En av alla jättestora hundraser som möter en mindre hund

19 jättestora hundraser för dig som vill ha en jätte till hund

Vissa personer föredrar att skaffa mindre hundar medan andra föredrar riktiga jättar till jyckar. De jättestora hundraser som vi lyfter fram i denna lista är i regel vänliga jättar. De är snälla och lojala beskyddare som har många fördelar gentemot mindre vovvar.

Innan du väljer att skaffa en jättestor hund bör du dock ha vissa saker i åtanke. Till exempel kräver jättestora hundraser mer av allt, från större hundtillbehör till mer foder. Dessutom behöver de en större yta att bo och röra sig på.

Jättestora hundraser

I listan nedan hittar du 19 jättestora hundraser för dig som vill ha en jätte till hund!

Bullmastiff

Bullmastiff

Bullmastiffen kom till i mitten av 1800-talet genom att uppfödare korsade bulldoggen med mastiffen (därav namnet på rasen). Resultatet blev en stor och kraftfull hundras som kunde spåra upp och stoppa tjuvjägare. Idag är detta fortfarande en väldigt kapabel vakthund men även en trevlig sällskapshund. Den har en ganska skrämmande framtoning men är i själva verket en vänlig jätte som är tillgiven sin familj.

Cane corso

Cane corso

Tro det eller ej, men cane corso är faktiskt en av de mindre hundarna på denna lista över jättestora hundraser. Detta beror dock inte på att rasen är liten utan snarare på att de andra raserna är väldigt stora. En cane corso är trots allt 60-68 cm i mankhöjd och väger 40-50 kg. Dess stora och kraftiga huvud samt den kraftfulla kroppen får dock rasen att se lite större ut än vad den är. Dessa jyckar behöver mycket motion och bör även få umgås mycket med sin familj.

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux

Dogue de bordeaux är en älskvärd, jättestor hund med ett massivt huvud. Dessa hundar ser ganska elaka och farliga ut, men detta är mest en fasad. Hundarna är nämligen väldigt lojala och trevliga. De skyddar gärna sin familj och gör sig bra som vakthundar. Rasen kommer från Frankrike och kallas ibland för den franska mastiffen.

Grand danois

Grand danois

Grand danois är en majestätisk och vänlig jätte som närmast liknar en mindre häst i storlek. Det gör att dessa hundar verkligen sticker ut från mängden. Storleken är dock inte vad som gör en hund av denna ras till en trevlig sällskapshund. Det är istället rasens temperament – hundarna är ofta lugna, vänliga, lekfulla och väldigt lojala. Detta är rasen för dig om du vill skaffa den största hundrasen av de alla!

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund är ännu en av de lite mindre hundarna på vår lista med jättestora hundraser. Denna schweiziska hundras är dock 60-72 cm hög i manken och väger 36 till 64 kg. Dessa hundar är ganska vänliga och lugna men kan vara reserverade mot främlingar. De är också riktiga energiknippen som behöver mycket motion och träning samt en uppgift att utföra. Om de får möjlighet att göra sig av med sin energi kan de dock vara riktigt trevliga sällskapshundar.

Irländsk varghund

Irländsk varghund

Irländsk varghund är en ras som historiskt sett har använts som jakthund och för att skydda bostäder. I modern tid används dessa hundar dock främst som sällskapshundar. De har dock bibehållit en del av sin jakt- och vaktinstinkt. Detta är också jättestora hundar som behöver mer utrymme och motion än många andra raser.

Kangal coban köpeği

Kangal çoban köpeği

Kangal çoban köpeği är en hundras som även kallas anatolisk herdehund. Detta är ännu en boskapsvaktare och tillika en jättestor hund. Dessa hundar är dock inte särskilt tillgivna utan ganska självständiga. Detta är faktiskt även fallet till och med när det kommer till de personer som de gillar allra mest. De sköter istället sitt och håller ständigt utkik efter potentiella faror. Hundarna kan lätt bli överbeskyddande om de inte socialiseras ordentligt.

Kavkazskaja ovtjarka

Kavkazskaja ovtjarka

Kavkazskaja ovtjarka är en hundras som beskrivs som en rysk björnhund. Den är dock inte att förväxla med den karelska björnhunden då ovtjarkan är en betydligt större och mer skräckinjagande hund. Denna kaukasiska herdehund ser dessutom än större ut än vad den egentligen är tack vare den långa och fluffiga pälsen. Dessa hundar har ursprungligen haft till uppgift att skydda boskap från börjar och andra rovdjur. De används än idag för denna uppgift men även som sällskapshund. En självständig och jättestor hund som denna erfordrar en erfaren och trygg hundägare.

Leonberger

Leonberger

Leonberger är en av de mer kända och populära av alla jättestora hundraser på denna lista. Dessa små lejon till hund är vanligtvis snälla och lugna. De är väldigt tillgivna sina familjemedlemmar och är ofta bra på att läsa av oss människor och våra känslotillstånd. Detta gör dem till utmärkta sällskapshundar och terapihundar.

Mastiff

Mastiff

Mastiffen ser tuff ut på utsidan men är i själva verket än lättsam sällskapshund med ett stort hjärta. Denna hundras tenderar att dregla en hel del. Därför bör du alltid ha en trasa i närheten så att du kan torka upp dreglet från hundens enorma huvud. Dessutom kan dess stora och muskulösa kropp lätt knuffa omkull såväl människor som föremål i trängre utrymmen. Detta är viktigt att tänka på om du bor i en lägenhet eller i en mindre villa. Mastiffer är jättestora hundar som kräver en tillräckligt stor boyta och mycket vardagslydnad.

Mastín español

Mastín español

Mastín español är ännu en jättestor hundras som vi såklart måste ha med på denna lista. Dessa hundar blir väldigt stora och tunga, och deras imponerande kroppshydda får de flesta potentiella hot att backa. Detta oavsett om hotet ifråga är en inbrottstjuv eller ett rovdjur. De har en utpräglad vaktinstinkt och är sällan särskilt välkomnande gentemot främlingar. Denna instinkt kan mildras med hjälp av tidig socialisering och en trygg hundägares ledarskap.

Mastino napoletano

Mastino napoletano

Mastino napoletano är en italiensk hundras med rötter som sträcker sig tillbaka ända till Romarrikets dagar. Rasen har tidigare använts som stridshund men kom med tiden att bli mer av en vakthund. Detta är en hundras med rynkor som känns igen på sitt distinkta rynkiga utseende och sin lösa hud. De har också en rejäl kroppshydda och en lite klumpig gång. Rasen tenderar att vara lojal och beskyddande, men den är ofta också lugn och trevlig.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund är en kärleksfull familjehund och en enastående arbetande hund. Den har simhud mellan tårna och en vattentät päls. Därför är rasen väl anpassad för vattenaktiviteter av olika slag. Till exempel kan den hjälpa fiskare i deras arbete eller rädda människor som håller på att drunkna. För dessa jättestora hundar är det självklart att hjälpa till och skydda människor, särskilt barn.

Presa canario

Presa canario

Presa canario är en jättestor hundras som dessutom har ett stort och kraftigt huvud. Dess utseende gör att rasen till och med ser lite större ut än vad den faktiskt är. Likt många andra raser på denna lista har rasen ursprungligen används som en boskapsvaktare. Tyvärr har den även använts för hundhetsning och därför ogillar den ofta andra hundar. Dessutom kan dessa hundar vara ganska skeptiska till främlingar. De kräver därför tidig socialisering och träning.

Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhundar är stora och kraftfulla men samtidigt vänliga och snälla. Detta är en hundras med en lång och anrik historia. Det är en vallande hundras som utöver att skydda boskap även skyddar sin bostad. Det är också en aktiv ras som kräver en hel del daglig motion och lydnadsträning för att må bra och bli väluppfostrad.

Rysk svart terrier

Rysk svart terrier

Rysk svart terrier är hund som är lika stor som den är intelligent. Denna hundras togs fram av den sovjetiska regeringen under 1930-talet. Detta i syfte att skapa en kraftfull vakthund. Än idag bär dessa hundar på sin vaktinstinkt och de är dessutom väldigt lojala gentemot sina familjer. Mot främlingar kan de vara lite mer reserverade.

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund är en hund som ofta används för att hitta och rädda människor i nöd. Detta är en av de jättestora hundraser med ett än större hjärta som är ett självklart inslag på en lista som denna. Dessa hundar är nämligen ofta lugna och tillgivna familjehundar som generellt sett funkar bra tillsammans med barn. Vissa sankt bernhardshundar förstår inte riktigt hur stora de är. Därför är det viktigt att du tränar din hund ordentligt så att du har den under kontroll.

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund är en av de lite lättare hundraserna på denna lista över jättestora hundraser. Detta till trots väger dessa hundar ca 36,5 kg (tikar) till 45,5 kg (hanar). Rasen är dessutom hög i manken och har långa ben. Till råga på allt är detta en jakthund med en utpräglad jaktinstinkt. Därför krävs en inhägnad trädgård med ett högt staket eller stängsel för att hålla kvar dessa hundar. De är dock tillgivna och kärleksfulla vovvar som brukar gilla alla människor.

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff är en jättestor hund som nästan mer liknar en björn än en vovve. Detta är inte bara en väldigt stor hundras utan även en väldigt fluffig sådan. Den långa pälsen kräver förstås en hel del pälsvård. Ursprungligen användes dessa hundar för att skydda boskap från rovdjur. I vår tid är detta dock främst en sällskapshund. De kräver dock en erfaren hundägare då de kan vara ganska självständiga och vakta sitt revir. Dessutom är de inte särskilt enkla att träna och kan bli farliga om de inte socialiseras tidigt.

Avslutande tankar om jättestora hundraser

Innan du väljer att skaffa någon av de jättestora hundraser som vi lyfter fram här bör du tänka till. Jättar som dessa har nämligen en stor aptit och äter större mängder foder än andra hundar. Dessutom kan de kosta mer att försäkra och även veterinärkostnaderna brukar bli lite större. Som om inte detta vore nog blir även olika hundtillbehör ofta lite dyrare, om de ens passar hunden vill säga. Men om detta är utmaningar som du är beredd att ta dig an kan en jättestor hund också vara en jättetrevlig vän.

Tänk dock på att jättestora hundar ofta lever lite kortare än mindre hundraser. På grund av olika sjukdomar och andra faktorer är den genomsnittliga livslängden hos dessa raser knappt 8 år.

Har du redan en hund av någon av dessa jättestora hundraser därhemma? Berätta i sådana fall gärna vilken ras det rör sig om och vad du gillar mest om din jätte till hund i en kommentar!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *