Sommaren är för många svenskar en väldigt efterlängtad årstid som förknippas med semester, grillning och bad. Men i och med den stigande temperaturen följer även många faror för våra hundar. Du bör därför förbereda dig för dessa för att hålla din hund trygg i sommar.
Värmeslag, fukteksem och fästingbett är bara några av de faror som kan ställa till det. Nedan går vi igenom alla de vanligaste farorna för att du som hundägare ska kunna informera dig om vilka dessa är.
Värme
Även om många människor älskar varma och soliga dagar, kan värmen vara väldigt farlig för våra fyrbenta följeslagare. Hundar har lätt för att drabbas av värmeslag – detta sker när deras kroppstemperatur blir farligt hög. Detta tenderar att ske när en hund befinner sig i en miljö som är alltför varm eller fuktig, och särskilt då den är fysiskt aktiv.
Varma bilar, uterum och andra begränsade ytor där temperaturen snabbt stiger kan vara rentav livsfarliga för din hund att vistas i på sommaren. Om du någonsin har suttit i en varm, stillastående bil när solen står på vet du själv hur fort värmen kan stiga. Lämna därför aldrig din hund ensam i en varm bil, inte ens under kortare stunder!
För att motverka värmeslag eller för att kyla ner din hund i bilen kan du använda följande knep:
- Ge hunden svalkande vätska i en portabel vattenflaska.
- Använda en burfläkt för att sänka temperaturen i bilen.
- Kyla hundens kropp med en kylväst eller annan kylande produkt. Varför inte Ruffwear Swamp Cooler™? (Läs vår recension på länken!)
Solbränna
Hundar som vistas i solen kan dessutom bli solbrända. Hundar med ljus eller tunn päls är mest känsliga för solens UV-ljus. Särskilt nos och öron (och magen om din hund gillar att ligga på rygg) tenderar att vara särskilt utsatta. Detta då dessa områden på hundens kropp vanligtvis har mindre skyddande päls.
Precis som hos oss människor kan solbränna hos hundar leda till hudcancer. Tyvärr leder denna typ av cancer ofta till att det drabbade området behöver opereras bort.
För att minimera risken för solbränna kan du vidta två enkla åtgärder:
- Låt hunden vara inomhus under väldigt soliga dagar, alternativt vistas i skuggan.
- Använd solskydd på hundens nos och öron samt andra kroppsdelar som behöver skyddas. Om din hund gillar att bada kan du behöva applicera solskyddet på nytt med jämna mellanrum.
Varm asfalt
Varm asfalt är ytterligare en sommarfara som tyvärr kan skada hundar så pass illa att de till slut avlider. Trampdynorna är nämligen väldigt känsliga och kan lätt brännas när asfalten förvandlas till en enorm stekhäll.
Du kan vidta följande åtgärder för att minimera risken för brända tassar:
- Testa hur varm asfalten är – om du inte klarar av att hålla handen mot asfalten längre än i fem sekunder är den för varm. Låt då inte din hund gå på den utan bär hellre hunden till ett svalare underlag.
- Använd en uppsättning hundskor (t.ex. Protector Bootie) för att skydda din hunds tassar från den varma asfalten.
- Promenera gärna tidigt på morgonen och sent på kvällen då asfalten är svalare.
Fästingar
Fästingbett är ett välkänt och återkommande problem för såväl hundar som oss människor. Fästingar kan ofta härja under större delen av året men fallen av bett är som störst under sommaren. Det varma vädret leder ofta till att vi spenderar mer tid utomhus med våra hundar. Detta leder till att hundarna i större utsträckning kommer i kontakt med fästingar.
Via fästingbett sprids som bekant flera otäcka sjukdomar. För att minimera risken för fästingburna sjukdomar bör du vidta följande åtgärder:
- Använd ett fästingmedel eller fästinghalsband för att skydda din hund.
- Gå igenom hundens päls på regelbunden basis.
- Avlägsna de fästingar du hittar med hjälp av en fästingplockare (se vår guide till hur du tar bort en fästing på din hund).
- Konsultera din veterinär om din hund uppvisar symtom på en fästingburen sjukdom.
Andra insekter
Det är inte bara fästingar som kan plåga hundar på sommaren. Nedan går vi även igenom ett antal ytterligare insekter som är viktiga att vara uppmärksam på.
Myggor och knott
Vare sig myggbett eller knottbett är i regel allvarliga för hundar. De kan dock göra tillvaron besvärlig genom svullnad och klåda. Vissa hundar är dessutom allergiska mot insektsbett.
Getingar och humlor
Om din hund blir stungen av en geting eller humla behöver du generellt sett inte vara orolig. Hunden kan dock uppleva att det svider och gör ont. Svullnad kan uppstå kring bettet men den lägger sig ofta inom några timmar.
Skulle hunden ha blivit stungen av flera getingar på en och samma gång, t.ex. jordgetingar, kan den dock bli mer allvarligt sjuk. Om så är fallet bör du genast uppsöka en veterinär alternativt ett djursjukhus.
Fluglarver
Vid fluglarvsangrepp kan hundar drabbas av diarré eller urinläckage. Det är vanligtvis bakdelen på hunden som angrips. Vid angrepp av fluglarver är det viktigt att tvätta rent och torka hunden. Fluglarver trivs nämligen i fuktig och kladdig päls.
Om du upptäcker fluglarver på din hund bör du kontakta din veterinär.
Loppor
Det finns flera olika sorters loppor som hundar kan drabbas av. De vanligaste är fågelloppor, råttloppor och igelkottloppor. I södra Sverige är även kattloppor ett vanligt problem.
De vanligaste symtomen på loppangrepp är klåda och hudbesvär. Det är viktigt att identifiera vilken slags loppa som har angripit hunden. Fågelloppor, råttloppor och igelkottloppor kräver vanligtvis ingen särskild behandling utan försvinner vanligtvis självmant. Om din hund har angripits av kattloppor bör hunden behandlas med ett medel mot parasiter som ges en gång per månad under sex månaders tid.
Vid loppangrepp är det också viktigt att miljön saneras – antalet puppor, ägg och larver i miljön runtomkring kommer nämligen vara mycket större än det antal loppor som lever på hunden.
Ormar
I Sverige vårdas årligen omkring 1 700 hundar för huggormsbett. Av de ormarter som förekommer i vårt land är det endast huggormen som är giftig. De övriga arterna (snok, hasselsnok och rödsidig strumpbandessnok) är inte giftiga.
Av de ormbett som huggormen står för är cirka en tredjedel ”torra”, d.v.s. giftfria. Om gift överförs angriper detta blodkroppar och ger upphov till inre blödningar samt skador på vävnader. Hos hundar kan ormbett ge upphov till symtom såsom svullnad, smärta och inre blödningar.
Giftet sprids om hunden rör på sig, så om din hund blir biten av en huggorm bör du bära den hem eller till bilen. Om du inte kan göra detta är det viktigt att hunden går lugnt istället för att springa. Genom att minska rörelsen kan man begränsa giftspridningen i kroppen.
Om du misstänker att din hund har blivit biten av en orm bör du genast kontakta din veterinär. Detta gäller oavsett hur vag misstanken är. Du bör inte försöka suga ut giftet ur hundens kropp eller använda kylning, bandage eller liknande. Detta är föråldrade råd som inte längre gäller.
Paddor
Paddor är spännande små varelser som hundar gärna plockar upp i munnen. Men genom att göra detta kan din hund utsätta sig för paddans gift. Paddor reagerar nämligen på fara genom att utsöndra ett gift som gör hundar slöa och får dem att börja dregla.
Andra symtom på paddgift är att slemhinnorna i hundens mun svullnar upp och värker. Detta kan få hunden att krafsa mot munnen. I regel gör paddgiftet att hunden mår dåligt under några timmar men sedan snabbt återhämtar sig.
Skulle din hund ha haft en padda i munnen är det viktigt att du försöker skölja hundens mun med vatten. Om hundens allmäntillstånd skulle påverkas bör du konsultera din veterinär.
Alger
Det finns flera faror för hundar med att bada i sjöar och hav. En av dessa är alger, eller närmare bestämt blåalger (Cyanobacteria). Detta är en väldigt primitiv och enkel organism som på kort tid kan orsaka livsfara för våra husdjur. Anledningen till detta är att dessa alger har bakteriella egenskaper och släpper ut gifter i vattnet. Gifterna färdas mot kusten där hundar exponeras för dessa.
Vid förekomst av blåalger är det farligt för hundar att såväl dricka vattnet som att bada i detta. Algernas gift kan orsaka snabb och bråd död. Till skillnad mot vad många tror förekommer de inte heller bara i havet – de finns även i bräckt vatten samt i sötvattensjöar. Alergna kan leva både på botten och på vattenytan.
Vissa alerger skadar hundens leverceller med hjälp av levergifter medan andra även producerar nervgifter. Dessa påverkar hundars rörelsemönster och andning. Även i algernas cellväggar sitter gifter som kan irritera hundars hud och slemhinnor.
Symtom på algförgiftning visas redan inom 15 till 60 minuter från det att din hund har exponerats för alger. En del hundar avlider inom 10-30 minuter från den tidpunkt då de först uppvisar symtom.
Om du tror att din hund har kommit i kontakt med giftalger bör du omedelbart uppsöka närmaste veterinär. Det är viktigt att behandlingen snabbt inleds för att möjligheterna till tillfrisknande ska maximeras.
Drunkning, saltvatten och öroninfektioner
Många hundar älskar att bada men det är viktigt att tänka på vissa saker om du låter hunden bada i till exempel en sjö:
- Alla hundar kan inte simma och hundraser med platt nos, såsom mops, kan ofta ha svårt att hålla nosen över vattnet. Håll koll på din hund när den badar och börja alltid med att låta den plasta omkring i grunt vatten. Läs också vår guide till hur du lär din hund att simma om du vill simträna din hund.
- Använd en flytväst för att säkerställa att din hund inte drunknar. Oavsett om du åker båt med hunden eller bara leker vid en sjö är en flytväst alltid att föredra.
- Saltvatten kan göra hundar väldigt dåliga i magen. Se därför till att ha med dig sötvatten om du tar med hunden till havet. Även vatten från dammar och floder (särskilt stillastående vattendrag) bör undvika på grund av de parasiter som dessa kan innehålla.
- Om vattnet är strömt kan din hund snabbt råka illa ut. Det är inte heller alltid enkelt att se strömmarna från stranden. Genom att använda en hundflytväst tillsammans med en spårlina kan du hålla din hund flytande och inom räckhåll.
- Hundar som badar mycket kan lätt drabbas av öroninfektioner. Se därför till att torka din hund ordentligt efter simturen och använd gärna öronrengöring för att hålla öronen rena och fria från infektioner.
Fukteksem och vattensvans
Fukteksem är ett tillstånd som även kallas våtseksem eller hot-spot. Det är en hudinfektion som sitter på ytan och kan drabba alla hundraser. Vissa raser drabbas dock mer förekommande, såsom newfoundlandshund, rottweiler, retrieverraser och andra hundar med tät och/eller lång päls.
Fukteksem kan uppstå på grund av fuktig och tät päls. Även parasiter, såsom fästingar, löss och loppor, kan orsaka detta tillstånd. Även allergi är en möjlig bakomliggande orsak.
Symtomen på fukteksem är hoptovade, ömmande, variga och kladdiga områden i hundens hud. Dessa kan ofta vätska sig och bli röda. Det är vanligt att våteksem uppstår snabbt och orsakar klåda och värk. Nacke/hals, rygg, svansrot, lår och kinder är några områden på hundar som oftare än andra drabbas.
Det förebyggande arbetet mot våteksem är att pälsen hålls torr och tovfri, samt att du kontrollerar att din hund inte är angripen av fästingar, löss eller loppor. Även mindre sår kan i förlängningen leda till fukteksem.
Det är vanligt att våteksem uppstår på sommaren. För även om pälsen känns torr ytligt sett kan den vara väldigt blöt närmare huden. Genom att raka pälsen och tvätta denna med ett antibakteriellt medel som klorhexidin kan inflammationen stoppas, förutsatt att detta görs i ett tidigt stadie. Veterinär kan dock behöva kontaktas om hunden har väldigt ont eller om infektionen skulle spridas.
Vattensvans
Vattensvans är ett tillstånd som i viss mån påminner om fukteksem. Det är någonting som vattenälskande raser såsom spaniels och retrievers drabbas av i högre utsträckning än övriga hundraser. Orsaken är troligtvis en inflammation i svansrotens nerver. Inflammationen uppstår då hunden blir kall om baken, vilket är lätt hänt efter badet.
Vattensvans är smärtsamt för hunden och får svansen att hänga rakt ner som om den vore förlamad. Om din hund har detta tillstånd kommer han eller hon reagera kraftigt om du tar på svansen eller baktill på ryggen. Det kan också vara svårt för hunden att sätta sig ner.
Tillståndet försvinner ofta självmant inom några dagar. Detta förutsätter att hunden ifråga tillåts vila samt att den hålls torr och varm. Vid mer allvarliga besvär kan dock antiinflammatoriska läkemedel samt smärtstillande krävas. Om du tror att din hund har fått vattensvans bör du konsultera en veterinär.
Genom att säkerställa att hunden är torr och varm kan du förebygga vattensvans. Om din hund har badat eller vistats i regn kan det därför vara bra att torka hunden. Även ett värmande hundtäcke kan hjälpa en nedkyld hund att få upp kroppsvärmen.
Gräsfrön
Gräsfrön är vassa och fastnar lätt i hundens tassar, öron eller ögon. Detta är tyvärr ett vanligt problem på sommaren, och värst drabbade är hundraser med mycket päls kring öron och fötter. Två exempel på sådana är eurasier och cocker spaniel.
Gräsfröna är som små spjutspetsar som lätt fastnar i pälsen och borrar sig ända in till huden. I vissa fall kan fröna även sätta sig på andra områden på kroppen, såsom på bröstet, vilket gör dem svårare att hitta och avlägsna.
Om din hund skakar mycket på huvudet, kliar i ögontrakten eller tuggar på sina fötter efter promenaden, kan detta vara tecken på att gräsfrön har satt sig på kroppen. Även plötsliga nysningar samt svullnad mellan tårna är vanliga symtom.
För att underlätta för såväl dig själv som din hund bör du undvika att promenera i områden där du vet att det finns gräsfrön längs promenadstråken. Kolla även igenom din hund regelbundet under och efter promenaderna för att säkerställa att inga frön har satt sig på kroppen.
Åksjuka
Vissa hundar tenderar att bli åksjuka när de färdas med bil eller andra färdmedel. Det bästa sättet att förebygga åksjuka är att redan från valpåldern vänja hunden vid bilåkande. Du kan få tips om hur du kan gå tillväga i vår artikel om hur man lär en hund att åka bil.
En åksjuk hund kan börja kräkas eller dregla till följd av bilåkandet. Utöver att träna hunden att färdas med bil kan du även underlätta för din hund på andra sätt. Du kan till exempel vidta följande åtgärder:
- Låt inte hunden äta strax före avresan men säkerställ att han eller hon kan dricka.
- Se till att ventilationen i bilen är god. Täck inte för luftcirkulationen med alltför mycket packning etc.
- Åksjuketabletter eller andra receptbelagda läkemedel kan underlätta resandet för din hund. Även receptfria doftferomoner kan lugna hunden och underlätta resan.
Utländska parasiter och hundsjukdomar
Om du reser utomlands med din hund är det viktigt att vara medveten om de parasiter och hundsjukdomar som ni kan tänkas stöta på. Det finns nämligen många sådana som inte finns i Sverige och som du kan behöva vaccinera din hund mot. Kontakta gärna din veterinär för att ta reda på vad som gäller i de länder som ni kommer besöka.
Grill- och picknickrester
Hundar är specialister på att nosa upp godsaker som göms i grönska. På sommaren kan därför grillningar och picknickar vara potentiella faror för våra fyrbenta vänner. För även om hundarna gärna deltar i aktiviteterna kan vissa matrester vara förliga för dem att äta.
Några av de rester som du bör vara särskilt uppmarksam på är:
- ben (särskilt fläsk- och fågelben)
- grillspett och glasspinnar (vassa flisor kan lossna och skada hunden invärtes)
- majskolvar (kan orsaka ett farligt stopp i hundens tarm).
- grillmat (den är ofta alltför salt och kryddad).
Avslutande tankar
Avslutningsvis vill vi uppmuntra dig att njuta av sommaren tillsammans med din(a) hund(ar). Men håll gärna ett vakande öga och var uppmärksam på de faror med sommaren som vi har gått igenom i denna artikel. På så sätt kan du hålla din hund trygg och säker hela sommaren lång!