Hundmat

Allt om hundmat: Svar på vanliga frågor

Om du själv har en hund har du förmodligen ganska bra koll på hundmat. Men även om så är fallet kan du säkert ha olika funderingar kring detta eller vill ta reda på mer information om vad du ger din hund. Eller så kanske du ibland tar hand om en väns eller släktings hund och vill lära dig mer?

I denna artikel kommer jag kort och gott att besvara vanliga frågor om hundmat. För tips på bra foder rekommenderar jag att du spanar in min artikel om det bästa hundfodret i olika kategorier.

Varför äter hundar hundmat?

Vi människor har under de årtusenden som hundar varit vår bästa vän utfodrat våra husdjur med olika slags foder. Ursprungligen ska vargen ha domesticerats genom att vistas i närheten av bosättningar och kanske fått ett köttben eller liknande kastat till sig då och då. Med tiden blev dessa vargar allt tamare och kom sedermera att utvecklas till tamhundar.

En romersk filosof vid namn Terentius författade en manual enligt vilken hundar skulle utfodras med kött och ben. De skulle även ges korn som blötts upp i mjölk. Under 1400-talet beskrev en fransk greve i en bok hur han utfodrade sina greyhounds. Han ska ha gett dem kött från jakt samt kli. Sjuka hundar utfodrades med bönbuljong, getmjölk, äggröra och hackat kött.

Rått kött har varit en återkommande stapelvara i hundars diet men i modern tid har forskare börjat avråda från denna typ av dieter. Idag ger vi vanligtvis våra hundar massproducerat hundfoder som har anpassats för att passa hundar av alla åldrar och livsstilar.

Vad är hundmat gjord av?

De exakta beståndsdelarna och doserna av dessa i hundmat varierar mellan olika produkter. Vanligtvis består dock hundfoder av kött, biprodukter av kött, spannmål, vitaminer och mineraler. Den moderna hundmaten har sitt ursprung i 1860-talets England, där man började tillverka foder för hundar i en kexliknande form.

När man läser igenom ingredienslistan på hundfoder reagerar man som hundägare lätt på att aska dyker upp på denna lista. Det är dock inte aska i den bemärkelse som du troligtvis tänker på. Askan syftar här istället på den mängd av hundmaten som är oorganisk, d.v.s. mineraler och spårämnen. Innehåll i form av ben, hovar, klövar, näbbar och liknande ökar mängden aska i hundmatens ingredienslista.

Varför köpa hundmat på nätet?

Det finns en rad olika fördelar med att köpa hundmat på nätet. Själv handlar jag hundfoder online såväl i fysiska butiker. Personligen föredrar jag att köpa fodret online, och vilka fördelarna med att göra detta är kan du läsa i den länkade artikeln. Men eftersom det tar några dagar att få hem det kan det ibland hända att jag köper hundfoder i butik för att snabbt kunna fylla på förrådet.

Dessa är några av de främsta fördelarna med att köpa hundmat på nätet:

  • Hemleverans av hundmat – Hundmat för hemleverans är onekligen en av de allra främsta fördelarna med att shoppa hundmat på nätet. Istället för att kånka hem tunga fodersäckar från butiken kan du få fodret levererat hela vägen fram till dörren när du beställer online.
  • Stort utbud – Vissa fysiska butiker har förvisso ett brett urval av hundmat. Det går dock inte att komma ifrån det faktum att utbudet generellt sett är större när du köper hundmat på nätet. Det finns vanligtvis en rad olika produkter att välja mellan vilket gör att det foder som du föredrar troligtvis finns tillgängligt i de allra flesta butiker online.
  • Bra pris – Genom att köpa hundmat på nätet kan du ofta spara en slant. Priset i fysiska butiker är nämligen ofta högre än i butiker online. Du har dessutom en möjlighet att jämföra priser i olika nätbutiker som saknar motstycke i vår fysiska värld.

Är dyr hundmat bättre än billig?

En brinnande fråga när det kommer till hundfoder är huruvida dyr hundmat är bättre än billig. Vissa hundägare föredrar att ge sina hundar den billigaste möjliga hundmaten för att göra en kostnadsbesparing. Andra väljer istället att utfodra sina jyckar med ett specialfoder som har anpassats för hundens storlek, ålder eller livsstil. Fodret kan bland annat innehålla mer eller mindre av vissa näringsämnen, vitaminer eller mineraler.

Dyr hundmat kan vara bättre än billig men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Priset på dyrt respektive billigt hundfoder kan dessutom skilja sig väldigt mycket åt. Du bör därför välja ett foder som du känner dig bekväm med att ge din hund och som samtidigt inte är alltför elakt mot plånboken. Om du vill ge jycken ett lågprisfoder bör du göra det, om du hellre lägger lite mer pengar på ett kvalitetsfoder är det helt upp till dig.

Det du bör hålla utkik efter är innehållet i hundmaten. När du tittar på förpackningen bör det framgå huruvida det är ett komplett och balanserat foder eller ej. Läs gärna även igenom ingredienslistan för att försäkra dig om exakt vad ditt foder innehåller.

Om du ger din hund ett billigt foder och hunden är frisk och aktiv, samt har en hälsosam päls och avföring, gör hundmaten sitt jobb oavsett prislapp.

Hundmat i skål
Hundmatens prislapp har mindre betydelse än dess innehåll.

Hur mycket kostar hundmat i månaden?

Hur mycket hundmat kostar i månaden har förstås att göra med dels storleken på din hund men även dess ras och livsstil. En medelstor hund konsumerar generellt sett foder för omkring 500 till 800 kronor i månaden. Även Svenska Kennelklubben (SKK) är inne på samma linje när det kommer till kostnaden för hundfoder.

Värt att notera är att du bör räkna med en ganska betydande kostnad även för foder till din valp – valpen växer väldigt snabbt och behöver bra näring för att göra detta.

Varför ge spannmålsfri hundmat till sin hund?

Spannmålsfri hundmat innehåller stora mängder ärtor, linser, potatis och andra spannmålsfria kolhydratkällor som primära ingredienser istället för spannmål. Anledningen till detta är att det finns en tro om att vissa hundar kan tänkas vara allergiska mot spannmål och därför behöver en annan kost.

Detta kan förstås stämma för enskilda individer och jag ger själv mina hundar en spannmålsfri hundmat. Med det sagt finns det även experter som menar att det påstådda sambandet mellan spannmål och foderallergi inte är bevisat. Den amerikanska livsmedelsmyndigheten U.S. Food and Drug Administration har dessutom funnit ett möjligt samband mellan hjärtsjukdomen DCM hos hundar och spannmålsfri hundmat.

För att sammanfatta forskningsrönen på området behöver du inte känna dig särskilt orolig om du idag ger din hund spannmålsfri hundmat. Det kan dock vara värt att känna till den möjliga baksidan med denna samt att hålla sig uppdaterad om de senaste rönen. Detta gäller även rön kring den spannmålsfria hundmatens eventuella fördelar.

Hur länge ska hundmat ligga i blöt?

Om du vill låta hundmaten ligga i blöt för att mjukna upp och släppa ifrån sig mer doft- och smakämnen kan du göra detta. Detta görs vanligtvis för valpar men kan även göras för matvägrande jyckar samt hundar som har svårare att tugga hårt torrfoder.

En vanlig rekommendation är att du bör låta hundmaten ligga i blöt i cirka 15-20 minuter.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *