Slow feed-hundmatskål för glupska hundar omslagsbild

Slow feed-hundmatskålar för hetsätare och glupska hundvalpar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo och vidaXL.

Vill du få hunden att äta långsammare? Då kan en matskål för hundar som äter för fort vara lösningen på ditt problem. I denna köpguide till hundmatskålar för hetsätare tipsar vi om slow feed-matskålar för glupska hundvalpar och hetsätande vuxna hundar!

I denna artikel kommer vi till att börja med presentera den slow feed-matskål som enligt oss är allra bäst. Det rör sig om en hundmatskål för glupska hundar som passar de allra flesta hundar.

Därefter kommer vi även att presentera ett antal ytterligare alternativ för dig som är på jakt efter något annorlunda. Du kanske har preferenser kring tillverkningsmaterialet och vill införskaffa en skål i keramik eller stål? Eller så kanske du letar efter en upphöjd matskål som ger din hund en bättre position vid utfodring?

Oavsett vilken slags slow feeder du önskar köpa kommer du att hitta vad du letar efter i vår köpguide!

Våra produkttips

Nedan tipsar vi om de bästa slow feed-matskålarna för hetsätande och glupska hundar. Vi börjar med att rekommendera den produkt som vi anser vara bäst överlag. Därefter kikar vi även på liknande produkter i andra material samt med specifika funktioner.

Outward Hound slow feed-hundmatskål

Orange slow feed-hundmatskål från Outward Hound

Se pris i butik!

Denna matskål för hetsätare från Outward Hound har det klassiska spiralmönstret. Den lämpar sig utmärkt för glupska hundar som äter alltför fort. Skålen får hunden att äta långsammare och tvingar den att jobba lite för maten. Detta är naturligt för hundar och kan även förebygga övervikt, kräkningar och uppsvälld mage.

? Fördelar:

 • tillverkad i plast
 • uppmuntrar hunden att äta långsammare
 • rymmer cirka 2,4 dl torrfoder.

? Nackdelar:

 • högt pris men samtidigt hög kvalitet.

Buster DogMaze Slow Feeding

DogMaze Slow Feeding matskål för hetsätare

Se pris i butik!

DogMaze Slow Feeding från Buster är en slow feed-hundmatskål som utmanar och aktiverar din hund. Den får hunden att äta långsamt och kan fyllas med antingen foder, godis eller vatten. Fodret placeras i skålens djupa gångar med kurvor som tvingar hunden att jobba för födan. Det kommer att ta längre tid för din hund att äta och matskålen ger dessutom hunden stimulans.

? Fördelar:

 • finns i 2 storlekar
 • tillgänglig i flera färger
 • passar hundar över 10 kg (DogMaze mini passar mindre hundar).

? Nackdelar:

 • kan vara lite enklare än Outward Hounds matskål.

Slow feed-matskål i stål

Slow feed-skål i stål

Se pris i butik!

Vi rekommenderar i regel slow feed-hundmatskålar i plast. Detta är dock en bra skål i stål för dig med en glupsk hund. Den har en silikonring på botten som är fastsvetsad och gör att skålen står stadigt på golvet.

? Fördelar:

 • anti glid-funktion
 • enkel att rengöra
 • finns i flera storlekar.

? Nackdelar:

 • inget utmanande labyrintmönster.

Vad är en slow feed-hundmatskål?

Vad en slow feed-hundmatskål är avslöjas i stor utsträckning av produktnamnet. Det rör sig helt enkelt om en matskål för hundar som äter för fort. Dessa skålar är helt enkelt framtagna för att få hunden att äta långsammare.

Detta åstadkoms genom att skålen ifråga har upphöjda delar som gör att det tar längre tid att äta maten. En vanlig lösning är att matskålen ser ut som en spiral eller labyrint och att fodret placeras i labyrintens skålor. Denna design gör att även glupska hundar tvingas äta i en mer långsam takt.

Andra matskåla för hundar som äter för fort har istället ”pucklar” som förhindrar din hund från att äta för fort. Mönstret i olika slow feed-hundmatskålar skiljer sig alltså åt men funktionen är densamma. Med det sagt lämpar sig vissa mönster bättre för somliga hundraser än för andra.

Funderar du på om du behöver skaffa en matskål för hundar som äter för fort? Nedan går vi igenom vilka hundar som kan gynnas av att äta ur en sådan.

Faktum är att du även kan använda dessa matskålar för att servera din hund vatten. Om din hund dricker alltför fort kan du använda skålen för att få hunden att dricka långsammare. Du bör dock undvika att fylla skålen till bredden med vatten.

Om du har undrat hur hundar dricker hittar du svaret på denna fråga i den länkade artikeln!

Vem behöver skaffa en äta sakta-matskål för hundar?

Det kan kanske komma som en överraskning men faktum är att ganska få hundar behöver en äta sakta-matskål. Men oroa dig inte – vi kommer nu att vägleda dig i denna fråga! Genom att besvara nedanstående frågor kan du avgöra om du bör köpa en matskål för glupska hundar.

Få hunden att äta långsammare med en slow feed-matskål
Få hunden att äta långsammare med en slow feed-matskål.

Är du orolig för att din hund äter för fort?

En uppsvälld hund löper större risk att drabbas av magomvridning och andra otrevliga tillstånd. Du bör därför försöka hålla koll på hur snabbt din hund äter och ungefär hur mycket mat den får i sig.

När din hund äter alltför snabbt sväljer han eller hon stora kulor med torrfoder utan att tugga eller andas mellan varven. Detta kan resultera i att hunden kräks och mår bättre. Men det finns förstås roligare saker än att behöva torka spyor efter sin hetsätande hund. Och risken finns också att hunden äter sin spya.

Om du har en väldigt glupsk hundvalp eller vuxen hund kan du därför behöva vidta åtgärder. Den mest effektiva åtgärden du kan vidta är att skaffa en hundmatskål för hetsätare. En sådan kommer utan tvekan få hunden att äta långsammare.

Blir din hund gasig när den har ätit?

Hundar som äter väldigt snabbt och får i sig mycket luft kan lätt bli gasiga i magen. I bästa fall leder detta inte till mer än en oskyldig rapning. Men luften kan också leta sig ut i den andra änden på hunden. Och som de flesta hundägare känner till kan hundpruttar vara allt annat än trevliga.

Gasig mage är ett problem som är särskilt vanligt inom vissa hundraser. Vi syftar då främst på trubbnosiga raser såsom mops, bulldoggar och boxerhundar.

Lösningen på detta problem är att införskaffa en slow feed-hundmatskål. Denna typ av matskål kan nämligen minska mängden luft som din hund sväljer medan den äter.

Värt att notera är att det förstås även finns andra möjliga orsaker till gasighet. Om det inte beror på att hunden sväljer en massa luft kanske du bör testa ett hundfoder för känsliga magar?

Stjäl din hund mat från andra hundar i hushållet?

Om det finns flera hundar i hushållet kan det också finnas en glupsk mattjuv bland hundarna. Det är då inte ovanligt att en hund äter upp sin mat så fort som möjligt. Detta kan bero på att hunden är rädd för att få sin egen mat uppäten. Men det kan även orsakas av en vilja att därefter ge sig på andra hundars matskålar.

Har du en glupsk hund som äter fortare än de andra hundarna? Då bör du överväga att införskaffa en slow feed-hundmatskål!

Slow feed-hundmatskålar erbjuder hunden mental aktivering

Många hundexperter förespråkar att man aktiverar sin hund med hjälp av stimulerande aktiveringsleksaker. Dessa kan stimulera uttråkade hundar och tvinga dem att arbeta med hjärnan såväl som med kroppen.

Men faktum är att du också kan erbjuda denna form av aktivering när det vankas mat. Det finns exempel på hundar som har tagit uppemot en halvtimme på sig att äta med hjälp av slow feed-hundmatskålar. Även om denna siffra kanske är lite extremt är allt som du kan göra för att få hunden att äta långsammare positivt.

Värt att tänka på när du ska köpa en hundmatskål för hetsätare

Det finns vissa saker som du bör ha i åtanke när du tittar på slow feed-hundmatskålar. Det är viktigt att den skål som du väljer att köpa är effektiv, säker och hållbar. Men det finns även fler egenskaper att tänka på.

Mönster och svårighet

Du bör fundera över vilket mönster som bäst lämpar sig för just din hund. Vår uppfattning är att de skålar där maten rör sig in mot mitten av skålen ofta funkar bäst. Dessa erbjuder dessutom ofta en varierande svårighetsgrad.

Med det sagt är de flesta hundmatskålar för hetsätare väldigt lika när det kommer till graden av svårighet. En ny skål med en ny form och ett annorlunda mönster ger dock din hund en ny utmaning. Så om du vill få hunden att äta långsammare kan du överväga att växla mellan olika skålar.

Plastig matskål för hundar som äter för fort
Denna typ av matskål i plast är försedd med pucklar som tvingar hunden att äta långsammare.

Storlek

Det är viktigt att den slow feed-hundmatskål som du använder har rätt storlek för din hund. De flesta produkter som vi tipsar om i denna köpguide fungerar dock för de allra flesta hundar. Men om du har en väldigt stor eller liten hund kan du eventuellt behöva fundera ett extra varv.

En annan aspekt av matskålens storlek är dess kapacitet. Om din hund till exempel äter 2 skopor hundfoder per måltid bör skålen ha plats för minst detta. Köp hellre en skål där du får plats med lite mer än det foder som hunden ska äta.

Material

De flesta slow feed-hundmatskålar är tillverkade av plast. Vår åsikt är att detta är det bästa materialet för denna typ av produkt. Detta då plasten är både hållbar och enkel att rengöra. Plast är också ett hygieniskt material som är billigt och mångsidigt.

Om du hellre vill köpa en slow feed-matskål av keramik eller rostfritt stål kan du förstås göra det. Men vår rekommendation är alltså att du väljer en skål av plast.

Antiglid-funktion

Risken finns att din hund försöker flytta eller välta sin slow feed-hundmatskål. Därför kan det vara värt att köpa en skål med antiglid-funktion. En undersida med sådant material håller nämligen skålen på plats och minimerar risken för spill på golvet.

Potentiella problem med slow feed-hundmatskålar

Allt är förstås inte guld och gröna skogar när det kommer till slow feed-hundmatskålar. Överlag är hundägare övervägande positiva till denna typ av skålar för hetsätande hundar. Men lösningen är naturligtvis inte helt idiotsäker.

Till exempel har det ibland hänt att vissa jyckar vägrat använda matskålar för hetsätande hundar på rätt sätt. De har istället vänt upp och ner på skålen för att därefter äta fodret från golvet. Och när du vill få hunden att äta långsammare vill du ju inte att den fuskar!

Andra problem har involverat spruckna matskålar eller att hunden ifråga åsamkar sig själv en tandskada. Men denna typ av situationer är lyckligtvis väldigt ovanliga. Och du kan göra mycket för att förhindra problem av detta slag.

Genom att välja rätt slow feed-hundmatskål för din hunds storlek minimerar du risken för att hunden välter skålen. Dessutom spricker inte väldesignade skålar av keramik eller rostfritt stål särskilt enkelt.

Med det sagt bör du hålla ett öga på din hund när han eller hon äter ur en matskål för glupska hundar. På så sätt kan du se att allt går rätt till och i värsta fall avlägsna skålen.

Vanliga frågar om slow feed-hundmatskålar

Hur ofta bör jag använda slow feed-hundmatskålen?

Du bör använda din slow feed-matskål så ofta som du kan. Den får din hund att äta långsammare och erbjuder även mental aktivering.

Finns det några nackdelar med matskålar för hetsätande hundar?

Det finns sällsynta fall där hundar har skadats av slow feed-matskålar. Men detta är väldigt ovanligt. Den främsta nackdelen med dessa produkter är att de kan vara svårare att rengöra.

Hur diskar jag på bästa sätt en matskål för hundar som äter för fort?

En matskål för hundar som äter för fort har ofta ett mönster som det kan fastna mat i. De är därför lite svårare att rengöra och går inte alltid att diska i en diskmaskin. I övrigt diskar du den precis som en vanlig hundmatskål.

Kan en slow feed-hundmatskål hjälpa en hund som har viktproblem?

En slow feed-hundmatskål kan hjälpa en överviktig hund genom att få hunden att äta långsammare. Det är mer tidskrävande och energikrävande att äta ur en sådan matskål. Dessutom kan det ge en ökad mättnadskänsla som varar längre.

Hjälper anti-glupsk-matskålar mot hundar som hetsäter och kräks?

En slow feed-matskål kan effektivt förhindra att en hund hetsäter och kräks. Detta då det tar längre tid för hunden att äta ur en sådan.

Behöver min hund verkligen en slow feed-hundmatskål?

Hundar som är alltför glupska och äter för fort kan gynnas av att äta ur en matskål för hetsätare. Hetsätande hundar kan kräkas upp maten, sätta mat i halsen eller drabbas av problem i mag-tarmkanalen. Dessa problam kan du motverka med en slow feed-hundmatskål.

Hur kan en slow feed-matskål få hunden att äta långsammare?

En slow feed-hundmatskål har ofta ett mönster som får hunden att äta långsammare. Din hund tvingas tänka till och äta på ett sätt som tar längre tid. Den konsumerar därför maten i en mer långsam takt.

Avslutande tankar

En slow feed-hundmatskål är ett utmärkt hjälpmedel för den som vill få hunden att äta långsammare. Du behöver bara välja rätt matskål för din hund. Detta kan dock vara enklare sagt än gjort. Men genom att följa de råd som vi ger i denna köpguide kommer du kunna hjälpa din glupska hund att ta det lite lugnare med maten!

Liknande artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *