Podenco canario – jakthunden från Kanarieöarna

Podenco canario är en gammal hundras från Spanien. Hundarna är medelstora, lätta, slanka och mycket uthålliga. De har långsträckta kroppar och stora tassar med mycket långa och flexibla tår. Detta för att kunna springa och gripa tag om de vassa och lösa stenar som förekommer där de jagar. De har även tjocka trampdynor och en lång svans som hjälper till med balansen.

De är röda i olika nyanser, ibland också med vita tecken. Rasen är en väldigt ovanlig syn i Sverige och det finns få individer i vårt land. I hemlandet används de inom hetsjakt på främst kanin men i Sverige främst en aktiv sällskapshund. De har ett stort behov av att få utlopp för sin energi vilket gör dem idealiska till vissa aktiviteter och hundsporter.

Fakta om podenco canario

Mankhöjd hanar:55-64 cm
Tikar:53-60 cm
Vikt:20-30 kg
Rasklubb:Gemensamma rasklubben för numerärt små raser inom SVVK
Rasgrupp:Rasgrupp: Grupp 5 (Spetsar och raser av urhundstyp)

Historia

Podenco canario är en hundras som kommer från Spanien, främst på de största öarna Kanarieöarna och Teneriffa, men även bland annat La Palma, Lanzarote och El Hierro. Ursprunget kommer dock från Egypten men hundarna fördes till Spanien av bland andra greker och fenicier. Namnet har de fått från vart de kommer ifrån, nämligen podenco från Kanarieöarna. Vissa menar att ön har fått sitt namn efter hundarna då canis betyder ”hund” på latin. Ordet podenco kan översättas till ”jakthund”.

Rasen är gammal och är faktiskt en av de äldsta hundraserna som nu existerar. Under tusentals år har podencoliknande hundar funnits representerade runt Medelhavet på bland annat klippristningar. Man har till exempel hittat målningar och föremål i de forntida egyptiernas gravkammare men även via grekernas konst och medeltidens målningar. Man kan alltså enkelt konstatera att hundtypen funnits länge.

De olika hundar som funnits kring Medelhavet har utvecklats på olika sätt beroende på exempelvis klimat och jaktbyten men det syns ändå på utseendet att de tillhör samma typ. Det rör sig bland annat om faraohunden, som kommer från Malta, och cirneco dell´etna från Sicilien i Italien.

Rasen erkändes internationellt av FCI 1987. Den första hunden importerades till Sverige så sent som 2007. Tre år senare kom även en tik. Det är en väldigt sällsynt ras i Sverige. I slutet av 2021 fanns endast 41 hundar som var registrerade hos Jordbruksverket.

Podenco canario

Användningsområde och mentalitet

Podenco canario är en jakthund på främst kanin men även hare och rapphöna tillhör deras byten. De jagar i så kallade pack, vilket innebär att flera hundar jagar tillsammans och samarbetar för att spåra, ringa in och fånga bytet. Hundarna jagar under tystnad. På Kanarieöarna används hundarna tillsammans med illrar. Detta är en traditionell jaktmetod där illern driver ut kaninerna från de sprickor och bergsskrevor som de gömmer sig i till hundarna som väntar. Denna form av jakt kallas för hetsjakt och är förbjuden i Sverige.

Rasen är utmärkt anpassad för att klara mycket kuperad terräng. Den har dessutom ett utmärkt väderkorn, syn och hörsel. De kan till exempel känna lukten av en kanin på flera meters djup. De klarar höga temperaturer, är orädda under jakt och jagar nästan outtröttligt från morgon till kväll. Att rasen överlevt under tusentals år anser man handlar om deras jaktförmåga vilket gjort dem oersättliga.

Hundarna är energiska, alerta och behöver få utlopp för sin energi. Utifrån sin jaktlust är det svårt att ha dem lösa i skog och mark men vill gärna få springa fritt då och då i till exempel en hundrastgård. De passar bäst för aktiviteter och sporter där de kan arbeta med sin nos och snabbhet. Viltspår och sök är två perfekta aktiviteter som man kan göra med sin hund. Även agility och lure coursing är två hundsporter som passar rasen.

En podenco canario behöver en hel del motion och aktivering

Dessa hundar behöver både fysisk motion och mental stimulans varje dag för att må bra. Dessutom är de självsäkra och uppfinningsrika. Risken är att de annars hittar på egna saker att göra, som kanske inte alltid vi tycker är så bra, om de inte får tillräckligt att göra. När de väl fått det som de behöver är de nöjda och lugna inomhus.

Podenco canario är vänliga, nyfikna och självuppoffrande. De är trogna och lojala sin ägare och även kärvänlig och mjuk. Det gör att de passar bra som familjehundar men kanske helst med större barn. Och även om de tycker om familjens barn är det inte säkert att de gör det med andra barn.

Hundarna är utpräglade flockdjur. Det gör att de inte vill vara ensamma utan behöver ha andra hundar omkring sig. Om det inte finns andra hundar så kan den mänskliga flocken duga förutsatt att de får vara med överallt. De är försiktiga och avvaktande gentemot främmande personer. Man behöver därför social- och miljöträna dem från tidig ålder för att få en trygga och väl anpassade vuxna hundar. Hundarna kan ha en viss vaktinstinkt och de kan varna genom att skälla.

Rasen beskrivs vara lite nervig vilket i jaktsammanhang är bra då de är skärpta och uppmärksamma. Det är viktigt att respektera deras integritet och de är även lätt att såra. Uppfostran och träning bör därför ske med enbart mjuka metoder som bygger på positiv förstärkning.

Hälsa och pälsvård

Podenco canario anses vara en generellt frisk och sund hundras. Vissa individer saknar några tänder vilket man behöver vara uppmärksam på. Antalet individer i Sverige är dock så få vilket gör att det är svårt att få en korrekt bild över hälsoläget inom rasen.

Pälsen är kort, tät och åtliggande mot kroppen. Både pälsen och huden är tunnare, kortare och finare än hos sina kusiner för att de lätt ska kunna avge sin överskottsvärme. Eftersom de inte jagar i skogen där en tjock päls annars är ett skydd så behövs endast kort päls. Därför lämpar hundarna sig inte för jakt i just skog och snår eftersom detta kan göra att de får skador på huden. Pälsen är väldigt lättskött och kräver endast sedvanlig regelbunden borstning.

Podenco canario

Jämförelser med andra hundraser

Läs våra jämförelser mellan denna och liknande hundraser här nedanför!

Podenco canario eller podenco ibicenco?

Är du sugen på att skaffa antingen en podenco canario eller en podenco ibicenco? Dessa två hundraser har mycket gemensamt. Det är två gamla raser, har Spanien som sitt hemland och är jakthundar. I Sverige är de båda främst aktiva sällskapshundar som passar för en mängd olika aktiviteter och sporter som exempelvis spår- och sök, agility och lure coursing. Canarion är dock mindre i storlek än ibicenco.

Podenco canario eller podenco andaluz?

Väljer du mellan podenco canario eller podenco andaluz? Även dessa har mycket gemensamt men podenco andaluz är till exempel inte en erkänd ras hos FCI. Båda används som jakthund på bland annat kanin. Podenco andaluz finns i tre storlekar medan canarion endast en.

Podenco canario eller faraohund?

Står ditt val mellan podenco canario eller faraohund? Dessa två raser är lika varandra till utseendet och även vana hundkännare kan ha svårt att skilja dem åt. Och det är inte så konstigt eftersom de är lika varandra, men inte heller bara till utseendet. De är båda vänliga och kan vara reserverade mot främmande personer. De passar för olika slags aktiviteter och sporter. De är livliga, lojala mot sin ägare och familj och har en jaktinstinkt.

Podenco canario eller galgo español?

Vill du jämföra podenco canario med galgo español? Även den sistnämnda hundrasen kommer från Spanien där den fortfarande används som jakthund på småvilt. Bägge raserna är snabb, har en utmärkt syn och passar för aktiviteter som till exempel lure coursing.

Vanliga frågor om podenco canario

Hur gammal blir en podenco canario?

Livslängden hos en podenco canario är cirka 11-13 år men det beror också på individuella faktorer exakt hur gammal hunden blir.

Hur är en podenco canario?

Podenco canario är vänlig, självsäker och energisk. De behöver få utlopp för sin energi vilket de kan få inom flera olika hundsporter. De är trogna sina ägare men reserverade mot främlingar.

Liknande artiklar