Aktivera hunden med tennisboll

25 sätt att aktivera hunden inomhus och utomhus

Oavsett om det är vår i luften eller kallare klimat får man som hundägare privilegiet att spendera mycket tid utomhus med sin hund. Även om det kan vara nog så trevligt att gå regelbundna promenader eller busa i trädgården, finns det även fler sätt att aktivera hunden utomhus.

Faktum är att det också finns lika många sätt (om inte fler) att sysselsätta sin hund i hemmet. Här delar jag därför med mig av en rad olika sätt att aktivera hundar inomhus och utomhus.

Läs vidare eller få fler tips i detta poddavsnitt:

Sätt att aktivera hunden inomhus

Det är särskilt viktigt att lägga mer omtanke kring att aktivera sin hund när man är sjuk och kanske drar ner lite på vardagsmotionen. Att aktivera hunden inomhus är dock busenkelt och någonting man med fördel kan göra till en rutin i vardagen. Nedan kommer jag dela med mig av flera utmärkta metoder för detta.

1. Aktiveringsleksaker

Jag är en stor förespråkare av aktiveringsleksaker och spel. Det finns en hel uppsjö med spännande produkter på marknaden som du kan använda dig av för att aktivera din hund. Nina Ottosson tillverkar några av de bästa aktiveringsspelen men även Trixie gör hyfsade sådana (om än inte av riktigt samma kvalitet).

Du kan även använda dig av wobblande leksaker från till exempel Kong för att aktivera din hund. Dessa fylls med hundgodis eller en särskild pastejliknande sörja. Hunden får verkligen jobba för att få tag i det goda och kan hållas sysselsatt under längre stunder med hjälp av denna typ av aktiverande hundleksak.

2. Godissök

Godissök är ett av de enklaste och samtidigt mest effektiva sätten att trötta ut din hund. Att använda nosen för att söka efter godsaker och liknande är dessutom en naturlig instinkt hos hunden. Du kan använda allt från vanligt hundgodis till hackade morötter eller lite nötfärs för att mixa upp det hela lite.

Hämta helt enkelt lite godis och låt hunden se på medan du placerar ut dem i rummen (eller lägg ut godiset utan att hunden ser på för ökad svårighet). Ge sedan hunden valfritt sökkommando och uppmuntra din hund när han eller hon är duktig på att söka.

Med tiden kommer hunden lära sig att söka på kommando och du kan då öka svårighetsgraden. Detta genom att till exempel placera ut godbitarna utan att hunden ser på eller genom att gömma dem lite bättre.

3. Få din hund att jobba för födan

Dagens hundar lever ett bekvämt liv, kanske ibland ett lite alltför tillrättalagt sådant. De har en varm hundbädd att ligga på, får mängder av uppmärksamhet och behöver inte ens jobba för sin föda. Även om hunden är människans bästa vän är den dock framavlad för att jobba tillsammans med oss, någonting som tyvärr har blivit allt mindre vanligt.

Det är fullt naturligt för hundar att behöva jobba för födan. Genom att låta din hund göra detta hjälper du hunden att stimuleras och dess naturliga instinkt att kicka in. Ett av de enklaste sätten att göra detta på är att gömma dess måltid eller använda en aktiveringsboll eller liknande för att öka arbetsbördan.

4. Förbudsträning

Förbudsträning är en viktig del av hundens inlärning. Placera en bit godis framför hunden och markera med ett nej när hunden försöker att ta godisbiten. Du kan även behöva skydda godiset med handen för att inte hunden ska få tag på det. Fortsätt att upprepa detta tills hunden lär sig innebörden av kommandot.

Öka sedan svårighetsgraden genom att placera godisbiten på golvet och markera med ett nej-kommando. Hunden bör då invänta ett varsågod innan den får ta för sig. För att öka svårighetsgraden kan du placera godiset på till exempel nosen eller på en tass.

5. Städning

Om din hunds leksaker förvaras i en låda eller liknande kan du få hunden att hjälpa till med städningen genom att plocka undan alla roliga hundsaker. Det kanske kan låta lite märkligt men detta är faktiskt en aktivitet som kan vara väldigt rolig. Du lär din hund en ny färdighet vilket ökar dess självförtroende, samtidigt som hunden får mental stimulans på köpet.

Är det så att din hund redan kan kommandot ”loss”, kan du få hunden att hämta en leksak och sedan släppa den på kommando ovanför lådan. Var generös med belöningen och upprepa sedan processen. I slutändan får du förhoppningsvis en hund som klarar av att städa upp efter sig.

6. Dragkamp

Dragkamp hund
Dragkamp

Dragkamp är en klassisk aktivitet som många hundar verkligen älskar. Du kan använda i princip vad som helst att kampa om, till exempel en kampknut, en handduk eller en gammal socka. Detta är ett utmärkt sätt att trötta ut hunden mentalt såväl som fysiskt och kan med fördel göras inomhus eftersom aktiviteten inte kräver särskilt stor yta.

En vanlig missuppfattning är att dragkamp är en aktivitet som riskerar att göra din hund aggressiv, eller att hunden kommer bli dominant om du låter den vinna. Så är dock inte fallet – du bör dock låta hunden vinna emellanåt för att göra det hela roligare för hunden. Om du mot förmodan upplever att hunden är alltför intensiv i sitt kampande kan det dock vare en god idé att utföra denna aktivitet lite mer sällan.

Dragkamp är dock en bra aktivitet på flera sätt, bland annat för att lära din hund enkla förhållningsregler såsom att inte bita dina händer.

7. Inlärning av ett nytt kommando

Det finns många kommandon som kan vara nyttiga att ha i sin arsenal. Backa är enligt mig ett underskattat sådant som kan komma till användning om du vill få hunden att backa bakåt. Ett annat kommando som du kan få nytta av är skall.

Till skillnad från vad du kanske nu tror är skall ett kommando som snarare syftar till att få hunden att sluta skälla. Om man upplever att ens hund skäller alltför ofta är det nämligen bra att lära hunden detta kommando för att sedan kunna lära in kommandot tyst.

Börja med att hämta bra belöningsgodis och håll det intill dig. Så fort hunden skäller för att uppmärksamma dig på att han eller hon vill ha godiset, uppmuntrar du hunden med hjälp av din röst. När någonting som liknar ett skall ljuder ur hundens mun, fortsätter du att belöna och använder kommandot ”skall”. Upprepa sedan detta tills hunden lärt sig kommandot ordentligt.

8. Inlärning av ett nytt trick

Att lära din hund ett nytt trick är en rolig och givande aktivitet för bägge parter. Några exempel på trick du kan lära din hund är vacker tass, men du kan även lära hunden att krypa eller snurra.

9. Lär hunden namnen på leksakerna

Hundar har förmågan att lära sig mängder av kommandon och ord. Faktum är att det finns en border collie vid namn Chaser som kan över 1 000 ord kan kan välja en av 800 hundleksaker bara genom dess namn. Att lära hunden namnen på leksakerna är ett bra sätt att aktivera hunden och utföra en rolig aktivitet ihop.

Börja med att leka med en specifik leksak som du namnger under lekens gång. Därefter fortsätter du att leka och belöna dina hund verbalt med leksakens namn. Så fort din hund har lärt sig namnet på leksaken kan du se om han eller hon kan välja ut den ur en samling med leksaker.

10. Få hunden att hämta sina leksaker

Detta tips förutsätter att du har lärt din hund namnet på dess leksaker enligt ovan. När du har gjort detta kan du placera hundens leksaker i en hög eller i en låda och be hunden att hämta sin favoritleksak. I takt med att din hund blir bättre på detta kan du öka svårighetsgraden genom att öka antalet leksaker att välja mellan.

11. Klicka in hunden

Klickerträning är användbart vid bland annat koppelträning. Allt du behöver är en klicker, d.v.s. en liten plastmanick som klickar när du trycker på en knapp. Syftet med denna är att belöna hunden för önskat beteende vid precis rätt tidpunkt. På så vis vet hunden att den gör rätt.

I hundträning är nämligen varje sekund viktig och det är lätt att missa möjligheten att omedelbart tala om för hunden att det beteende den utför är det önskade. Med hjälp av en klicker kan du dock markera precis det tillfälle då hunden har gjort rätt val.

12. Vilken hand?

Vilken hand? är en simpel aktivitet där hundens uppgift är att lösa ett enkelt problem. Du kan antingen gömma en godisbit i ena handen och låta hunden gissa vilken hand godbiten gömmer sig i eller placerade den under en av flera små muggarna eller liknade. Blanda gärna händerna eller muggarna för att göra det hal lite svårare.

13. Nosework

Nosework är en relativt ny hundsport som går ut på att hunden ska identifiera en specifik lukt i till exempel en av flera behållare. Du kan antingen köpa in de dofter som används och själv träna på dessa hemmavid innan ni ställer upp på ett doftprov. Du kan läsa mer om denna sport på Svenska Nose Work Klubbens hemsida.

Sätt att aktivera hunden utomhus

Möjligheterna till hundaktivering utomhus varierar något mellan de olika årstiderna. Du kan dock i princip när som helst aktivera din hund på promenaden eller i skogen, såväl med som utan godis. Nedan delar jag med mig av mina bästa tips för aktivering av hund utomhus.

1. Godisträd

Ett godisträd är precis vad det låter som: ett träd med godbitar. Du kan med fördel kila in dessa mellan barken på ett träd eller, om godiset är lite mer kladdigt, fästa detta ovanpå barken. Visa sedan hunden vad du har hittat på trädet och låt den ta för sig.

För att göra det hela lite svårare kan du placera godbitarna på varierande höjd samt på olika sidor om trädet.

2. Viltspår

Viltspår är en spännande aktivitet där hunden får möjlighet att använda sig av sin naturliga instinkt att spåra. Aktiviteten går ut på att hunden ska lära sig att spåra skadat vilt, någonting som kan tillämpas i praktiken i samband med eftersök av vilt.

För att komma igång behöver du lite blod (antingen färskt eller tinat djurblod eller ett pulver som blandas med vatten). Du behöver även en klöv av till exempel älg, rådjur, vildsvin eller liknande, ett snöre att fästa klöven i samt snitslar. Snitslarna kan du antingen köpa eller tillverka själv och fästa i grenar med hjälp av till exempel klädnypor.

Börja med att lägga ett blodspår i skogen och dra klöven längs detta. Gör markeringar i träd längs spåret med hjälp av snitslarna, detta för att du själv ska veta hur spåret går.

Låt sedan spåret ligga allt från någon timme till någon dag, och låt sedan hunden spåra. Tanken är att hunden ska spåra blodet och klöven snarare än vädra din (eller spårläggarens) doft. Du kan med fördel låta en annan person lägga spåret. Förhoppningen är att hunden spårar sig fram till klöven och därefter stolt plockar upp denna.

3. Personsök

Personsök är en aktivitet som kan göras så enkel eller så avancerad som du själv önskar. I all sin enkelhet går den ut på att en person gömmer sig i till exempel skogen (eller i mer urban miljö), varpå hunden spårar upp denna. Detta är alltså en variant av kurragömma för hundar med möjliga inslag av spår/sök.

4. Agility

Agility hund
Agility

Agility är en hundsport som utövare av sporten tar på största allvar. Du kan dock utföra din egen variant av denna genom att bara placera ut lite hinder i trädgården. Det finns även vissa hundrastgårdar runtom i landet som är försedda med agilityliknande hinder.

5. Apport

De flesta hundar finner det underhållande att apportera. Det kan röra sig om något så enkelt som att hämta en tennisboll du kastar iväg. Det finns dock vissa hundraser som inte sällan är likgiltiga inför apportering eller helt enkelt för stolta för att utföra denna uppgift, men hundar skiljer sig som bekant åt på individnivå såväl som på gruppnivå.

Apport är dock en aktivitet som har flera funktioner: den ger din hund motion samtidigt som den stärker bandet mellan er och även lär hunden att apportera föremål åt dig.

6. Drag

Drag är en populär hundaktivitet och hundsport, och möjligheterna när det kommer till vad som dras är närmast oändliga. Det kan bland annat röra sig om en pulka, en vagn, en släde, en kickbike eller liknande. När du ägnar dig åt dragaktiviteter med din hund bör hunden bära en dragsele.

7. Cykling

Många hundar älskar att följa med sina ägare på cykelturer. Det kan dock vara farligt för hunden att springa lös bredvid cykeln, men du kan införskaffa en cykelspringer för hundkoppel. Detta gör att du kan ha hunden kopplad till cykeln men minimera risken att den skadas.

Om du har turen att bo nära ett bra motionsspår eller cykelbana, kan du när vädret tillåter passa på att ge dig ut på en cykeltur tillsammans med din hund. Huruvida du bör låta hunden springa bredvid cykeln eller snarare åka i en cykelvagn beror på din hunds individuella förutsättningar. Tänk bara på att inte överanstränga hunden genom att omedelbart låta den springa längre distanser, om den inte sedan tidigare är van vid detta.

Stanna gärna regelbundet för att låta hunden pusta ut och cykla varken för snabbt eller för långt. Hundar kommer nämligen ta ut sig fullständigt för att hänga med, och faktum är att dödsfall har förekommit till följd av värmeslag och utmattning. Din hund är dessutom känsligare för värmen än vad du är, så även temperaturer som vi människor finner behagliga kan vara jobbigare för hunden.

För fler tips kring att cykla med hund hänvisar vi till vår länkade artikel.

8. Simning

Simning är en annan utmärkt aktivitet som du kan utföra tillsammans med din hund. Det är en skonsam motionsform som inte är lika tuff på lederna hos äldre hundar samt individer med artros. Simningen får dessutom många muskler att arbeta på samma gång. Alla hundar är dock inte naturliga simmare men de flesta kan lära sig att gilla denna aktivitet. Läs vår guide till att lära din hund att simma för mer information om hur du simtränar.

Om din hund simmar i en pool med klor är det viktigt att detta sker under övervakning. Kloret kan nämligen ha samma effekt på pälsen som på ditt hår, men det går att skölja bort efteråt genom att hunden duschas. Det är inte heller farligt för hunden att få i sig vattnet – det är trots allt gjort för att även barn som råkar svälja det inte ska fara alltför illa.

Du som låter din hund simma i havet behöver dock vara uppmärksam på alger, maneter och vågsvall. Det bästa är om du kan förse hunden med en särskild hundpool.

9. Löpning

Om du gärna ger dig ut i motionsspåret för att jogga eller löpa, kan din hund göra sig utmärkt som träningspartner. Därför väljer många hundintresserade löpare att springa med hund. Detta gäller förstås att hunden din är i samma fysiska form som du själv. Om så inte är fallet är risken nämligen stor att ni bägge blir lidande. Vi har skrivit en artikel om vilka hundraser som är bra för löpning. Kika gärna i den om du vill hitta din nya fyrbenta löparkompis!

Innan du börjar springa med din hund skadar det inte att låta en veterinär gå igenom den för att säkerställa att hunden inte har några befintliga skador eller liknande. Hundar är som bekant duktiga på att mörka sådant.

För bästa upplevelse bör du antingen hitta en plats att springa på där hunden kan vara löskopplad eller använda dig av ett hundförarbälte. Ett sådant bälte gör det möjligt för dig att få händerna fria och därmed avlasta axeln. Hundens koppel fästs istället i bältet som sitter kring din midja. Vissa hundförarbälten är särskilt framtagna för löpning och har en stötdämpande funktion som gör upplevelsen än mer njutbar för såväl dig själv som för din hund.

Undrar du om din hund är som gjord för att springa? Spana då in denna artikel där vi berättar hur snabbt en hund springer och vilka som är de snabbaste hundraserna i världen.

10. Vandring

Vandring med hund
Vandring med hund

Vandring är en annan utmärkt aktivitet för såväl dig som för din hund. Såvida du inte befinner dig på ett säkert, gärna inhägnat område (vilket troligtvis inte är fallet) bör hunden vara kopplad.

När du ger dig ut på vandringsturer med din hund kan ytterligare utrustning i form av vattenskål och kanske vatten behövas. Om du inte själv är sugen på att bära en ryggsäck kan du med fördel införskaffa en klövjeväska till hunden och låta din hund bära en del av packningen. Klövjeväskans vikt bör dock ökas successivt med tiden.

11. Besök en hundrastgård

Du kanske bor i lägenhet och inte har tillgång till en egen trädgård där hunden kan springa fri? Eller så kanske du vill låta din hund träffa andra hundar utan att dessa begränsas av koppel? I sådana fall är ett besök till en hundrastgård någonting jag varmt kan rekommendera.

Hundrastgården är ofta en oas för hundägare och hundar som bor i staden. Här får hundar springa lösa och leka själva eller med varandra. Vissa hundrastgårdar har kuperad terräng eller roliga hinder och andra föremål, medan andra är betydligt tråkigare i sin utformning. Vissa är även försedda med hundbajspåsar för den som har glömt att ta med sig sina.

Viktigt när det kommer till hundrastgårdar är att följa de etikettregler som gäller. Generellt sett gäller vanligt hyfs, till exempel att man bör tillfråga de som befinner sig i hundrastgården om det går bra att man kommer in med sin hund. I annat fall får man snällt vänta på sin tur att besöka hundrastgården.

Det kan ibland vara svårt att hitta hundrastgårdar där man bor eller för stunden är på besök. Enklast är dock att googla på den aktuella kommunens namn och hundrastgård – många kommuner har hundrastgårdar och presenterar dessa på sina webbplatser, inte sällan med karta. Tyvärr finns det dock fortfarande många kommuner som helt saknar hundrastgårdar.

12. Träna vardagslydnad

Ett utmärkt sätt att aktivera hunden utomhus är att träna vardagslydnad. Genom att göra detta kan du dessutom stärka bandet mellan dig och din hund. Det är också viktigt att träna regelbundet för att säkerställa att hunden kommer ihåg vad som förväntas och svarar på rätt sätt på dina kommandon. Om vädret tillåter är det ju perfekt att sköta denna träning utomhus!

Att tänka på när du ska aktivera din hundvalp

Om du ska aktivera din hundvalp bör du tänka på att anpassa aktiviteten utifrån valpen. Det innebär att du inte bör utföra aktiviteter som innebär att hunden ska dra någonting (eller kanske ens springa förutom på egen hand). Du bör även ta hänsyn till eventuell värme eller kyla utomhus samt se till att inte aktivera din valp under längre stunder.

Tips när du aktiverar hund i värme

När du aktiverar hund i värme är det viktigt att tänka på att hundar är känsligare för värme än vi människor. Du bör därför inte aktivera din hund under längre stunder eller utföra alltför krävande aktiviteter. Det är även nödvändigt att se över hundens möjligheter att dricka och svalka sig. Avslutningsvis bör du även försöka fånga upp eventuella signaler på att hunden börjar bli alltför trött eller varm.

Därför är det viktigt att aktivera sin hund

Det är viktigt för hundar att aktiveras för att de ska kunna leva fulländade och lyckliga liv. Detta gäller inte bara när det kommer till den fysiska motionen utan nästan än mer så deras mentala och kognitiva stimulans och utveckling.

Avslutande tankar

Det är onekligen lika nödvändigt som roligt att aktivera sin hund, oavsett om aktiveringen sker inomhus eller utomhus. Antalet sätt att utföra hundaktivering på är närmast oändliga. Som ansvarsfull hundägare har man därför ingen ursäkta att inte ge hunden den aktivering som den kräver och förtjänar.

Hur går du tillväga för att hålla din hund sysselsatt inomhus respektive utomhus? Dela gärna med dig av dina egna tips för aktivering av hund i kommentarsfältet nedan!

Liknande artiklar