, bruks- och tjänstehund som återfinns inom bland annat polisen och på brukshundklubbar världen över. Båda raserna är vänliga, modiga och kraftfulla. Vaktinstinkten är stark hos mastino napoletano medan rottweilern har mer av jakt- och kamplust. Även om rottweilern inte uttryckligen avråds som förstagångshund så bör man som ägare vara väl medveten om vilken sorts hund man valt.

Mastino napoletano eller dogo argentino?

Både mastino napoletano och dogo argentino är två stora hundraser. Men även i detta fall så är mastino napoletano större. Båda har vaktinstinkt och dogo argentinon har även en jaktlust då den använts som jakthund. Ingen av raserna bedöms vara förstagångshundar.

Mastino napoletano eller kangal çoban köpegi?

Dessa båda hundraser är stora men en kangal çoban köpegi är faktiskt något större vad gäller mankhöjden. Mastino napoletano kan dock väga något mer. Bägge raserna är vänliga  och trogna sin ägare men är självständiga och har en stark vaktinstinkt. Detta medför att ingen av hundarna anses vara lämpliga förstagångshundar.

Vanliga frågor om mastino napoletano

Hur är en mastino napoletano?

Mastino napoletano är en lugn, stabil och tillgiven hundras. Den har en stark vaktinstinkt som med sin styrka och storlek gör att den inte anses lämplig som en förstagångshund.

Liknande artiklar