Chihuahua är en av de hundraser som lever längst

10 av de hundraser som lever längst

När det kommer till de hundraser som lever längst är många av dessa ganska små i storleken. Faktum är nämligen att små hundraser generellt sett lever längre än stora raser. I vissa fall kan dessa små hundar bli så gamla som 16 år eller äldre. Sanningen kring hur länge en hund lever är dock att den genomsnittliga livslängden för medelstora och större hundar är cirka 10 till 13 år. Så om du vill få många goda år tillsammans med din hund kan det finnas skäl att undvika de allra största raserna. För de jättestora hundraserna brukar sällan leva längre än till 8 till 10 års ålder.

Med detta sagt finns det även en rad andra faktorer utöver enbart storleken som har betydelse för en hunds livslängd. Till exempel kan hundens gener ha stor betydelse för hur gammal den blir. Du kan dock påverka livslängden lite grann genom att ta väl hand om din fyrbenta vän. Att hålla hunden i form och undvika att den blir överviktig är ett sätt att maximera livslängen. Ett annat sätt är att genast söka veterinärvård när du upptäcker att någonting inte står riktigt rätt till.

Sedan går det inte att komma ifrån att vissa raser tenderar att leva betydligt längre än andra. I denna artikel belyser vi 10 av de hundraser som lever längst. Läs vidare för att få reda på vilka dessa är!

Australian cattledog

Australian cattledog

Australian cattledog är en frisk hundras som inte sällan blir ganska gammal. Denna ras innehar faktiskt det nuvarande världsrekordet för den allra högsta uppnådda åldern inom hundvärlden. Rekordet sattes av en hund vid namn Bluey som föddes 1910 och dog den 14 november 1939. Hunden ifråga ska ha blivit 29 år och 5 månader gammal. Om du väljer att skaffa denna arbetande ras bör du vara beredd att jobba mycket med din hund.

Chihuahua

Chihuahua

Chihuahua är inte bara en av de äldsta hundraserna i världen utan även en av de raser som lever allra längst. Många hundar av denna ras blir äldre än 15 år, vilket är en ansenlig ålder för att vara en hund. Genom att räkna om denna ålder från hundår till människoår får vi reda på att detta motsvarar en ålder om 74,3 år för en människa. Men det finns även chihuahuor som blir uppemot 18 till 20 år gamla.

Jack russell terrier

Jack russell terrier

Jack russell terrier är en liten hundras som inte sällen blir omkring 16 år gammal. Den allra äldsta hunden av denna ras ska ha hetat Willie och blivit 20 år gammal. Rasen är framavlad för att jobba, har mycket driv och behöver få utlopp för sin enorma energi.

Malteser

Malteser

Malteser är en väldigt frisk hundras som kan leva upp till omkring 15 års ålder. Dessa hundar trivs bäst i människors sällskap och vill få mycket uppmärksamhet. De kan lätt drabbas av separationsångest om de lämnas ensamma hemma utan tillräcklig ensamhetsträning. Likt många andra mindre hundar är de också lite mer benägna att drabbas av tandsjukdomar.

Pomeranian

Pomeranian

Pomeranian är en liten och gullig hundras som är känd för att vara en trevlig sällskapshund. Med detta sagt kan dessa små hundar ibland ha en ganska stor attityd. Det är dock inte ovanligt att de kan leva i upp till 14 till 16 år. Vanliga hälsobesvär inom rasen är bland annat hjärtsjukdom, patellaluxation och tandsjukdom.

Shiba

Shiba

Shiba är en hundras från Japan som ofta lever länge, inte sällan i uppemot 14 till 16 år. Därmed är detta en av de större raserna att kvala in på denna lista över de hundraser som lever längst. Dessa hundar har ofta en stark egen villa och kan vara lite reserverade. Därför passar de inte riktigt alla hundägare. Däremot är det en friskare ras än många andra även om vissa individer kan drabbas av allergibesvär.

Shih-tzu

Shih-tzu

Shih-tzu är en sällskapshund som ofta lever fram till 14 års ålder eller längre. Dessa hundar är inte särskilt aktiva utan nöjer sig ofta med några kortare promenader per dag och lite lek. Denna långhåriga hundras är dock mer krävande när det kommer till pälsvård. Dessutom tenderar dessa hundar att drabbas av diverse hälsobesvär i takt med stigande ålder.

Tax

Tax

Det är faktiskt inte ovanligt för taxar att bli över 15 år gamla. En tax vid namn Chanel hann bli 21 år gammal innan den avled 2009. Däremot kan hundar av denna ras ofta ha diverse åldersrelaterade hälsobesvär. Några exempel på sådana är ryggbesvär och tandsjukdomar. Dessa kan potentiellt sett påverka såväl hundens övergripande hälsa som dess livskvalitet.

Toypudel

Toypudel

Toypudel är en intelligent hundras som passar utmärkt som familjehund. Som ägare bör man dock inte underskatta hundens energinivå och behov av mental aktivering. Det är nämligen viktigt att den aktiva hjärnan stimuleras på ett bra sätt. Dessa hundar kan för övrigt bli uppemot 16 till 18 år gamla utan att detta hör till ovanligheterna. Äldre hundar lider dock av diverse hälsobesvär såsom ögonsjukdomar och tandsjukdomar.

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier är en klipsk och populära hundras som dock inte endast är en knähund. Detta är nämligen en terrier som har en utpräglad vaktinstinkt och gärna skäller en hel del. Det är inte ovanligt att dessa hundar blir uppemot 13 till 15 år gamla. Det förutsätter förstås att de tas om hand på ett bra sätt och att du bland annat låter ta bort tandsten hos veterinären vid behov.

Avslutande tankar om de hundraser som lever längst

Som du märker är många av hundarna på vår lista över de hundraser som lever längst relativt små. Detta beror på att större hundraser generellt sett lever lite kortare än vad mindre gör. Allra kortast förväntad livslängd har de allra största raserna, såsom grand danois och berner sennenhund för att ta två exempel. Så om du gärna vill skaffa en hund som kommer finnas vid din sida under många år framöver är sannolikt en chihuahua eller liknande ett bättre val.

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *