Vi människor älskar såklart våra hundar! Men hundägandet har ändå sina utmaningar och är inte alltid särskilt lätt. Det är förenat med en hel del ansvar och såväl förstagångshundägare som mer erfarna hundmänniskor bör ibland gå tillbaka till grunderna. Det finns nämligen vissa vanliga misstag som hundägare gör trots att man egentligen vet bättre.
Detta problem har blivit än mer synbart på grund av det ökade hundintresset i spåren av coronapandemin. Många har som bekant vant att skaffa hund på senare år – vissa för första gången. Du kanske själv tillhör denna skara eller känner någon som stämmer in på beskrivningen? Och som hundägare vill man såklart undvika att falla i någon av de vanliga fallgroparna.
Därför har vi knåpat ihop denna artikel. Vi vill informera hundintresserade om vilka som är de vanligaste misstagen. För genom att vara medveten om dessa kan du enklare undvika att själv begå dem.
8 vanliga misstag som hundägare gör
Det finns vissa vanliga misstag som hundägare gör mer frekvent. Nedan belyser vi 8 av de allra vanligaste misstagen!
1. Skaffar hund innan man är redo eller väljer fel hundras
Det är ibland lätt hänt att man skaffar en hund rent impulsmässigt. Det kan vara svårt att stå emot de vänliga valpögonen och man vill gärna ha en liten valp därhemma. Men det är ett stort beslut att skaffa hund och du bör tänka igenom beslutet noga.
Till exempel bör du fundera på om du:
- har råd med (en hund kostar cirka 10 000-15 000 kronor per år i rörliga utgifter)
- kan och vill lägga ner mycket tid på att uppfostra, träna och motionera din hund
- har tillräckligt mycket utrymme för en hund av önskad storlek (vissa hundraser kräver mer utrymme än andra)
- är beredd på att ägna tid och energi åt pälsvård, att korrigera och träna bort problembeteenden och rengöra efter din sjuka hund
- har tänkt igenom beslutet och är redo att skaffa en hund
- väger in den önskade rasens mentalitet och inte bara dess söta utseende
- klarar av logistiken kring ytterligare en hund (om du redan har en).
2. Inte motionerar och aktiverar hunden tillräckligt
Motion är ett grundläggande motion som alla hundar har. Exakt hur mycket motion en hund behöver beror på flera olika faktorer, såsom ras och ålder. Vissa hundar behöver därmed motioneras mer än andra, men regelbundna promenader är en viktig grundbult i hundägandet.
Du bör försöka sätta fingret på din hunds motionsbehov med jämna mellanrum. Om hunden verkar vara rastlös och uttråkad är detta ett tecken på att den bör motioneras lite mer. Detsamma gäller också om din hund är överviktig, eller om den jämt och ständigt är hyperaktiv och uppe i varv.
Hundar behöver också mental aktivering. Även här varierar behovet utifrån ett antal olika faktorer. Du kan med fördel stimulera din hund mentalt med hjälp av aktiveringsleksaker och liknande. I vår länkade artikel tipsar vi om några av de bästa aktiveringsspelen enligt vår uppfattning.
Dessutom kan du med fördel aktivera din hund genom hundaktiviteter och hundsporter av olika slag. Till exempel gillar många hundar att delta i fysiskt aktiva sporter såsom agility. Även nosework och viltspår är populära sporter där hunden får använda sitt fina luktsinne!
3. Inte tränar och socialiserar hunden tillräckligt mycket
Alla hundar behöver tränas och socialiseras. Detta även om vissa raser och individer har ett större behov än vad andra har. Om du väljer att inte uppfostra och träna din hund kan du tvingas jobba i uppförsbacke lite längre fram. För hur ska hunden veta vilka regler som gäller? Vilken struktur och vilket ledarskap erbjuder du?
Träningen och socialiseringen bör inte ses som ett tråkigt måste utan istället som något roligt. Genom att utföra den med glädje och på ett positivt sätt kan du verkligen knyta an till din hund. Läs gärna om klickerträning och hur du kan använda denna träningsmetod!
Vikten av tillräcklig socialisering
Vad hundträning är förstår de allra flesta. Socialisering är dock ett lite mer diffust begrepp som kan behöva klargöras. Vad som åsyftas är att du vänjer din hund vid olika miljöer och allt som förekommer i dessa. Det kan till exempel röra sig om allt från andra vuxna och barn till djur, föremål och olika slags situationer.
Om en hund inte socialiseras tillräckligt är risken stor att den utvecklar olika fobier och rädslor. Dessutom kan bristen på socialisering leda till diverse problembeteenden. Det är inte heller bara valpar som bör socialiseras utan detta kan du även göra med din vuxna hund!
Ta gärna med din hund in till stan och låt den bekanta sig med helt nya fenomen och störningsmoment. Där finns ofta hundvänliga caféer och andra platser där hundar är välkomna!
4. Skjuter upp nödvändiga veterinärbesök
Avvaktar du gärna tills hunden blir sjuk innan du besöker veterinären? I sådana fall är du tyvärr långt ifrån ensam. Visst, det finns ingen större anledning att göra veterinärbesök i tid och otid. Men många hundägare väljer att skippa de rutinmässiga besöken såvida deras hund inte är skadad eller sjuk. Detta kan bland annat bero på att veterinärvård ofta är förenat med en ganska stor kostnad.
Men om du verkligen vill ta hand om din hund på bästa sätt bör du tänka om. Rutinmässiga veterinärbesök är en grundsten i arbetet att hålla din hund frisk och hälsosam. Hundar är nämligen erkänt skickliga på att dölja sina skador och sjukdomar tills besvären blir alltför påtagliga. Men genom att besöka din veterinär regelbundet kan du upptäcka även mindre hälsobesvär innan de blir mer allvarliga. Dessutom lär din hund sig att låta hanteras av veterinären.
5. Slarvar med tandborstningen
Många tycks tro att dålig andedräkt hos hund är fullt normalt. I själva verket är det dock ett tecken på dålig munhälsa. Det kan vara något så enkelt som att lite tandsten har tillåtits byggas upp på tänderna. Att ta bort tandsten kostar i regel ungefär 3 000-4 000 kronor. Men om detta inte åtgärdas kan allvarligare besvär såsom tandlossning uppstå lite längre fram.
Därför är det viktigt att du regelbundet borstar tänderna på din hund. I en perfekt värld bör du göra detta dagligen. Men i det verkliga livet kan det vara svårt att få till tandborstningen precis varje dag. Däremot bör du se till att göra detta så ofta som bara är möjligt. Allt som krävs är en bra hundtandborste och en hundtandkräm. Dessutom kan du med fördel låta veterinären avlägsna tandsten från hundens tänder med jämna mellanrum.
6. Budgeterar inte för de löpande kostnaderna
Hundägandet kan kosta en hel del pengar. Därför bör du budgetera för de löpande kostnaderna såväl som för själva inköpet av din hund. Allt från hundfoder och hundtillbehör till försäkring och veterinärvård kostar pengar. Dessutom kan du även behöva betala för hundkurser och andra utgifter som kan uppstå lite mer sällan.
7. Tar inte tag i problembeteenden i tid
Problembeteenden hos hundar börjar ofta som något ganska litet men blir fort värre. Om du ignorerar beteendet växer det sig större som genom en snöbollseffekt. Dessutom kan du omedvetet råka förstärka oönskade beteenden hos din hund. Detta gör du till exempel om du belönar en aggressiv hund med godis.
Istället för att låta snöbollen börja rulla bör du ta tag i problemen i tid. Så fort du identifierar ett problembeteende eller en rädsla hos din hund bör du börja jobba med den. Googla lite på problemet, fråga andra hundägare eller din uppfödare eller sök hjälp hos en professionell hundtränare. Det viktiga är att du agerar så tidigt som möjligt och arbetar långsiktigt med problemet.
8. Riskerar att tappa bort hunden
Tyvärr skiljs hundar åt från sina ägare varje dag. Vissa hundar stjäls men i de flesta fallen rör det sig istället om bortsprungna hundar. Fråga dig själv om du vidtar alla åtgärder som krävs för att minimera risken för att din hund springer bort. Ta också reda på vad du bör göra om din hund springer bort.
Ett sätt att undvika att förlora din hund är att använda ett GPS-halsband när din hund är lös i till exempel skogen. Med ett sådant kan du enklare hålla koll på var din hund befinner sig och det underlätta förstås sökandet efter hunden!
Avslutande tankar
Ovan har vi gått igenom några av de vanliga misstag som hundägare gör. Tyvärr gör vi nog alla oss skyldiga till ett eller flera av dessa vid något tillfälle. Gör du själv dig skyldig till något av de misstag som vi har tagit upp här? Skriv då en kommentar och berätta vilket samt vad du kan göra annorlunda framöver!
Tar inte tag i problembeteenden i tid, där kände jag mig träffad som nu kommer arbeta för att min underbara hund går bättre i koppel och kan möta alla andra hundar utan att skälla. När vi går på ställen som hon inte känner igen uppför hon sig exemplariskt både i kopplet och om det kommer andra hundar, så hon kan. Det är jag som behöver hitta hur jag kan lära henne att det gäller även på välkända marker.
Hej Anna och tack för din kommentar! Vi har nog alla sådant som vi skulle kunna förbättra, så bara genom att identifiera detta ligger du i framkant. Det låter ju utmärkt att du har tänkt arbeta med detta, stort lycka till!