Chesapeake bay retriever – Marylands sjöfågeljägare

Chesapeake bay retriever är en ras som härstammar från två hundar vilka räddades från ett fartyg som havererade utanför Marylands kust år 1807. De bägge hundarna var av den numera utdöda hundrasen St. John’s Dog. Hanen hette Sailor och tiken Canton. Dessa hundar räddades tillsammans med fartygets besättning och last.

Sailor och Canton togs omhand av lokalbefolkningen och visade sig vara utmärkta apportörer. De båda parades inte med varandra utan istället med andra hundar i området. Förmodligen parades de bland annat med hundar av raserna curly coated retriever, flatcoated retriever och otterhound. I slutändan uppstod en ny och kraftfullt byggd hundras med en karaktäristisk vågig päls.

Chesapeake bay retriever är en av de sex retrieverraserna. Vilka de övriga är kan du ta reda på genom att läsa den länkade artikeln!

Fakta om chesapeake bay retriever

Mankhöjd hanar:58-66 cm
Mankhöjd tikar:53-61 cm
Vikt hanar:30-36 kg
Vikt tikar:25-32 kg
Rasklubb:Chesapeake Bay Retrieverklubben
Rasgrupp:Grupp 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)

Historia

Chesapeake bay retriever är en ras vars rötter kan spåras tillbaka till området kring Chesapeke Bay. Denna bukt är USA:s största och den norra delen är belägen i delstaten Maryland medan den södra delen ligger i Virginia. Här började alltså rasens historia år 1807 i samband med att ett fartyg havererade utanför Marylands kust och två hundar räddades från fartyget.

De lokala jägarna i området var i skriande behov av en jakthund som kunde hjälpa dem att jaga sjöfågel. De behövde en en hund som kunde simma ut i det kyliga vattnet för att apportera fåglar. Flera olika hundraser ska ha använts för att få fram dessa nya hundar. Bland annat ska newfoundlandshund, irländsk vattenspaniel och olika retrievrar har blandats in i mixen.

Utifrån detta avelsarbete lyckades man få fram en hund med stor uthållighet, en bred bringa som kunde bryta isen i det kalla vattnet samt starka ben. Chesapeake bay retriever är också en av de hundraser som har begåvats med simhud mellan tårna. Alla dessa egenskaper tillsammans gör såklart dessa hundar till riktigt skickliga simmare och som gjorda för att utföra sitt arbete.

Flera kända personer har ägt denna ras under årens lopp, däribland den tidigare amerikanske presidenten Theodore ”Teddy” Roosevelt. 1878 godkände den amerikanska kennelklubben rasen och 1964 blev rasen delstaten Marylands officiella hund. Idag är rasen även erkänd av FCI, Svenska Kennelklubben och andra hundägarorganisationer runtom i världen.

En chesapeake bay retriever med en fågel i munnen

En chesapeake bay retriever är väldigt energisk

Om du väljer att skaffa en hund av rasen chesapeake bay retriever är det viktigt att du har en aktiv livsstil. Du bör nämligen vara beredd på att ägna en hel del tid och energi åt att motionera hunden. Detta är trots allt en aktiv hundras som passar bäst ihop med en energisk hundägare. Dessutom är det också viktigt att du socialiserar och tränar din hund. När det kommer till pälsvård kräver rasen dock inte mer än en grundläggande sådan.

Däremot är som sagt rasen närmast outtröttligt och gillar att hålla igång. Dessa hundar har kopiösa mängder med energi som de behöver få utlopp för. Därför bör du helst ägna åtminstone två timmar per dag åt att motionera din hund. Detta kan du med fördel göra genom raska promenader, men du kan även springa med din hund eller varför inte vandra tillsammans?!

Dessutom är simning en naturlig aktivitet för rasen med tanke på dess historia och ursprung. Du kan gärna lära din hund att simma med hjälp av vår guide. Även detta är en utmärkt aktivitet för en chesapeake bay retriever. Dessutom kan olika typer av hundsporter, såsom brygghoppning, hjälpa dig att aktivera din hund såväl fysiskt som mentalt.

Chesapeake bay retriever som hoppar över ett nedfallet träd i skogen

Jämförelser med andra hundraser

Du som överväger att skaffa en hund av denna ras kanske även har vissa andra raser i åtanke. Därför går vi nedan igenom hud chesapeake bay retriever skiljer sig åt från andra liknande hundraser!

Chesapeake bay retriever eller labrador retriever?

Många frågar sig vilken den främsta skillnaden mellan chesapeake bay retriever och labrador retriever är. Vid en första anblick kan nämligen dessa bägge raser likna varandra en hel del. Detta är inte heller särskilt konstigt då båda är retrievrar. Men denna hundras har en vågig päls medan labben istället har en rak sådan. Dessutom brukar labradorer vara lite mer sociala och lekfulla.

Chesapeake bay retriever eller golden retriever?

Det finns faktiskt flera viktiga skillnader mellan chesapeake bay retriever och golden retriever. Till att börja med är en golden generellt sett betydligt mer lättränad. Den är mer lydig och mindre envis vilket gör den enklare att träna. Därför lämpar sig golden retriever vanligtvis bättre för nya hundägare än vad den mer envisa chesapeake bay retrievern gör. Dessutom är denna hundras mindre social och mer avvaktande mot främlingar än vad en golden är.

Närbild på en chesapeake bay retriever

Vanliga frågor om chesapeake bay retriever

Vilken grupp tillhör chesapeake bay retriever?

Rasen tillhör grupp 8 tillsammans med andra stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Är chesapeake bay retriever en bra familjehund?

Chesapeake bay retriever kan vara en hel okej hundras för barnfamiljer. Den har en måttlig tolerans för barn, men kan dock vara lite för energisk och känslig för yngre barn. Däremot funkar den ofta bättre med lite äldre barn.

Liknande artiklar