Två hundar vars ägare ska infria sina nyårslöften för hundägare

Nyårslöften för hundägare

I samband med att det nya året ska ringas in väljer många att ge sig själva löften. Du kanske lovar dig själv att förbereda veckans måltider på söndagar, att läsa en bok i månaden eller att börja träna (igen). Men om du äger en hund kan helt andra löften vara aktuella. Här delar vi därför med oss av våra bästa nyårslöften för hundägare!

Listan nedan kan ses som en omvänd version av vår lista över vanliga misstag som hundägare gör. Läs gärna även den artikeln för att få tips på saker som du bör undvika att göra!

Hörs oss diskutera nyårslöften här:

Nyårslöfte #1: Motionera din hund lite mer

Hur mycket motion en hund behöver varierar mellan olika raser och individer. Med det sagt skulle det förmodligen inte skada om du bestämde dig för att motionera din hund lite mer. Detta förutsatt att hunden ifråga är frisk och att du ökar motionen gradvis snarare än över en natt.

Du kan göra detta på flera olika sätt, bland annat genom:

Det finns många olika sätt att aktivera hunden inomhus såväl som utomhus. Genom att läsa den länkade artikeln får du tips på 25 sätt att aktivera din hund.

Nyårslöfte #2: Hjälpa hunden att gå ner i vikt

Övervikt hos hundar är tyvärr ett växande problem. Detta kan ha att göra med att vi numera ser dem mer som familjemedlemmar än som något annat. Vi vill gärna dela med oss av vår goda mat och sticka till dem lite extra godbitar. Det är dock inte hälsosamt för din hund att väga alltför mycket. Därför bör du hjälpa din överviktiga hund att gå ner i vikt.

Detta är ett nyårslöfte för hundägare som kan infrias på flera sätt, däribland genom att ge hunden:

 • mer motion
 • ett dietfoder
 • lite mindre foder
 • färre godbitar
 • ett mer hälsosamt hundgodis.

Nyårslöfte #3: Lära din hund nya saker

Nya upplevelser och ett livslångt lärande är lika viktigt för hundar som för oss människor. Därför bör du passa på att ta din hund till nya platser samt låta den lära känna nya människor och hundar. Du bör även lära din hund nya saker när du har möjligt att göra detta.

Du kan med fördel stimulera hundens inlärning genom att:

 • gå en hundkurs
 • lära din hund nya hundkommandon
 • ägna mer tid åt socialisering.
Siluett med en kvinna som tränar sin hund och lär den nya saker

Nyårslöfte #4: Ta bättre hand om din hund

Som hundägare vill du såklart din hund väl – ingen tror något annat! I den bästa av världar skulle du kunna ge hunden det allra bästa och aldrig behöva göra avkall på någonting. Men tyvärr är det ju lätt hänt att livet och de andra åtaganden du har ibland kommer emellan. Därför kan ett bra nyårslöfte för dig som hundägare för att försöka ta lite bättre hand om din hund.

Detta kan du göra på följande sätt:

Nyårslöfte #5: Hjälp utsatta hundar

Tyvärr har inte alla hundar en lika bra tillvaro. Det finns dock mycket du kan göra för att hjälpa en utsatt hund.

Till exempel kan du välja att:

 • adoptera en övergiven hund istället för att tinga en valp
 • ta in en omplaceringshund i ditt hem
 • donera pengar till en organisation som hjälper hemlösa hundar (till exempel Hundar Utan Hem eller Hundstallet).

Avslutande tankar om nyårslöften för hundägare

Exemplen ovan är bara några exempel på lämpliga nyårslöften för hundägare. Vilket eller vilka av dessa löften som du själv väljer att anamma är helt upp till dig. Men rannsaka gärna dig själv och fundera över hur du skulle kunna sätta lite guldkant på din hunds tillvaro under det kommande året!

Vilka nyårslöften har du gett dig själv inför det år som ligger framför oss? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du ska göra annorlunda framöver!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *