Belgisk vallhund – Allt om rasen och de fyra varianterna

Belgisk vallhund är en medelstor hundras med vallande egenskaper. Rasen härstammar från Belgien där man historiskt sett har använt den till att valla får. På senare år har rasen även letat sig in i poliskåren. Tack vare att dessa hundar är väldigt mångsidiga lämpar de sig väl för en rad olika hundyrken och hundsporter.

Dessa hundar är kända för att generellt sett vara friska och sunda.

Fakta om belgisk vallhund

Mankhöjd hanar:60-66 cm
Mankhöjd tikar:56-62 cm
Vikt hanar:25-30 kg
Vikt tikar:20-25 kg
Rasklubb:Rasklubben för Belgiska Vallhundar
Rasgrupp:Grupp 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
Belgisk vallhund (tervueren)

Historia

Historian bakom belgisk vallhund har sin början år 1891. Det var nämligen då som en professor vid Belgiens veterinärhögskola startade en rasklubb där man mönstrade 117 hundar. Tanken med detta var att försöka utröna huruvida det stämde att det finns åtta varianter av färg och hårlag hos den belgiska vallhunden. Året därpå publicerade man så den allra första rasstandarden och inledde en organiserad avel för att skapa en mer enhetlig typ.

1897 hade rasklubben enats om tre olika varianter: malinois, laekenois och groenendael. Ytterligare tre år därefter godkändes även varianten tervueren. De två långhåriga typerna tervueren och groenendael kommer från samma stam av hundar. Den korthåriga malinois och den strävhåriga laekenois kommer delvis från samma stam av hundar.

1901 erkändes belgisk vallhund som ras av Belgiens kennelklubb. Det tog ytterligare ett antal år innan rasen erkändes i Sverige av Svenska Kennelklubben. Faktum är att de olika varianterna inte kom till vårt land förrän först under 1950-talet. Först satte den första hunden av varianten groenendael sina tassar i landet och några år senare dök den första tervueren upp. Vår första malinois importerades inte förrän 1974 och laekenois kom till Sverige först 1984.

Olika varianter av belgisk vallhund

Det finns fyra olika varianter av denna hundras. Dessa skiljer sig åt vad gäller hårlag och färg. De olika varianterna är:

Dessa varianter anses dock inte vara separata hundraser utan allesammans tillhör alltså rasen belgisk vallhund. Du kan läsa mer om de olika varianterna nedan.

Groenendael

Groenendael

Groenendael är en variant av belgisk vallhund som har en lång och svart päls. Denna variant har fått sitt namn från slottet Groenendael i Belgien.

Detta var den första varianten att importeras till Sverige. Groenendael kom hit i början av 1950-talet, några år tidigare än landets första tervueren importerades.

Laekenois

Laekenois

Laekenois är en variant av belgisk vallhund som har en sträv päls i antingen grå eller röd fawn. Denna variant har fått sitt namn från det kungliga slottet i belgiska Laeken.

Först år 1984 importerades den första laekenois till Sverige. Detta är en starkt bidragande orsak till att den än idag är den minst vanliga varianten av denna hundras i vårt land.

Malinois

Malinois

Malinois är en variant av belgisk vallhund med en kort päls i antingen röd eller grå fawn. Denna variant har fått sitt namn från den belgiska orten Mechelen.

1974 importerades den första malinois till Sverige. Sedan dess har den blivit väldigt populär och tagit många svenska hundägare med storm.

Tervueren

Tervueren

Tervueren är en variant av belgisk vallhund med lång päls i antingen röd eller grå fawn. Denna variant har fått sitt namn från den belgiska orten Tervuren.

Denna variant importerades till Sverige under 1950-talet, några år efter att vår första groenendael anlänt till landet.

Om att ha en belgisk vallhund som sällskapshund

En belgisk vallhund är vaken, skyddande och hängiven. De är också väldigt tillgivna och känsliga, vilket gör att de lämpar sig utmärkt som sällskapshundar. Detta är också en bra ras för aktiva hundägare med mycket energi. Så om du kan hålla jämna steg med ditt energiknippe kommer du kunna njuta av en lojal och älskvärd familjemedlem.

Med det sagt bör du ge din hund en hel del motion och mental aktivering. En hund som är uttråkad kan nämligen snabbt börja uppvisa ett destruktivt beteende. Därför bör du ge din hund utrymme att kunna springa fritt inom ett inhägnat område. Detta kan du förslagsvis göra i din trädgård (om du har en sådan) eller i en hundrastgård. För dessa hundar har ofta en starkt jaktinstinkt och tenderar att jaga efter allt som rör sig. Detta oavsett om det är en cyklist eller en ekorre.

Belgisk vallhund eller schäfer

Belgisk vallhund och tysk schäferhund är två hundraser vilka kan ses som kusiner. Den belgiska kusine är dock ofta lite mer oberoende som hund än vad den tyska schäferhunden är. En schäfer tycks ha lättare att drabbas för separationsångest efter att ha bildat ett starkt band till sin ägare. Dessutom kan en belgisk vallhund vara lite enklare att träna än en schäfer. Den sistnämnda hundrasen är också lite tyngre och kräver därför större mängder hundfoder.

Även när det kommer till att erbjuda skydd anses den belgiska vallhunden vara överlägsen schäfern. Vissa menar att de är som en uppskruvad variant av schäferhundar och de lyder ofta kommandon innan man knappt har hunnit uttala dem. Vissa människor kan dock tycka att den belgiska vallhundens energinivå är alltför hög. Så om du vill skaffa en bra brukshund som inte är otroligt uppe i varv kan en tysk schäferhund vara ett bättre alternativ.

Vanliga frågor om belgisk vallhund

Hur mycket kostar en belgisk vallhund?

En belgisk vallhund kostar i regel mellan 12 000 kronor och 14 000 kronor.

Hur länge växer en belgisk vallhund?

En belgisk vallhund är fullvuxen vid cirka 16-19 månaders ålder.

Liknande artiklar