Blandras eller renrasig hund siluetter

Blandras eller renrasig hund (för- och nackdelar)

Funderar du på att skaffa en hund? Vad roligt! Jag garanterar dig att du kommer att få en bästa vän som följer dig var du än går. Det finns nog inget mysigare eller mer givande än att ha en hund. Du behöver dock ha tänkt igenom detta beslut noga innan du bestämmer dig helt och hållet. Vill du till exempel ha en blandras eller renrasig hund?

Hela debatten kring för- och nackdelarna med blandrashundar och renrasiga hundar är ganska infekterad. Å ena sidan hävdar uppfödare av erkända hundraser att blandraser är att betrakta som byrackor. Samtidigt menar förespråkare för ”blandisar” att deras hundar är mer hälsosamma då de inte har avlats sönder.

Så vilken sida har egentligen rätt? Det kan vara svårt för utomstående att ta reda på detta. Faktum är att det finns för- och nackdelar med såväl renrasiga hundraser som med blandraser. Därför behöver du känna igenom skillnaderna mellan dessa för att själv bilda dig en åsikt.

Skillnader mellan blandraser och renrasiga hundar

En blandrashund är en korsning mellan två olika raser. Ibland är det fler hundraser än så inblandade.

En del av dessa blandraser får egna namn medan en del inte får det. I det senare fallet brukar man endast säga att det är en korsning mellan x och y.

Fördelar med att skaffa en renrasig hund (nackdelar med blandrashundar)

Det finns framför allt tre fördelar som talar till fördel för renrasiga hundar:

 1. Förutsägbara fysiska drag – När du köper en renrasig hund kan du i regel räkna med att den kommer att ha vissa fysiska egenskaper. Redan när du får hem valpen vet du ungefär hur pass stor den kommer bli. Du känner även till hur mycket pälsvård som kommer att krävas. Detsamma gäller även vilka övriga fysiska drag hunden kommer ha i vuxen ålder.
 2. Förutsägbart beteende och temperatment – I flera århundraden har hundar med rena blodslinjer avlats fram och fått ett visst temperament. Till exempel är jack russel terrier och pudel två raser som ofta har en hög energinivå. Samtidigt är vissa andra hundraser vanligtvis mindre hyperaktiva. Genom att välja en renrasig hund kan du skaffa en jycke med ett beteende och temperament som passar dig.
 3. Får delta på hundutställningar – Endast renrasiga hundar tillåts delta på de hundutställningar som arrangeras av Svenska Kennelklubben och andra organisationer inom FCI. Så om du är intresserad av att ställa ut din hund bör du alltså skaffa en renrasig hund.
Labradoodle blandras
Om du skaffar en labradoodle får den inte delta på hundutställningar.

Nackdelar med renrasiga hundraser (fördelar med blansraser)

De två främsta nackdelarna med renrasiga hundar är även de stora fördelarna med blandrashundar:

 1. Hälsoproblem – Tyvärr har vissa raser med tiden blivit sönderavlade. Aveln av renrasiga hundar har många gånger lett till att dessa har blivit benägna att drabbas av vissa sjukdomstillstånd. Till exempel drabbas tyska schäferhundar oftare av höftdysplasi medan mopsar många gånger får andningsbesvär.
 2. Inköpspris – Det kostar generellt sett betydligt mer att köpa en renrasig hund än en blandrashund. Detta är dock ingen hundraprocentig sanning utan idag kostar vissa blandrashundar faktiskt mer än renrasiga hundar. Dessutom är inköpspriset en ganska liten kostnad sett över en hunds livstid. Andra utgifter såsom veterinärbesök, hundförsäkring och inköp av diverse hundtillbehör överskuggar vanligtvis inköpspriset.

Populära renrasiga hundraser

För att ta reda på vilka som är de mest populära renrasiga hundraserna har vi gått igenom statistik över nyregistrerade hundar. Dessa är de raser som under 2019 stod för flest nyregistreringar i Svenska Kennelklubbens hundregister:

 1. Labrador retriever
 2. Golden retriever
 3. Tysk shäferhund
 4. Jämthund
 5. Staffordshire bullterrier
 6. Cocker spaniel
 7. Fransk bulldogg
 8. Shetland sheepdog
 9. Långhårig chihuahua
 10. Flatcoated retriever
 11. Dansk-svensk gårdshund
 12. Bichon havanais
 13. Finsk lapphund
 14. Drever
 15. Border collie
 16. Rottweiler
 17. Pomeranian
 18. Strävhårig tax
 19. Mpops
 20. Jack russel terrier
Labrador retriver
Labrador retriever är den mest populära hundrasen i Sverige.

Populära blandraser

Det finns många populära blandraser att välja mellan för den som är intresserad. Dessa hundraser är förvisso inte erkända av Svenska Kennelklubben. Men samtidigt har många raser haft denna status innan de senare har erkänts som ras.

 • Cavoodle är en korsning mellan dvärg och toypudel med cavalier king charles spaniel. En cavoodles storlek beror på om den är korsad med dvärgpudel eller toypudel.
 • Labradoodle är en korsning mellan labrador och pudel. Dessa kan variera i färg från svart till gräddvit.
 • Cockerpoo är en korsning mellan amerikansk cocker spaniel eller cocker spaniel med en pudel. Ofta gäller det dvärg, toy eller mellanpudel.
 • Cavapoo är en korsning mellan pudel och en cavalier king charles spaniel. Här är det mest vanligt att det används en mindre variant av pudel.
 • Cavachon är en korsning mellan bichon frisé och en cavalier king charles spaniel. Det här är oftast en väldigt glad och vänlig hund.
 • Maltipoo och yorkiepoo – här korsar man pudel med en malteser eller yorkshireterrier. Det kan handla om både dvärg eller toypudel. Båda hundarna är väldigt charmiga sällskapshundar. Dock kan yorkiepoo vara ganska så temperamentsfulla och lite tuffare än en maltipoo. Det beror på korsningen med terrier.
 • Pomapoo är en korsning av pomeranian och toypudel raserna. De är tillgivna och anpassar sig mycket utefter sin ägare och dennes livsstil.
Cavoodle blandrashund
Cavoodle är en populär blandras.

Vanliga frågor om blandrashundar

Vad är en blandrashund?

En blandrashund är helt enkelt en korsning mellan två eller fler hundraser. En del av dessa har fått nya egna namn, medan man med vissa bara säger korsning mellan x och y.

Är blandraser friskare än renrasiga hundar?

Generellt så brukar man säga att blandraser är friskare än de renrasiga hundarna. Detta baseras på färre veterinärbesök och att blandrashundar ofta lever lite längre än renrasiga hundar.

Vad kostar en blandrashund i regel?

Vad en hund kostar styrs dels av efterfrågan men även vad det är för typ av hund. En renrasig hund kostar mer än en blandras. Ofta är det så pass mycket som hälften som skiljer i pris. Men mellan sex och tjugo tusen får du nog räkna med att en blandrashund kostar på ett ungefär.

Varför är en renrasig hund dyrare än en blandras?

En renrasig hund är ofta uppfödd på kennel och har stamtavla. Många ställer gärna ut sina hundar eller tävlar med dessa på andra sätt. Därav kostar det mer att ha en sådan typ av hund.

Bör jag skaffa en blandras eller en renrasig hund?

Det är upp till dig vilken typ av hund du vill ha och om du bör skaffa en blandrashund eller renrasig hund. Men fundera över vad du önskar ha ut av livet med den hund du väljer. Kommer du att ställa ut och tävla med hunden eller vill du helt enkelt bara ha en lojal vän att ha i knäet där hemma?

Avslutande tankar

Personligen föredrar jag renrasiga hundar framför blandrashundar. Anledningen till detta är att jag föredrar deras förutsägbara utseende och mentalitet. Jag har också själv två eurasier och har ägnat mig en hel del åt hundutställning.

Med det sagt är jag inte en lika militant motståndare mot blandraser som vissa andra. För mig är det viktigaste att du skaffar din hund genom en seriös uppfödare. Du bör även överväga att ta emot en hund för omplacering via exempelvis Hundstallet.

Vad du däremot inte bör göra är att köpa en hund via Blocket eller importera en gatuhund till Sverige. Nackdelarna med att göra detta förtjänar dock en egen artikel, så dem kommer jag inte att gå in på här.

Skriv gärna en kommentar och berätta om dina egna erfarenheter. Föredrar du själv blandraser eller renrasiga hundar? Tycker du att jag har rätt eller är helt fel ute i mina resonemang? Så länge tonen är god välkomnas alla åsikter i diskussionen!

Liknande artiklar

2 reaktioner på ”Blandras eller renrasig hund (för- och nackdelar)”

 1. Adrineh Moradi masihi

  Hej min hund som var en blandras Yorkshireterrier blev biten av en schäfer den 6/2-2023 det var en hemskt upplevelse min hund fick omfattande skador och blev opererad men tyvärr avled 3 dagar efter operationen. Jag saknar honom så mycket. Men jag tänker skaffa en ny hund jag funderar på blandras Yorkshire och Maltes är det bra blandning typ allergivänliga samt tappar de hår?

  1. Hej Adrineh och tack för din kommentar! Det var väldigt tråkigt att höra att du var med om en så pass hemsk upplevelse med din hund! Jag förstår att saknaden efter hunden är stor. Den blandras som du funderar på att skaffa kallas ibland för ”morkie” (malteser + yorkshireterrier). Vad jag har förstått fäller en morkie inte särskilt mycket och kan därmed tolereras bättre av pälsdjursallergiker. Detta är dock individuellt och allergikers tolerans för hundar som inte fäller så mycket skiljer sig åt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *