Malteser är en liten och vit dvärghund som har en lång och silkeslen päls. Det är en väldigt gammal hundras som har en rik och spännande historia. Den har alltid haft ett högt anseende och varit en del av hov hos kungligheter. Man trodde till och med att rasen kunde bota sjukdomar. I Sverige är den en relativt populär ras – den kvalar dock inte in på listan över de mest populära hundraserna.
Rasen beskrivs ofta som en älskvärd sällskapshund. De är intelligenta, livliga och milda och tycker ofta om att göra olika slags tricks. Det är en hund som har en tendens till att varna genom att skälla vilket kräver träning för att minimera. Rasen kräver en omfattande pälsvård och det är därför viktigt att ge den bra upplevelser vid skötseln.
Fakta om malteser
Mankhöjd hanar: | 21-25 cm |
Mankhöjd tikar: | 20-23 cm |
Vikt: | 3-4 kg |
Rasklubb: | Malteser-Ringen |
Rasgrupp: | Grupp 9 (Sällskapshundar) |
Historia
Malteser är antagligen en av världens äldsta dvärghundsraser och kanske även som hundras överlag men har genom århundraden också förädlats och korsats med olika raser. Rasen sägs ha funnits i mer än 2 000 år och finns beskriven som dvärghundar redan ungefär 300-500 f.Kr., då under det latinska namnet canis melitaeus eller canes melitenses. Man har bland annat hittat en figurin vid arkeologiska utgrävningar i Egypten och en vas från den etruskiska staden Volci. Aristoteles beskrev rasen som ett moln.
Namnet malteser kanske man skulle kunna tro handlar om att rasen kommer från Malta. Ursprunget är inte helt klarlagt där det finns en specifik plats eller ort. Ursprungslandet enligt svenska kennelklubben (SKK) är dock det centrala medelhavsområdet och Italien där rasen har funnits under en lång period. Vissa menar att adjektivet maltesisk kommer från det semitiska ordet màlat som betyder hamn eller tillflykt. Ordet finns i många olika ortsnamn runt medelhavsområdet såsom Méléda, Melita och även Malta. Rasens förfäder levde alltså främst i dessa sjöstäder, på öar och i hamnar runt centrala Medelhavet. Där jagade de bland annat möss och råttor vilket var djur som fanns i stora mängder i dessa områden.
Maltsern har alltid varit en favorit bland kungligheter och aristokrater
Malteser har genom historien varit en favorit hos kungligheter och aristokrati. Redan det i antika Rom var hundarna favoritsällskapet bland damerna och lovordades bland annat av poeten Strabon. Hundarna syns därför på olika renässansmålningar där de finns bredvid eleganta damer i salongerna. Det finns också malteser som är målade tillsammans med drottning Elizabeth I och andra kungligheter. En skröna är att Mary Stuart, drottning av Skottland, hade en malteser som var gömd under hennes klänning när hon blev halshuggen. Det höga anseendet för rasen gjorde att det såldes en malteser för motsvarande 17 500 kronor under 1400-talet och grekerna sägs ha gjort minnesmonument för hundarna. Huruvida detta är sant eller inte kan vi inte veta men det står klart att malteser var en populär hundras.
Den engelska läkaren och författaren John Caius skrev 1570 det första hundlexikonet vid namn De Canibus Britannicis. Han beskrev bland annat att det var hälsosamt att ha dessa små hundar i sin säng. Man kunde också ha hundarna i vida skjortärmar. Detta då hunden drog till sig lössen så att de inte bet människan istället. Vissa trodde också att hundarna kunde bota sjukdomar och la därför dem vid kudden hos sjuka personer. Rasen fick då också smeknamnet tröstaren.
Man har genom historien försökt få rasen så liten som möjligt. Carl von Linné beskrev på 1700-talet att hundarna var lika stora som en ekorre. Detta gjorde dock att den nästan försvann under 1700-talet. Med tiden behövde man därför korsa in andra raser för att rädda den och man tror att de bland korsades med asiatiska dvärghundar på 1800-talet. Från mitten av 1800-talet deltog de första hundarna på hundutställningar.
Rasen är internationellt erkänd av FCI. Det är en populär ras i Sverige. I slutet av 2021 fanns 4 202 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.
Användningsområde och mentalitet
Som redan nämnts ovan har förfäderna till rasen använts vid jakt på råttor och möss i bland annat hamnstäder. Numera är den främst en sällskapshund. De är lekfulla och tycker generellt om att lära sig nya tricks och konster och är mycket intelligent. Hundarna kan vara duktiga i sporter som spår, agility och lydnad. De gillar ofta det mesta med allt från långa promenader till att ligga och gosa i knät. Som med alla hundar kräver de givetvis fysisk motion och mental aktivering för att må bra. Det är också viktigt med socialiseringsträning och grundläggande träning i tidig ålder för att få en välanpassad vuxen hund.
Malteser är en ras som beskrivs som pigg, vaken, livlig och har en snabb uppfattningsförmåga. Bakom sin lilla storlek döljer sin en orädd och kraftfull hund. Den kan skälla ordentligt för att varna och när de hör ljud som de inte känner igen eller om det till exempel kommer en okänd person. Det är därför viktigt med tidig träning för att hunden inte ska skälla vid minsta anledning.
Rasen ses som tillgiven, mild, charmig och vänlig. Den beskrivs som en bra familjehund men kan uppvisa ett viss bitskt beteende om barnen är för stökiga. Hundarna går generellt väldigt bra ihop med andra hundar och katter. Eftersom hundarna är små så går det bra att ha dem i exempelvis en lägenhet. Vissa beskriver att rasen kan vara svår att få rumsren och även att de är petiga med maten då de kan ha ett känslig matsmältningssystem.
Hälsa och pälsvård
Rasen anses generellt vara en frisk sådan. Det förekommer vissa hälsoproblem som navelbråck och knäledsfel (patellaluxation). Livslängden är cirka 12-15 år men det beror givetvis på individuella faktorer.
Pälsen på en malteser är tät, mycket lång och skinande blank. Malteserns päls har en silkesstruktur och hunden saknar även underull. Pälsen ska vara rak och falla tungt mot marken utefter kroppen. Vid cirka åtta månaders ålder byter de från valppäls till vuxenpäls och därefter fäller de knappt ingen päls alls. Detta gör att de kan tolereras väl av allergiker.
Hunden kräver en hel del pälsvård vilket man som ägare måste vara medveten om. Man behöver kamma och borsta den varje dag, eller minst varannan dag, för att undvika tovor som kan vara smärtsamma för hundar. Hunden kräver också regelbundna bad, minst en gång i månaden.
Ögonen på hunden måste också hållas torra och rena. Även öronen ska plockas rena från hår. Som med alla hundar behöver man också klippa dess klor och också helst borsta tänderna. Eftersom rasen kräver en hel del päls- och hälsovård måste man i tidig ålder vänja den vid detta för att få hunden att se det som en positiv upplevelse.
Jämförelser med andra hundraser
Är du sugen på att skaffa en malteser eller kanske någon liknande hundras? Nedan jämför vi rasen med andra hundraser för att du enkelt ska kunna hitta den ras som passar dig bäst!
Malteser eller shih tzu?
Precis som maltesern har shih tzu en gammal historia. Bägge raserna har haft högt anseende och shih tzu gavs bland annat som gåva till kejsare i Kina. Det är också två små hundraser som har en lång päls som kräver omfattande pälsvård. Det är även trevliga sällskaps- och familjehundar.
Malteser eller bichon havanais?
De har båda sitt ursprung från Medelhavsområdet men bichon havanaisen kom senare till Kuba medan maltesern fortsatte sin utveckling i området. Det är också små hundraser som tycker om att lära sig och göra tricks. Det är sällskapshundar som båda kräver en hel del pälsvård. Medan maltesern endast finns i vitt så kan bichon havanais ha andra färger såsom till exempel beige, svart eller vit.
Malteser eller bichon frisé?
Malteser och bichon frisé är båda dvärghundsraser. De är båda hundraser med vit päls men en malteser har en mycket längre päls. Bägge raserna beskrivs också som älskvärda med en bra mentalitet. Båda kräver också omfattande pälsvård med både borstning, kamning och regelbundna bad.
Malteser eller yorkshireterrier?
Går du i tankar om att skaffa en malteser eller en yorkshireterrier? Det är lätt att tro att alla små hundraser uppför sig på ett väldigt liknande sätt. På sätt och vis kan detta vara sant men det finns också vissa viktiga skillnader i beteende mellan dessa bägge raser. Maltesern är väldigt vänlig och tillgiven gentemot sina familjemedlemmar medan yorkien kan agera på ett lite annorlunda sätt. En yorkshireterrier kan nämligen behöva vänja sig vid såväl främlingar som andra personer innan den blir riktigt öppen mot dem.
Malteser eller pudel?
Malteser och pudel är två hundraser som har en liknande storlek men i övrigt skiljer sig åt vad gäller andra egenskaper. Till att börja med är pudeln en av de verkligt intelligenta hundraserna och därmed också mer lättränad samt mer anpassningsbar. Dessutom kräver rasen mer fysisk motion än vad en malteser gör och är inte lika mycket av en soffpotatis. Detta är därför egenskaper som du bör ta hänsyn till när du väljer mellan de båda hundraserna.
Malteser eller coton de tuléar?
Om du ser en liten hund med en lång, vit päls strutta fram på trottoaren kan det vara svårt att avgöra om det är en malteser eller en coton de tuléar. De båda raserna liknar trots allt varandra en hel del utseendemässigt men det finns också viktiga skillnader mellan dem. Till exempel är maltesern mindre och framför allt lättare. Den har en mer långsmal kropp jämfört med den mer runda coton de tuléar.
Det finns även vissa andra skillnader mellan raserna, men bägge kan lämpa sig utmärkt som sällskapshund i rätt hushåll. Därför bör du gärna läsa på lite mer om de båda raserna och sedan välja den som passar dig bäst.
Vanliga frågor om malteser
Malteser är en livlig, lekfull och mild hundras. De tycker ofta om att göra tricks och kan vara duktiga i olika hundsporter. De kan ha lätt för att varna genom att skälla, vara svåra att få rumsrena och vara kinkiga med maten.
En malteser är uppmärksam på sin omgivning och kan skälla ordentligt. Man bör därför börja med tidig träning för att inte hunden ska få en anledning till att skälla på minsta sak.
En malteser kräver omfattande pälsvård. Man behöver borsta och kamma den helst varje dag och ge den regelbundna bad. Vidare behöver man också klippa klor, hålla ögonen torra och rena och plocka öronen rena från hår.
Ja, man kan klippa en malteser, en så kallad valpklippning, som görs fyra gånger om året. Även om man klipper hunden behöver man borsta, kamma och tvätta den.
Eftersom en malteser inte fäller sin päls så mycket så kan rasen tolereras väl av allergiker. Detta är dock högst individuellt.
En fullvuxen malteser väger omkring 3-4 kg.
Mankhöjden hos en malteser är cirka 20-23 cm för tikar och 21-25 cm för hanar.
När en malteser är cirka åtta månader byter den från valppäls till vuxenpäls och därefter fäller den knappt ingen päls alls.
En malteser kostar omkring 20 000-30 000 kronor.